Welke graszaad groeit het snelst? Bekijk hier de grasmengsels!

Welke graszaad groeit het snelst?Grasmengsels, je hebt ze in veel verschillende soorten. Maar welke grasmengsel of graszaad groeit nu het snelst? In dit artikel vertel ik je wat de voordelen zijn als het graszaad snel kiemt, waarom het ene grasmengsel harder groeit dan het andere en welke grasmengsels erg snel groeien. Verder wordt in dit artikel duidelijk hoe lang het ongeveer duurt voor dat gras begint met kiemen en wat de beste periode is om graszaad te zaaien.

Na het lezen van dit artikel weet je welk grasmengel je kunt aanschaffen en hoe je het op de juiste manier aan kunt brengen, zodat het snel kan kiemen.

Bekijk hier de snelgroeiende grasmengsels!

Waarom snel groeiend graszaad gebruiken?

Wil jij binnenkort je gazon inzaaien of kale plekken herstellen en heb je het liefst dat het graszaad snel kiemt of groeit? Je bent niet de enige! Het snel kiemen van graszaad heeft enkele voordelen die ik onderstaand aan je toelicht.

Vogels eten minder snel het graszaad op
Eén van de redenen waarom mensen graag willen hebben dat graszaad snel kiemt, is dat de vogels het graszaad niet meer op eten. Wanneer je een gazon in zaait, dan merk je in veel gevallen dat vogels het graszaad opeten. Dit kan zorgen voor kale plekken in je nieuwe gazon of dat kale plekken in je bestaande gazon slecht dichtgroeien.

Heb je last van vogels die het graszaad opeten, dan zijn er allerlei manieren die je kunt toepassen om dit te voorkomen. In het artikel ‘vogels eten graszaad op’ geef ik je enkele tips hoe je dit kunt voorkomen.

Snel een groene grasmat

Wanneer je een grasmengsel gebruikt dat snel kiemt, zorgt dit er eerder voor dat je een groene grasmat hebt. Je gazon ziet er hierdoor eerder beter uit en je hoeft minder lang tegen een zandvlakte aan te kijken. In veel gevallen zijn deze gazons ook eerder te betreden.

Wil je niet te lang wachten voor je een gazon mag betreden, overweeg dan om grasmatten te leggen. Na enkele weken mag je het gazon al betreden. Bovendien is de grasmat ook sneller groen. Het nadeel is dat het leggen van grasmatten meestal duurder is dan gras in te zaaien. Bovendien is het leggen van graszoden lichamelijk een intensieve klus.

Minder onkruidgroei

Door een snel kiemend graszaad te gebruiken, komt het gras als het goed is eerder op en heb je minder snel last van onkruidvorming. Wanneer het kiemen lang duurt dan krijgt onkruid vrij spel om te groeien en hebben ze geen concurrentie van het gras.

Waarom groeit het ene grasmengsel sneller dan het andere?

In het grote aanbod grasmengels zijn er grasmengsels die juist snel kiemen en grasmengsels waarbij het soms wel meer dan 4 weken kan duren. Sommige grasmengsels kiemen eerder dan andere grasmengels omdat er in dit mengsel rassen zijn toegepast die er om bekend staan dat deze snel kiemen.

Vele andere grasmengsel bestaan weer uit rassen waarbij dit langer duurt. Wanneer graszaad snel kiemt wil dit niet zeggen je gazon mooier of sterker wordt.

Voor je een grasmengsel gaat kopen bepaal dan ook wat voor type gazon je wilt. Ga je voor een speelgazon een sportveldgazon of een siergazon waarbij de sierwaarde erg hoog is?

Welke graszaad groeit het snelst

Onderstaand lichten we enkele grasmengsels aan je toe die er om bekend staan dat deze snel groeien / kiemen.

Moowy snelgroeiend Power graszaad

Ben je op zoek naar een snel kiemend grasmengsels. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn kiemt dit Moowy snelgroeiend Powergraszaad binnen 7 tot 14 dagen. Verder is het graszaad winterhard en heeft het een levenscyclus van meerdere jaren.

Het grasmengsel is een ideale grasmengsel voor een hoge bedekking van gras. Het mengsel wordt daarom vaak gebruikt voor het herstellen van kale plekke en voor het doorzaaien na het verticuteren.

Het mengsel heeft een groot aandeel Engels raaigras (80%) wat bekend staat als een sterke grassoort. Daarom is dit graszaad ideaal voor speelgazons of gazons die intensief worden betreden. Het andere deel van het mengsel bestaat uit Roodzwenk gras wat voornamelijk zorgt voor een dichte grasmat.

Het bijzondere aan dit merk is dat deze een 100% tevredenheidsgarantie of geld teruggeeft wanneer je niet het gewenste resultaat bereikt.

Welke graszaad groeit het snelst?

Bestel direct!

DCM Riparo plus

Ben je op zoek naar graszaad om je gazon te herstellen? Een goed mengsel hiervoor is DCM Riparo plus. Het grasmengsel DCM Riparo plus bestaat uit grassoorten die bekend staan om een hoge dichtheid en snelle vestiging. Om het kiemen van de zaadjes te bevorderen is een extra fosforrijke organische meststof toegevoegd. Het graszaad kiemt hierdoor sneller en beter!

DCM Riparo plus is te koop in de volgende verpakkingen:

  • 0,26 kg is geschikt voor 20 m2
  • 0,585 kg is geschikt voor 45 m2
  • 1,3 kg is geschikt voor 100 m2
  • 1,95 kg is geschikt voor 150m2

Welke graszaad groeit het snelst?

Bestel direct!

Hoe snel kiemt graszaad?

Hoe snel graszaad kiemt, is niet alleen afhankelijk van het grasmengel dat je toepast maar ook van factoren zoals de temperatuur, licht en vocht.

Belangrijk om te weten is dat graszaad kiemt bij een temperatuur vanaf 10 graden Celsius. Te heet weer is ook niet goed voor het graszaad, omdat het hierdoor kan verbranden en jonge gras snel kan verdrogen.

Wil je er voor zorgen dat het graszaad snel gaat groeien, zaai dan in het voorjaar in de periode maart t/m mei of in het najaar rond september t/m half november. In de meeste gevallen zijn de temperaturen in deze maanden ideaal en valt er ook regelmatig een buitje wat de groei van het gras bevorderd.

Om de groei van het gras te bevorderen, adviseer ik je bij droogte het gras regelmatig te beregenen. Vooral net na het zaaien heeft graszaad veel water nodig.

Gebruik je een snelkiemend graszaad en zijn de groeiomstandigheden ideaal, dan begint het graszaad meestal tussen de 7 en 14 dagen te kiemen.

Wil je nog enkele tips hoe je er voor kan zorgen dat het graszaad sneller gaat kiemen? In het artikel ‘graszaad sneller laten kiemen’ geef ik je enkele tips.

Hoe graszaad zaaien?

Het graszaad zaaien is iets wat je nauwkeurig moet gebeuren. Onderstaand geef ik je enkele tips hoe je dit aan kunt pakken.

Ten eerste is het belangrijk dat je vóór het zaaien van graszaad de ondergrond goed los hebt gemaakt. Dit kun je doen door de ondergrond te spitten of door te frezen met behulp van een tuinfrees. Het losmaken van de ondergrond zorgt er voor dat de grasplantjes beter kunnen wortelen en voeding uit de bodem kunnen opnemen.

Na het losmaken van de ondergrond zorg je er voor dat je de ondergrond goed aanloopt. Hiermee verklein je de kans op verzakkingen in de toekomst. De vervolgstap is om de ondergrond te egaliseren oftewel vlak te maken. Dit kun je het beste doen met een egalisatiehark. In het artikel ‘beste egalisatiehark’ vertel ik je wat hiervoor de beste harken zijn.

Met het vlak maken van de ondergrond zorg je er voor dat er na een regenbui geen plassen water op je gazon blijven staan. Bovendien kun je bij een vlakke ondergrond het gras beter maaien en wordt het gras gelijkmatig gemaaid.

Heb je de ondergrond vlak gemaakt, dan kun je beginnen met het inzaaien van het graszaad. Belangrijk is dat je het graszaad lichtjes inharkt, zodat deze goed contact maakt met de bodem. Het percentage graszaad wat hierdoor kiemt wordt dan meestal hoger.

Na je het graszaad hebt ingezaaid, is het belangrijk dat je het gazon voldoende water geeft. In de meeste gevallen betekent dit dagelijks water geven.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>