Wespenpoeder verboden of juist niet? Zo bestrijd je in 2020 wespen!

Is wespenpoeder verboden? Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er steeds meer bestrijdingsproducten uit de schappen worden gehaald. Veel bestrijdingsproducten zijn schadelijk voor het milieu. Ze tasten het grondwater aan en zijn schadelijk voor de mensen en dieren.

Maar hoe zit het nu met wespenpoeder? Is dit product verboden of mag het nog worden gebruikt? In dit artikel zochten wij het voor je uit en kwamen we erachter dat dit niet meer door particulieren gebruikt mag worden. Daarom geven we je in dit artikel een aantal alternatieven om wespen te bestrijden.

Wespenpoeder verboden

Wespenpoeder is verboden

Wanneer je in winkel of online op zoek gaat naar wespenpoeder, dan kom je er al snel achter dat wespenpoeder verboden is en niet meer verkocht wordt.

De reden hiervan is dat wespenpoeder de schadelijke stoffen permethrin, tetramethrin en/of deltamethrin bevat. De stoffen zijn ideaal om wespen uit te schakelen. Het probleem is dat deze stoffen ook giftig zijn voor mens en (huis)dieren. Ga je er onverantwoord mee om dan kunnen de gevolgen groot zijn.

Sinds enkele jaren is er een verbod gekomen op wespenpoeder, waardoor dit product voor particulieren in Nederland niet meer te verkrijgen is. In België wordt het product nog verkocht. Mogelijk dat er op termijn ook een verbod komt op wespenpoeders in België. Het is verboden om dit product in België te kopen en in Nederland toe te passen.

Gelukkig zijn er enkele alternatieven waarmee je wespen kan bestrijden.

Alternatieven wespenpoeder

Onderstaand worden een aantal manieren toegelicht die worden gebruikt als alternatief van wespenpoeder. De producten werken prima en zijn een stuk beter voor het milieu.

Wespenlokstof + wespenvanger

Je het vast wel eens meegemaakt dat wespen je op een warme zomerdag gaan vervelen wanneer je lekker in je tuin zit. Meestal komen ze af op je eten of drinken omdat ze gelokt worden door de zoete geur.

Wespen zijn nu eenmaal makkelijk te lokken met geuren, waardoor je ze met een speciale wespenlokstof naar de wespenvanger kunt lokken. Het voordeel van een wespenlokstof met wespenvanger is dat de wespenlokstof vrij is van schadelijke middelen. De wespenvanger is in de meeste gevallen her te gebruiken.

Wist je al dat je het beste resultaat bereikt als je de wespenvanger in de zon hangt op een plek uit de wind? Wil je op een bepaalde plek geen wespen hebben, bijvoorbeeld op je terras, dan kun je het beste de wespenvanger 5 tot 10 meter van deze plek ophangen.

Veel mensen hebben liever niet dat bijen in deze wespenvanger terecht komen. Bijen zijn nuttige insecten en niet zo agressief als wespen. Ik raad je aan om daarom een bijvriendelijke wespenvanger aan te schaffen!

Bestel hier de bijvriendelijke wespenvanger!

Meer weten over het lokken van wespen met een lokstof? In het artikel ‘Wespen lokken’ vertel ik je hier meer over.

Onderstaand maken we de voor- en nadelen voor je inzichtelijk van deze wespenvanger met lokstof.

Voordelen

  • Milieuvriendelijk
  • Werkt ook tegen vliegen
  • Bijvriendelijk

Nadeel

  • Een wespenval hangt meestal in het zicht
  • De wespenval moet geleegd worden

Wespenspray

Een ander goed alternatief voor wespenpoeder is een wespenspray. Heb je een wespennest dan is het gebruik van een wespenspray de beste manier om van wespen af te komen.

Een wespenspray dat vaak wordt toepast is de Luxan wespenspray. Met behulp van een spuitlans kun je de spray makkelijk in kleine kieren en gaten spuiten, waardoor het nest wordt aangetast. Het middel heeft een werking van wel 6 weken, waardoor de hele wespenfamilie wordt gedood.

Voor het beste resultaat moet je de wespenspray in de avond toepassen. De meest wespen zitten in de avond in het nest, waardoor je de grootste groep direct vergiftigd. Overdag zijn wespen vaak ‘op pad’ waardoor het bestrijden overdag minder effect heeft.

Wanneer je het wespennest gaat behandelen met Luxan wespenspray raad ik je aan om zelf veiligheidsmaatregelen te treffen. Zorg voor lange kleding en handschoenen, zodat de mogelijk in paniek geraakte wespen niet onder je kleding terecht komen. Eventueel kun je een veiligheidsbril en een mondkapje op doen.

Voordelen

  • Dood het hele nest
  • Lange nawerking
  • Makkelijk zelf te gebruiken

Nadeel

  • Je moet voorzichtig te werk gaan
Bestel Luxan wespenspray hier!

Wanneer een wespenspray of wespenval toepassen?

Tussen het toepassen van een wespenspray en een wespenval zit een verschil. Zo wordt een wespenval vaak toegepast om wespen te lokken, zodat ze minder overlast veroorzaken. Enkele plekken waarbij een wespenval wordt opgehangen zijn terrassen en zwembaden.

Heb je een wespennest in de spouwmuur of onder het dak dan kun je het beste wespenspray toepassen. Wespenspray bestrijdt het nest en de aanwezige wespen direct. Mogelijk ben je in één keer af van de wespen.

Zitten er veel wespen of zit het wespennest op moeilijk bereikbare plekken, schakel dan hulp in van deskundige bestrijders. Ongediertebestrijders beschikken over de juiste middelen en veiligheidsmiddelen om de wespen op een veilige manier te kunnen verwijderen.

Wat kost een wespenbestrijder?

De kosten van een wespennest bestrijden varieert tussen de 45 tot 100 euro. Wanneer je het nest zelf probeert te bestrijden, kun je wellicht enkele tientjes besparen.

Helaas is het niet altijd mogelijk om de wespen zelf te bestrijden. Het nest kan er groot zijn of op moeilijk bereikbare plekken zitten. Misschien wil je ook wel geen risico’s lopen en schakel je liever een deskundige in.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>