Wilgen knotten: Wanneer, hoe en met welk gereedschap?

Wilgen knottenWilgen knotten is een ideale klus voor in de winter. De knotwilg is een veel voorkomende boom in het landelijke gebied. Knotwilgen houden van vochtige bodem en zijn daarom vaak in de natte gebieden te vinden. Meestal komen ze voor in het buitengebied waar ze langs landweggetjes of langs de slootkant groeien. Maar ook in de particuliere tuin of akkers kunnen ze voorkomen.

De knotwilg is een boom die om de enkele jaren een snoeibeurt nodig heeft. Het hout van de knotwilg is vrij zacht. Bij te laat snoeien, wordt de kans groter dat takken kunnen afbreken en wellicht schade veroorzaken.

In dit artikel vertel ik je hoe je de knotwilg moet snoeien en wanneer je dit het beste kunt doen. Het snoeien van een knotwilg kan een flinke klus zijn. Goed gereedschap is het halve werk daarom vertel ik je graag welk gereedschap je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Wanneer wilgen knotten?

De winterperiode is de ideale tijd om wilgen te knotten. Meestal is het in de winter rustig met andere tuinklussen, waardoor je jouw tijd kunt benutten in het knotten van wilgen. De winterperiode is ook de beste tijd om te snoeien omdat het broedseizoen voor vogels is afgelopen. In de winter kom je geen bewoonde vogelnesten tegen. In het voorjaar en zomer is de kans groot dat je bewoonde vogelnesten tegenkomt, want de wilg is namelijk een geliefde broedplek voor vogels.

Een ander voordeel is dat er in de winter geen blad meer aan de wilg zit. Hierdoor heb je minder afval om op te ruimen en is het snoeien een stuk overzichtelijker.

Gemiddeld wordt een knotwilg om de 3 tot 5 jaar gesnoeid. Mijn advies is om niet langer te wachten met snoeien dan 5 jaar. De takken worden dan zodanig zwaar dat ze bij harde windvlagen kunnen breken. Mogelijk dat dit schade kan veroorzaken en dat wil je natuurlijk graag voorkomen.

Hoe wilgen knotten?

Het knotten van wilgen vraagt een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk dat je veilig te werk gaat. Ga je aan de slag met een kettingzaag, zorg dan voor een zaagbroek en veiligheidshelm.

Bij het snoeien van de knotwilg snoei je de takken terug tot aan de knot. Wanneer je dit doet is er één ding waar je rekening mee moet houden. Snoei de takken niet direct terug tot de knot, maar tot 20 centimeter boven de knot. Doe je dit niet dan is de kans dat de stam uitscheurt door het gewicht van de takken. Nadat de tak verwijderd is, snoei je overige 20 centimeter terug tot de knot.

In tegenstelling tot veel andere bomen, verdraagt de wilg het erg goed om geknot te worden. Vanuit de knot ontstaan weer nieuwe jonge scheuten. Deze scheuten kun je enkele jaren laten groeien tot ze weer een snoeibeurt nodig hebben.

Onderstaande video laat je zien hoe je een knotwilg moet snoeien

Positieve bedragen biodiversiteit

De knotwilg is een boom die een positieve bijdragen levert aan de biodiversiteit. Zo is het een schuilplek voor veel vogels, waaronder zwaluwen, mezen en zelfs uilen. Voor enkele vogelsoorten is de knotwilg ook een ideale broedplek.

In het landschap zien we vaak dat knotwilgen in een laan worden geplant. Vaak langs een weggetje of een sloot. In veel gevallen wordt de hele laan met bomen in één jaar gesnoeid. Dat is jammer want de schuilplek voor vogels in de winter gaat hierdoor verloren.

Wanneer je knotwilgen in een laan gaat snoeien, kun je beter de bomen om en om snoeien. De snoei verdeel je dus in twee jaar. Ieder jaar snoei je 50 procent van de bomen.

Welke gereedschap?

Goed gereedschap is het halve werk. Met alleen een snoeischaar kom je er niet. De takken van de knotwilg kunnen binnen enkele jaren vrij dik worden. Om deze takken te kunnen snoeien heb je een snoeizaag nodig. Onderstaande gereedschappen zijn erg handig bij het snoeien van een knotwilg. Eerder schreven we een artikel over de ‘beste takkenscharen voor dikke takken’.

Snoeischaar

Een snoeischaar is het bij het knotten van wilg ideaal om de kleine takjes te verwijderen. Een Felco snoeischaar is hierbij een prima snoeischaar. Gebruik bij het snoeien van een knotwilg wel een snoeischaar die scherp is. Dit werkt een stuk sneller en je krijgt minder last van je gewrichten. Meestal maak ik voor het snoeien mijn snoeischaar scherp met een slijpsteen. Een slijpsteen heb je al voor enkele euro’s.

Wilgen knotten

Bestel direct!

Takkenschaar

Wanneer je takken niet al te dik zijn, kun je deze snoeien met behulp van een takkenschaar. Kies voor een takkenschaar met lange hefbomen. Op deze manier hoef je minder kracht te zetten. Wil je weten welke takkenschaar voor jou geschikt is?

Wilgen knotten

Bestel direct!

Handzaag

Een uitklapbare handzaag is bij het knotten van de wilg ook erg handig. De takken die te dik zijn met een snoeischaar kun je snoeien met een handzaag. Heb je veel knotwilgen die ook nog eens dikke takken hebben dan is dit wel een intensieve klus. Je kunt dan overwegen of het misschien handiger is om een kettingzaag te gebruiken.

Een Felco snoeizaag is een handzaag die je voor het knotten van wilgen kunt gebruiken. Ten opzichte van een kettingzaag heeft dit enkele voordelen:
• Geen geluidsoverlast
• Minder gevaarlijk
• Je verbruikt geen brandstof

Een snoeizaag heb je voor ongeveer 30 euro.

Wilgen knotten

Bestel direct!

Kettingzaag

Wanneer je meerdere knotwilgen moet snoeien waarvan de meeste takken redelijk dit zijn, dan is het gebruik van een kettingzaag zeker aan te raden. Je kunt hiervoor een Husqvarna of Stihl kettingzaag gebruiken. Deze zijn wel vrij prijzig. Voor particuliere zijn er diverse alternatieven, zoals een Makita kettingzaag. Wanneer je geen elektriciteit bij de hand hebt is een kettingzaag op accu of benzine aan te raden.

Stokkettingzaag

Een stokkettingzaag werkt misschien een stuk makkelijker tijdens het knotten van wilgen dan een normale kettingzaag. Het voordeel van een stokkettingzaag is dat je de wilg kunt knotten vanaf de grond. Onderstaande stokkettingzaag heeft een reikwijdte van 4 meter, hierdoor heb je misschien wel geen trap nodig om de wilg te knotten.

Wilgen knotten

Koop hier voordelig!

Wat doe ik met de takken?

Tijdens het snoeien van de knotwilgen kom je erachter dat er veel snoeihout vrijkomt. Een optie is om al dit snoeihout naar een groenrecycling te brengen. Je kunt het hout van de knotwilgen ook op een andere manier benutten.

Takkenril

Een veel voorkomende manier om nuttig om te gaan met de vrijkomende wilgentakken, is om hier een takkenril van te maken. Een takkenril is een smal op elkaar gestapelde hoop takken die in één lengte op elkaar gestapeld liggen. Het levert een goede bijdrage aan de biodiversiteit. Zo is het een prima plek voor verschillende dieren om te overwinteren.

Versnipperen

Een andere mogelijkheid is om het hout te versnipperen met een versnipperraar. Je hoeft hierdoor geen takken te vervoeren. Wat een hoop werk bespaart. De houtsnippers die vrijkomen bij het versnipperen kun je gebruiken voor paden of terugbrengen in bosplantsoen. De houtsnippers van een wilg hebben wel een kortere levensduur dan veel andere houtsnippers.

Kachelhout

Heb je een houtkachel voor binnen of buiten dan zou je de vrijgekomen takken kunnen verbranden. Voor je het hout gaat verbranden, is het belangrijk dat het hout enige tijd heeft gedroogd.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>