Welke hortensia is geschikt voor in een pot? Je leest het hier!

Welke hortensia in potWelke hortensia is nu geschikt om aan te planten in een pot? Een hortensia is een ideale plant om aan te planten in een pot. In de bloeiperiode beleef je hier veel plezier aan en misstaat deze zeker niet in je tuin of op het terras.

Wellicht heb je al opgemerkt dat er erg veel verschillende soorten hortensia’s zijn. Zo verschillen hortensia’s in formaat, bloemkleur, bloemvorm en bloeitijd.

Natuurlijk hebben we het liefst dat de hortensia in pot zo lang mogelijk op zijn mooist is, daarom maken we in dit artikel duidelijk aan welke hortensia je het meeste plezier beleeft als je deze aanplant in een pot.

Waarom een hortensia in pot?

Je tuin, balkon of terras aankleden met planten in potten is een goede optie om wat meer sfeer in je tuin te creëren. Hortensia’s zijn planten die uitermate geschikt zijn om aan te planten in een pot. Het zorgt voor wat meer kleur in je tuin en/of aankleding van je terras of balkon.

Een hortensia is alleen een goede keuze, mits je de juiste soort toepast.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hortensia?

Ben je van plan om een hortensia aan te schaffen om aan te planten in een pot dan zijn er enkele dingen waar je bij de aankoop van een hortensia rekening mee met houden. Zo is de kleur van de hortensia iets om over na te denken en de pot waarin je de hortensia gaat aanplanten. Onderstaand vertellen wij je er meer over.

Bepaal de kleur

Heb je al nagedachte welke kleur de hortensia moet hebben? Een hortensia komt in veel kleuren voor. De meest voorkomende kleuren zijn roze, rood, wit, blauw of paars. Zo zijn witte hortensia’s vaak goed met andere planten te combineren.

Formaat pot

Het is belangrijk om de hortensia aan te planten in een pot die groot genoeg is. We zien regelmatig dat er hortensia’s worden aangeplant in te kleine potten. Dit heeft een negatief effect op de groei van de plant waardoor de plant niet helemaal tot zijn recht komt.

De wortels van een hortensia hebben ondergronds voldoende ruimte nodig om te kunnen ontwikkelen. Neem daarom een pot van minstens 40 tot 60 liter waardoor de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

Hiernaast is het voordeel van een wat grotere pot dat de plant minder snel uitdroogt. Bij te kleine potten moet je in de zomermaanden de plant erg vaak watergeven om er voor te zorgen dat de plant niet uitdroogt.

Standplaats

Een hortensia bloeit het mooist als deze de perfecte standplaats staat. De perfect standplaats kan per hortensia verschillen. Zo zijn er hortensia’s die beter in de schaduw/halfschaduw tot hun recht komen waarbij andere hortensia’s weer liever in de zon staan.

In zomer kan het voor hortensia’s te heet worden. Dit resulteert in bruin verkleurde bladeren en bloemen.

In de zomer kun je er altijd voor kiezen om de hortensia in pot te beschermen door deze te tijdelijk te verplaatsen of om er een parasol boven te zetten. Het beschermen kan ook met een vliesdoek. In het artikel ‘Hortensia beschermen tegen de zon’ vertellen wij je er meer over.

Welke hortensia is geschikt voor in een pot?

Voor een hortensia in pot raden we je aan om te kiezen voor een hortensia met stevige stelen en een langdurige bloei. Deze planten zijn sterk en bieden enkele maanden lang voor wat meer kleur in je tuin. Onderstaand de soort die ik je adviseer om te gebruiken voor in potten.

Hydrangea Forever & Ever

Sinds enkele jaren is er een nieuwe cultivar op de markt. Dit is de Hydrangea Forever & Ever. Deze plant heeft de eigenschap dat deze langer bloeit dan vele andere hortensia soorten. Dit komt omdat plant in het voorjaar, zomer en herfst steeds nieuwe knoppen blijft aanmaken. Hierdoor bloeit de plant maandenlang.

De bloei begint eind mei/juni en duurt tot de eerste vorstperiode. Handig om te weten is dat plant zowel op 1-jarig hout als meerjarig hout bloeit. Normaal gesproken is dit bij een boerenhortensia altijd op meerjarig hout.

De Forever & Ever hortensia is verkrijgbaar in de kleuren roze, rood, blauw en wit. Het wil wel eens voorkomen dat de bloemkleur van de hortensia wil veranderen. Dit komt voornamelijk voor bij roze en blauwe hortensia’s.

De roze hortensia verlangt een kalkrijke grond. Het is dus niet verkeerd om jaarlijks wat kalk bij deze plant te strooien. Is het de bedoeling dat je hortensia blauw blijft dan adviseren ik je om deze aan te planten in tuinturf. Tuinturf zorgt voor een zure bodem waardoor de kleur blauw behouden blijft.

Plant je een blauwe hortensia aan in potgrond dan is de kans zeer groot dat de blauwe kleur na verloop van tijd verdwijnt.

Een volgroeide Forever & Ever hortensia kan een hoogte van 80 centimeter bereiken. Meestal bereikt de plant deze hoogte in de volle grond. In een pot blijft de hortensia vaak wat lager.

Ten opzichte van vele andere soorten hortensia’s is de Forever & Ever een duurdere soort. Het voordeel van deze plant is dat je er veel langer plezier van kunt beleven dan vele andere soorten hortensia’s. Het aanschaffen van een Forever & Ever hortensia vind ik daarom zeker de moeite waard!

Bestel hier deze hortensia!

Verzorging hortensia in pot

Om je hortensia optimaal te laten groeien, is goede verzorging aan te raden. Dit doe je als volgt:

Voldoende licht

Zoals eerder als genoemd, is het goed om te kijken naar de behoefte van de hortensia. De meeste hortensia’s houden van zon in de voormiddag. Op het heetst van de dag is het vaak nodig om de hortensia tegen de zon te beschermen.

Voldoende vocht

Hortensia’s zijn planten die voldoende water nodig hebben. Wanneer hortensia’s te weinig water krijgen gaan de bladeren slaphangen en verkleuren de bloemen. Na het geven van water trekt het slaphangen van de bladeren gelukkig snel weer blij.

Zijn de bloemen eenmaal verkleurt dan herstellen ze niet meer. Het geluk bij de Forever & Ever hortensia is dat de plant weer nieuwe bloemen vormt, waardoor je de uitgebloeide of verkleurde bloemen kunt verwijderen.

Bemesten

Het bemesten van de hortensia is jaarlijks nodig. De plant wordt hierdoor sterker en gaat meer bloemen vormen. Het bemesten van een hortensia doe je met deze hortensia mest.

Vaak wordt het bemesten in het voorjaar gedaan rond april/mei. De tweede bemestingsgift vindt meestal plaats rond juni/juli.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>