Witte hortensia kopen of combineren: Deze 5 soorten zijn erg populair!

Ben je van plan om een witte hortensia te kopen? Hortensia’s zijn er in allerlei kleuren, maten en bloeitijden. Zo zijn er hortensia’s in de kleuren roze, rood, blauw, paars en wit.

Witte hortensia’s zijn erg geliefd in de tuin omdat ze goed te combineren zijn met andere tuinplanten. Voornamelijk tuinplanten in de kleuren paars en blauw zijn goed te combineren met een witte hortensia. Welke planten goed te combineren zijn met een witte hortensia lees je in dit artikel.

In Nederland en België worden tientallen variëteiten witte hortensia’s verkocht. De meest populaire witte hortensia’s licht ik toe in dit artikel.

Witte hortensia

5 Populaire witte hortensia’s

Onderstaand worden vijf witte hortensia soorten beschreven die vaak in de particuliere tuin worden toepast.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

De Hydrangea arborescens ´Annabelle´ is een van de meest aangeplante hortensia’s in de particuliere tuin. Het is een hortensia die bloeit in de maanden juni t/m augustus met grote witte bloemen. In de border zorgt deze voor een flinke bloemenzee.

De plant kan afhankelijk van de standplaats een hoogte van 1 tot 1,5 meter bereiken.

Het nadeel van deze plant is dat de takken kunnen gaan hangen door het gewicht van de bloemen. In het artikel hortensia ondersteunen vertel ik je, hoe je deze hortensia kunt ondersteunen.

De afgelopen jaren is er een nieuwe variëteit ontwikkeld. De Hydrangea arborescens ‘Strong Annabelle’. Deze ‘Strong Annabelle’ lijkt erg veel op de ‘Annabelle’ maar de takken van de plant gaan niet hangen.

Een Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is een van de voordeligste hortensia’s. De nieuwe variëteit ‘Strong Annabelle’ is in vergelijking met de ‘Annebelle’ een stuk duurder.

Bekijk hier deze plant!

Hydrangea macrophylla ‘Snowball’

De Hydrangea macrophylla ‘Snowball’ is een boerenhortensia. De bloeitijd van deze plant is in de maanden juli t/m september.

De plant staat bekend om zijn grote bloemen in bolvorm welke allemaal bestaan uit kleine bloementjes. Het liefst staat deze plant in de schaduw of in de volle zon. Staat de plant in de volle zon, geef hem dan wel voldoende water en bescherm de bloemen in de zomer tegen de warmte.

Het komt wel eens voor dat deze plant niet in bloei komt. Dit heeft dan meestal voornamelijk te

Bekijk hier deze plant!

Hydrangea Forever & Ever

Als er een hortensia is waar je veel plezier aan kunt beleven, dan is het wel de Hydrangea Forever & Ever. Deze hortensia begint al in het voorjaar te bloeien en eindigt past in september met bloeien.

De hortensia bloeit met grote witte bloemen welke aan het einde van het seizoen lichtroze kunnen kleuren. In tegenstelling tot de Hydranga macrophylla bloeit deze hortensia op eenjarig hout. Knip je de hortensia tot de grond af dan bloeit deze het volgende jaar gewoon. Bij een Hydrangea macrophylla slaat de plant een bloeijaar over.

Het liefst staat deze plant op een standplaats in de zon of halfschaduw. De hoogte die plant bereikt is ongeveer 1 meter.

De aanschafprijs van deze hortensia ligt misschien wel wat hoger dan de andere hortensia’s. Toch is het aanplanten van deze hortensia zeker de moeite waard vanwege zijn lange bloeiperiode!

Bekijk hier deze plant!

Hydrangea macrophylla XS

Ben je op zoek naar een witte laagblijvende hortensia? De Hydrangea macrophylla XS is dan vast de hortensia die je zoekt. De hortensia wordt niet veel hoger dan 60 centimeter en is daarom ook ideaal om in bloembakken of potten aan te planten.

De bloeitijd is van juni t/m september en bloeit in bolvormige bloemen. Qua standplaats staat deze hortensia het liefst in de halfsschaduw of in de zon. Vergeet niet om de plant voldoende water te geven als deze in de zon staat!

Verder staat deze soort, die nog niet lang op de markt is, bekend als een compacte groeier. Snoeien is nauwelijks nodig.

Bekijk hier deze plant!

Hydrangea paniculata ‘Limelight’

De Hydrangea paniculata ‘Limelight´ is een pluimhortensia welke tot 200 centimeter hoog kan worden. Door de plant jaarlijks te snoeien, wordt deze niet veel hoger dan 125 centimeter.

De plant staat het liefst in de halfschaduw of volle zon en bloeit in de maanden juni t/m augustus.

De pluimhortensia laat zich prima aanplanten als groepsbeplanting, maar ook als solitair. De Hydranga paniculata ‘Limelight’ is als solitaire heester een echte blikvanger in je tuin.

Bekijk hier deze plant!

60+ Witte hortensia’s

Staat jouw ideale hortensia’s hier boven nog niet benoemd? Een geluk! Tuinplant.nl biedt meer dan 60 variëteiten witte hortensia’s aan. Tuinplant.nl is een online plantenwebshop met het grootste aanbod planten van Nederland.

Het voordeel van bestellen bij Tuinplant.nl

  • Goedkope verzendkosten in Nederland en België;
  • Je hoeft zelf geen vervoer te regelen om de planten op te halen;
  • Groeien de planten niet aan? Maak dan gebruik van je groeigarantie;
Bekijk het assortiment!

Witte hortensia combineren

Een witte hortensia laat zich goed combineren met andere tuinplanten. Zo is de witte hortensia goed aan te planten in groepen. Enkele hogere soorten laten zich ook goed aanplanten als solitaire heesters.

Zelf ben ik fan van witte hortensia’s in combinatie met paars- of blauwbloeiende planten. Hiernaast combineren witte hortensia’s ook mooi met taxushagen. Het is een mooi gezicht als de witte bollen boven de taxushaag uit komen.

Onderstaand een aantal suggesties om witte hortensia’s te combineren.

Wanneer hortensia aanplanten?

Een hortensia kun je jaarrond aanplanten. Belangrijk is dat het niet vriest. Bij warme temperaturen (+ 25 graden Celsius) raad ik je ook aan om nog even te wachten met aanplanten.

Wanneer je een hortensia bestelt, wordt deze geleverd in een pot. Bij het aanplanten moet je er rekening houden dat het plantgat ongeveer 1/3 groter is dan de potmaat.

Heb je al een witte hortensia in je tuin staan en wil je deze verplanten? In het artikel ‘hortensia verplanten’ vertel ik je hoe je het beste te werk kunt gaan.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>