Snoeigereedschap voor dikke takken: Deze hulpmiddelen zijn geschikt!

Snoeigereedschap voor dikke takkenBen je op zoek naar snoeigereedschap voor dikke takken? In dit artikel laten we zien welk snoeigereedschap je het beste kunt gebruiken om dikken takken te snoeien.

Wellicht ben je er al achter gekomen dat het snoeien van dikke takken met een normale snoeischaar niet zomaar gaat. Je moet veel kracht zetten om de tak door te kunnen knippen. Dit is niet goed voor de snoeischaar maar ook niet voor jouw gewrichten.

Met het juiste snoeigereedschap is het wel mogelijk om dikke takken door te knippen. Welke gereedschappen je het beste kunt gebruiken, lees je in dit artikel. Zo weet je welk hulpmiddel voor jou het beste is!

Waarom goed gereedschap belangrijk is

Goed gereedschap is het halve werk’ wordt wel eens gezegd. Dit geldt zeker wanneer je van plan bent om dikke takken te gaan snoeien. Zijn het dikke takken van boom of heester dan lukt het verwijderen vaak niet met een normale snoeischaar.

Het kost je veel kracht en het is niet goed voor je snoeischaar en voor je handen als je dikke takken probeert door te knippen. Beter kun je alternatieven gebruiken zoals een takkenschaar, handzaag, stokzaag of kettingzaag. Met deze gereedschappen zul je merken dat je de dikke takken beter door kunt knippen of zagen. Je boom of heester loopt hierdoor ook minder schade op.

Snoeigereedschap voor dikke takken

Onderstaand worden enkele gereedschappen aan je toegelicht die het verwijderen van dikke takken een stuk makkelijker maken.

Takkenschaar

Een takkenschaar wordt vaak gebruikt voor takken die net te dik zijn om met een snoeischaar te snoeien. Waarom is een takkenschaar dan wel geschikt om dikkere takken te snoeien? Ten eerste is de bek vaak net wat groter dan een snoeischaar, waardoor dikke takken in de bek van de takkenschaar passen.

Ten tweede beschikt een takkenschaar over langere handvaten. Deze handvatten dienen als een soort hefboom, waardoor je extra kracht kunt zetten om dikke takken door te knippen.

Een takkenschaar wordt vaak gebruikt om takken van bomen en heesters te snoeien. Ook is een takkenschaar handig om deze takken kleiner te knippen zodat ze op een aanhanger of in je GFT-bak passen.

Helaas is een takkenschaar niet geschikt voor hele dikke takken. Betere opties zijn een handzaag of kettingzaag die het snoeien van deze takken een stuk makkelijker maken.

Een takkenschaar kun je al kopen voor een paar tientjes in bijvoorbeeld een tuincentrum of door online te bestellen op bol.com.

Snoeigereedschap voor dikke takken

Bekijk het aanbod!

Handzaag

Een handzaagje komt in bijna iedere tuin met bomen en heesters wel van pas. Je kunt hiermee dikkere takken doorzagen die je met een takkenschaar niet door geknipt krijgt. Het voordeel van een handzaag is dat deze weinig ruimte in beslag neemt. De meeste handzagen voor tuinen zijn ook nog eens inklapbaar, waardoor je deze tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden makkelijk en veilig in je broekzak kun stoppen.

Een handzaag is vrij goedkoop in aanschaf en je hebt er veel plezier van. Een handzaag is voornamelijk geschikt voor takken waar je zelf makkelijk bij kunt komen. Hierbij kun je denken aan takken die net boven de grond terug moet snoeien of takken die je op lichaamshoogte af wilt zagen. Voor takken die lastig te bereiken zijn, kun je beter een telescopische takkenzaag of takkenschaar gebruiken.

Snoeigereedschap voor dikke takken

Bestel direct!

Telescopische takkenschaar

Is het de bedoeling dat je wat dikkere takken op hoogte af wilt knippen, dan kun je het beste gebruik van een telescopische takkenschaar. Vaak wordt een telescopische takkenschaar gebruikt bij takken waar je lastig bij kunt komen. Hierbij kun je denken aan bomen of de achterzijde van een haag.

Een telescopische takkenschaar is eenvoudig te bedienen. Door middel van het trekken aan een touwtje gaat de bek van de snoeischaar op en dicht en kun je takken door knippen.

Bestel direct!

Takkenzaag op steel

Wanneer je op hoogte dikke takken door moet zagen, kun je gebruik maken van een takkenzaag op steel. Veel mensen geven de voorkeur aan een takkenzaag op steel dan dat ze zelf met een kettingzaag de boom in moeten klimmen.

Het voordeel van een takkenzaag op steel is dat de takken vanaf de grond zijn te bereiken met de lange steel die soms wel enkele meters lang kan zijn.

Snoeigereedschap voor dikke takken

Bestel direct!

Kettingzaag

Voor het verwijderen van dikke kan ook een kettingzaag worden gebruikt. Vooral als je erg veel dikke takken moet snoeien, is een kettingzaag erg handig. Het werkt namelijk een stuk sneller en kost je minder inspanning dan wanneer je dit met een takkenschaar zou doen.

Bij het gebruik van een kettingzaag moet je wel letten op je eigen veiligheid. Gebruik altijd gehoorbeschermers, een helm, veiligheidsbril en een zaagbroek.

Een kettingzaag heb je op motor, accu en elektrisch. Gebruik je liever een kettingzaag die niet veel herrie maakt, dan kun je het beste een elektrische kettingzaag of een kettingzaag op accu gebruiken. Gebruik je een elektrische kettingzaag dan moet je er wel altijd rekening mee houden dat je altijd stroom in de buurt moet hebben.

Snoeigereedschap voor dikke takken

Bekijk het aanbod!

Kettingzaag op steel

Moet je veel takken op hoogte snoeien, bijvoorbeeld in een (knot)boom dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een kettingzaag op steel. Door een kettingzaag op steel te gebruiken heb je nauwelijks een ladder of trap nodig en kun je veiliger werken. In vergelijking met een takkenschaar of takkenzaag werkt een kettingzaag veel sneller.

Voor het knotten van wilgen wordt deze kettingzaag op steel vaak gebruikt.

Bestel direct!

Zorg voor scherp gereedschap

Naast het juiste gereedschap is het ook belangrijk dat het gereedschap scherp is. Met een botte snoeischaar of kettingzaag kun je nauwelijks takken door knippen en zagen. Naast dat het langer duurt is het ook nog een slecht voor je gewrichten. Controleer dus vooraf even of je gereedschap scherp is!

 

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>