Welke muurkas kopen? Deze muurkassen zijn geschikt!

Welke muurkas kopenWanneer je een muurkas wilt kopen, vraag je jezelf misschien af welke muurkas geschikt is. In dit artikel vertel ik je waarom een muurkas erg praktisch is, wat de beste muurkassen zijn en waar je op moet letten als je een muurkas gaat aanschaffen.

Het aanbod muurkassen is vrij groot. De meeste muurkassen zijn gemaakt van aluminium waardoor ze vrij stevig zijn. Wil je een kas met een natuurlijke uitstraling dan zou je kunnen kiezen voor een kas van hout.

Verder wordt in dit artikel duidelijk waar je een muurkas kunt kopen en wat deze ongeveer kost. Na het lezen van dit artikel weet je welke muurkas geschikt is voor jouw tuin of balkon.

Waarom een muurkas?

Een muurkas is de ideale kas voor een kleine tuin of voor op het balkon. De muurkas is te plaatsen tegen een muur en neemt hierdoor een stuk minder ruimte in dan een normale kas. Op deze manier kun je toch planten kweken in een kleine tuin zonder dat je hier al te veel ruimte nodig hebt.

Voor veel planten en zaden is het noodzakelijk om in een kas te kiemen en/of te groeien. In een kas zijn de temperaturen een stuk warmer dan buiten de kas waardoor planten en zaden eerder gaan groeien of kiemen.

Naast dat een muurkas gebruikt kan worden voor het kweken van planten is een kas ook ideaal om wintergevoelige planten te laten overwinteren. De temperaturen in een kas koelen namelijk minder snel af dan buiten de kas waardoor planten een strenge vorst toch kunnen overleven. Bijkomend voordeel is dat de planten voldoende licht krijgen.

Welke muurkas kopen?

Onderstaand heb ik een selectie gemaakt van de beste muurkassen.

Halss Wallgarden 62 muurkas – Groen

Wil je hobbymatig gaan kweken dan is deze Halss Wallgarden 62 muurkas wellicht geschikt. De kas heeft een afmeting van 194 x 69 x 184 (B x L x H) en heeft een grondoppervlak van 1,3 vierkante meter.

De kas wordt geleverd in de kleur blank aluminium of in een donkergroen gecoate kleur. De muurkas is voorzien van veiligheidsglas waardoor het glas niet zomaar stuk gaat.

Bij het plaatsen van de muurkas moet je er voor zorgen dat deze tegen een stevige achterwand wordt geplaatst, zoals een muur. Plaats de kas bij voorkeur op een zonnige plek.

Halls Wallgarden 42 muurkas

Wanneer de bovenstaande Halss wallgarden 62 muurkas net te groot is, dan zou je voor de wat kleinere variant kunnen kiezen, de Halss Wallgarden 42. Deze muurkas is ideaal voor op het balkon of in een kleine tuin en neemt aan de rand van de een balkon of tuin weinig ruimte in.

De afmetingen van de muurkas bedragen 132 x 69 x 184 centimeter (B x L x H). De kas is perfect om al vroeg in het jaar planten te kweken of zaden te laten kiemen. In de winter wanneer de temperaturen omlaag gaan, is de muurkas ideaal voor overwinteren van planten.

Het product wordt geleverd als een bouwpakket waarna je het zelf nog in elkaar moet zetten. Het in elkaar zetten van de muurkas gaat vrij eenvoudig dankzij de duidelijke handleiding.

Royall Well muurkas – zilver

Deze compact Roywal Well muurkas heeft een afmeting van 129 x 66 x 196 centimeter. Het grondoppervlak van de muurkas is 0,85 vierkante meter. Voor de afdichting van de muurkas is gebruik gemaakt van polycarbonaat. Dit materiaal is stevig en licht van gewicht. Hiernaast heeft het een isolerende werking en is het licht doorlatend.

Het model is voorzien van een dakraam, zodat er frisse lucht de kas in kan komen. Een goede beluchting is namelijk belangrijk voor gewassen.

Om deze kas te plaatsen, kun je zelf een fundering aanleggen. Een andere manier is om deze kant- en klare fundering aan te schaffen.

Waar moet een muurkas aan voldoen?

Ben je van plan om een muurkas aan te schaffen, dan zijn er enkele aandachtspunten waar je vooraf rekening mee kunt houden. De belangrijkste aandachtspunten heb ik onderstaand voor je op een rijtje gezet.

De juiste afmetingen

Vóór je een muurkas gaat aanschaffen, bepaal dan eerst wat de afmetingen van de muurkas mogen zijn. Hiermee kun je rekening houden met de hoogte en breedte van de muur waar de kas tegenaan komt te staan.

Bij de meeste muurkassen wordt ook het oppervlak van de kas aangegeven. Hierdoor heb je een idee hoeveel ruimte de kas nodig heeft in je tuin. Voor een kleine tuin of balkon is het verstandig om te kiezen voor een compacte muurkas.

Waterdicht

Belangrijk bij het aanschaffen van een kas is dat deze volledig waterdicht is. Hiermee voorkom je dat het regenwater naar binnen druppelt. Gelukkig zijn de meeste muurkassen prima water dicht. Is dit niet het geval dan wordt dit meestal aangegeven in de reviews van het product.

Koop je een tweedehandse muurkas, dan is iets om na te vragen aan de verkoper.

Kleur

Muurkassen heb je in diverse kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn grijs, wit, groen of zwart. Heb je een bepaalde voorkeur voor een kleur dan zou je op zoek kunnen gaan naar een muurkas met deze kleur. De meeste type kassen zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Glas of folie

De meeste muurkassen zijn gemaakt van glas. Wil je niet te veel geld aan een muurkas besteden dan zou je een muurkas van folie kunnen aanschaffen. De prijs van deze muurkas is een stuk voordeliger. De kwaliteit is vaak wel wat minder dan een kas van glas. Deze kas van folie is misschien geschikt.

Veiligheidsglas

De meeste muurkassen zijn voorzien van veiligheidsglas / polycarbonaat. Veiligheidsglas biedt de voordelen van glas zoals een goede lichtdoorlatendheid. Het verschil is dat het materiaal een stuk veiliger is. Je voorkomt bijvoorbeeld dat een raam kapot springt en dat er allerlei glas scherven naar beneden vallen als je in de kas aanwezig bent.

Fundering

De meeste muurkassen moeten worden geplaatst op een goede fundering. Voor sommige kassen is de fundering los te bestellen. Een andere optie is om zelf de fundering te maken. Wat de vereisten van de fundering zijn, staat meestal vermeld in de productinformatie.

Dakraam

Bij het aanschaffen van een muurkas zou je er op kunnen letten of er een dakraam aanwezig is. Een dakraam zorgt er voor dat de ruimte gelucht kan worden. Het luchten is goed voor de gewassen en regelmatig noodzakelijk.

Beoordelingen

Heb je een muurkas op het oog? Lees dan eerste reviews op internet. Bij diverse muurkassen laten gebruikers een beoordeling achter wat ze van de muurkas vinden. Door vooraf de reviews te checken is de kans groter dat je een misskoop voorkomt!

Waar muurkas plaatsen?

Wanneer je een muurkas in je tuin wilt plaatsen, zijn er enkele factoren om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk dat je de muurkas op een plek in je tuin plaatst waar deze voldoende zonlicht krijgt. De meeste planten hebben namelijk veel zonlicht nodig om optimaal te kunnen groeien. Plaatst je de muurkas in de schaduw of onder bomen dan is dit vaak niet het geval waardoor je oogst kan mislukken.

Naast een zonnige standplaats is het belangrijk om de kas tegen een muur te plaatsen. Het voordeel van een muur is dat de warmte niet verloren gaat. Plaats je de muurkas tegen een wand die niet volledig dicht is, bijvoorbeeld een schutting, dan gaat veel warme verloren. Het effect van een muurkas is dan niet optimaal.

Wat kost een muurkas?

Een muurkas kost gemiddeld tussen de 200 en 800 euro. De prijs is afhankelijk van het formaat en de kwaliteit van de kas. Een kas van glas is meestal duurder dan een kas van folie.

Het valt op dat er tussen dezelfde type kassen grote prijsverschillen zitten. Dit scheelt soms wel enkele honderden euro’s.

Waar kopen?

Een kas kun je online bestellen of aanschaffen in een winkel met tuinbenodigdheden zoals een tuincentrum of een bouwmarkt. Niet ieder tuincentrum of bouwmarkt heeft een muurkas in het assortiment. Wanneer je één van de onderstaande (web)winkels bezoekt is de kans groot dat je slaagt.

Bol.com

Het aanbod muurkassen op bol.com is vrij groot. Je hebt hier de keuze uit wel tientallen verschillende merken muurkassen. Hierdoor kun je op zoek naar de kas die qua materiaal, uitstraling en afmetingen voldoet aan je wensen. Wanneer je een kas bestelt bij bol.com wordt deze meestal gratis bij je thuis bezorgd.

Bekijk het aanbod op bol.com!

Welkoop

Welkoop is een winkel waar ze alles hebben voor Tuin & Dier. De meeste filialen van Welkoop hebben geen muurkas in het assortiment staan. Wel kun je deze online bestellen via Welkoop en in één van de filialen afhalen. Muurkassen worden door Welkoop niet thuis bezorgd.

Bekijk het aanbod op Welkoop!

Plantenwinkel.nl

Plantenwinkel heeft een in het assortiment diverse muurkassen. Wat het de muurkassen van plantenwinkel.nl interessant maakt, zijn de aantrekkelijke prijzen. In vergelijking met vele andere webshops zijn de muurkassen hier een stuk goedkoper.

Wanneer je een muurkas bestelt bij plantenwinkel.nl dan wordt deze binnen enkele werkdagen bij je thuis bezorgd.

Bekijk het aanbod op plantenwinkel.nl!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>