Witte luizen in beukenhaag: Oorzaak en bestrijden van beukenbladluis

Last van witte luizen in je beukenhaag? Je bent niet de enige! In de periode mei t/m juli ervaar je de meeste overlast van deze witte luizen in de beukenhaag. Vooral tijdens het knippen van de beukenhaag kunnen de luizen je tot last zijn. Deze witte luizen worden ook wel beukenbladluizen genoemd.

Gelukkig is er een ecologische manier om van beukenbladluis af te komen. In dit artikel vertel ik je meer over de beukenbladluis en hoe je hier van af kunt komen. Hiernaast lees je ook hoe je beukenbladluis kunt herkennen en of deze schadelijk zijn voor je beukenhaag.

Beukenbladluis bestrijden

Wat is beukenbladluis en hoe herken je deze?

Beukenbladluis is een luizensoort die voornamelijk op beuken voorkomt, vandaar ook de beukenbladluis. Misschien dat je deze witte luizen al eens op je beukenhaag hebt gezien of tijdens het knippen van de haag bent tegengekomen.

De luizen worden ongeveer 1 tot 3 millimeter lang en zijn prima met blote oog waar te nemen. Sommige luizen zijn gevleugeld andere luizen weer juist niet. Ze scheiden in een later stadium wel allemaal een witte tot blauwachtige wasdraden uit. Hierdoor lijkt het net of er witte pluisjes op de bladeren zitten. Meestal bevinden de luizen zich op de onderzijde van het beukenblad.

Wanneer ze witte wasdraden gaan produceren, is de bestrijding van de beukenbladluis een stuk lastiger. Daarom is het beter om hier vooraf al mee te starten als je de beukenbladluis wilt gaan behandelen.

Oorzaak beukenbladluis

De beukenbladluis heeft jouw haag niet voor niets uitgekozen. Eén van de oorzaken waarom beukenbladluizen jou haag hebben uitgekozen, is door een te kort aan water. Voornamelijk in de droge zomers komen deze beukenbladluizen erg vaak voor. Geef je jou beukenhaag niet of nauwelijks water, dan kan het een teken zijn dat je meer water moet gaan geven. Doe je dit consequent dan heb je hier het volgende jaar minder last van.

Een andere reden waarom beukenbladluis jouw haag heeft uitgekozen, kan zijn door een verminderde weerstand. Vaak zien we dit hagen die net aangeplant zijn of kort geleden verplant zijn. De haag heeft door het aanplanten/verplanten tijdelijk een verminderde weerstand waardoor er veel beukenbladluizen aanwezig kunnen zijn.

Bij sommige hagen kan de overlast enorm zijn. Wanneer je een haag op en neer wiebelt, kan er een soort ‘stofwolk’ van luizen vrijkomen.

Is beukenbladluis schadelijk?

Het antwoord hier is ja. Beukenbladluis kan schadelijk zijn voor de beukenhaag. Er kunnen op de bovenzijde van het blad geelbruine plekken ontstaan. Deze ontstaan door zuigschade die de luizen aan kunnen brengen.

Hiernaast kan het blad opkrullen en misvormt raken. Zelf twijgen kunnen afsterven. Dit is iets wat we willen voorkomen.

De witte luizen produceren ook nog eens veel honingdauw. Dit vergroot de kans op schimmels welke de groei remmen van een beukenhaag. Dit kan er voor zorgen dat een beukenhaag in zijn geheel of pleksgewijs minder goed groeit. Met extra bemesting los je dit vaak niet op.

Om deze redenen is het belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Vaak is dit een teken dat je meer water of bemesting moet geven. Om het probleem direct op te lossen, kun je het probleem oplossen door de beukenbladluizen te bestrijden.

Onderstaande video geeft het probleem met de beukenbladluis weer:

Beukenbladluis bestrijden

Beukenbladluis bestrijden kan op verschillende manieren. De twee meest toegepaste manieren lichten we aan je toe.

Pyrethrum concentraat

Pyrethrum concentraat is een middel tegen luizen en andere bladzuigende insecten. Dit middel wordt vaak op fruitbomen toegepast maar werkt ook prima op beukenhagen. De werkzame stof in dit middel is een margriet (plant) welke in Afrika wordt gekweekt.

Het middel is een concentraat wat betekent dat je dit met water aan moet maken. Met behulp van een drukspuit kun je dit aanbrengen op een beukenhaag. Het middel is toepasbaar in de periode maart t/m oktober. In het geval van de beukenhaag wordt dit waarschijnlijk voornamelijk in de periode april t/m augustus toegepast als de beukenbladluis actief is.

Afgelopen jaren is dit middel ook vaak gebruikt tegen buxusrupsen. Het resultaat is succesvol!

Profiteer hier van de aanbieding!

Chrysopa

Een andere manier dat vaak wordt toepast om beukenbladluis te behandelen is met Chrysopa. Wellicht dat je nog nooit van deze natuurvriendelijke manier hebt gehoord.

Chrysopa Carnea is een gaasvlieg. De larven hiervan zijn effectief in te zetten tegen bestrijding van beukenbladluis en andere plagen zoals onder andere trips, spint en kleine rupsen. Deze larven worden in een pot met boekweitschilfers geleverd en moet je aanbrengen op de beukenhaag.

Deze larven kun je bestellen bij Biogroei. Biogroei is een leverancier in biologische producten die vele tuinplagen in jouw tuin kunnen oplossen. Wanneer je Chrysopa besteld bij biogroei, krijg je binnen enkele dagen 1000 larven geleverd in een pot met boekweitschilfers.

Wanneer je de larven hebt ontvangen, kun je deze aanbrengen bij de beukenhaag. Het liefst bij windstil en temperaturen tussen de 12 en 30 graden Celsius. Voor een beukenhaag moet je gemiddeld 20 larven per meter aanbrengen. Met een verpakking van 1000 larven kun je dus ongeveer 50 meter beukenhaag behandelen .

Bestel hier Chrysopa!

Wanneer beukenbladluizen bestrijden?

Beukenbladluizen zijn in het voorjaar en in de zomer te bestrijden. Wanneer je van plan bent om ze bestrijden, kan het handig zijn om dit te doen voor dat je de haag gaat knippen. Tijdens het knippen van de haag, heb je dan minder last van de beukenbladluizen.

Ook na het knippen van de haag is het bestrijden uiteraard mogelijk!

Thijs
 

Hoi, ik ben Thijs en heb +10 jaar ervaring als hovenier. Met behulp van mijn tips probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen! Heb je vragen? Laat het gerust weten in een reactie!

>