Wilde wingerd stekken: Gebruik deze tips voor een succesvol resultaat!

Wil je graag de wilde wingerd vermeerderen? Het stekken hiervan is dan een goede optie. In dit artikel geef ik je enkele tips hoe je de wilde wingerd succesvol kunt stekken. Het is geen moeilijke klus maar het is wel belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt om de stekken te laten wortelen. Benieuwd welke stappen je moet nemen en welke hulpmiddelen jouw kunnen helpen bij het stekken? Lees dan verder!

Wilde wingerd stekken

Over de wilde wingerd

De wilde wingerd oftewel parthenocissus is een klimplant die je vaak tegen een gevel of schutting aan ziet groeien. In de zomer valt deze plant misschien niet zo op, maar in de herfst loop je deze plant waarschijnlijk niet snel voorbij. Dit komt allemaal vanwege zijn prachtige herfstkleur.

De bladverliezende klimplant heeft naast de kleur van het blad in de herfst ook een opmerkelijke bladvorm. Deze bladvorm verschilt per variƫteit

Het liefst groeit de plant op plaatsen in de zon maar op plaatsen in de schaduw groeit deze plant ook. Hierbij is het wel belangrijk dat de grond goed doorlaatbaar en humusrijk is.

Wilde wingerd soorten

Voor je wilde wingerd gaat stekken, wijs ik je eerst op de verschillende soorten wilde wingerd. Iedere wilde wingerd heeft zo zijn eigen kenmerken. De meest voorkomende wilde wingerd soorten worden onderstaand toegelicht.

De meest voorkomende soorten zijn de Parthenocissus tricuspidata en Parthenocissus quiquefolia.

Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’

Een van de meest voorkomende wilde wingerdsoorten is de Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’. Het blad van deze plant heeft drie lobben. Hierdoor kun je deze soort herkennen ten opzichte van andere soorten. Het blad is in het voorjaar en zomer heldergroen van kleur en ongeveer 25 centimeter groot. In de herfst verkleurt het blad oranjerood.

Parthenocissus quinquefolia

De parthenocissus quinquefolia is een klimplant die een hoogte van wel 10 meter kan halen. De bladverliezende soort heeft in het voorjaar en zomer groene bladeren welke in herfst oranjerood verkleuren. Het blad van deze wilde wingerd is vijftallig gedeeld. De soort kun je hierdoor onderscheiden van de Parthenocissus tricuspidata.

Wilde wingerd stekken

Een manier om de wilde wingerd te vermeerderen is door winterstek. Een winterstek kun je prima nemen in de periode november t/m eind februari. De wilde wingerd heeft dan geen blad meer, waardoor de plant geschikt is om te stekken. Vriest het buiten? Wacht dan even met het nemen van een winterstek tot de vorst voorbij is.

Hoe ga je bij het nemen van een winterstek te werk? Onderstaand wordt het stap voor stap uitgelegd.

  1. Neem een scherp mes of een snoeischaar en knip een gezonde scheut af van de wilde wingerd. Deze scheut moet dit jaar gevormd zijn;
  2. Met een snoeischaar of mes knip of snijd je de scheut in stukken van ongeveer 15 tot 30 centimeter. Knip de stukken schuin af, hierdoor kan de stek beter wortelen;
  3. Vervolgens kun je de stekken in een pot zetten, aangevuld met stekgrond. Vergeet niet de schuine onderkant in stekpoeder te dippen. Stekpoeder zorgt ervoor dat de stek beter gaat wortelen;
  4. Nu is het een kwestie van geduld. Geef de stekjes voldoende water en je zult merken dat de stekjes op den duur gaan wortelen. Bewaar de stekjes koel en op een lichte plaats en zet de stekjes niet in de volle zon! In de herfst kun je de stekjes uitplanten in de tuin.

Wat voor materialen heb je nodig?

Onderstaand worden de materialen toegelicht die je nodig hebt om te kunnen stekken.

Snoeischaar of mesje

Om de stekken te kunnen maken heb je een snoeischaar of een mesje nodig. Zorg ervoor dat de snoeischaar of het mesje scherp is. Dit werkt namelijk een stuk makkelijker bij het nemen van stekken.

(Bloem)pot)

De stekjes kunnen geplaatst worden in een pot. Je kunt hiervoor een bloempot gebruiken of een container die vaak op de kwekerij worden gebruikt. Potmaat C2 is ruim voldoende. Dit wil zeggen een container van 2 liter.

Stekgrond

Wat je niet moet vergeten is om de container te vullen met stekgrond. Dit kun je beter gebruiken dan normale potgrond. Stekgrond zorgt ervoor dat de wond van het stekje niet gaat schimmelen en geeft tevens voldoende voeding aan het stekje. Zelf gebruik ik om te stekken Pokon zaai en stekgrond.

Stekpoeder

Voor je de stekjes in de stekgrond zet, kun je ze nog even in het stekpoeder dippen. Stekpoeder bevordert de wortelgroei en zorgt ervoor dat de wond van de stek niet gaat schimmelen.

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>