Witte Rhododendron: soorten, bloeitijd, verzorging en kopen

Een witte Rhododendron is een tuinplant die vaak wordt verkocht. Naast zijn prachtige witte bloei, biedt deze plant in de winter ook sierwaarde door zijn groene blad.

Wist je al dat er meerdere soorten witte Rhododendrons zijn? In dit artikel vertellen wij je welke soorten er zijn, wat de bloeitijd van deze soorten is en hoe je ze moet verzorgen.

witte rhododendron

Over de Rhododendron

In veel tuinen komt de Rhododendron voor. Zijn prachtige bloei in de kleuren roze, wit, paars, blauw, rood en oranje zorgen er voor dat je tuin er in het voorjaar prachtig bij staat.

Niet alleen in tuinen komt de Rhododendron voor. In veel parken wordt deze plant aangeplant met als doel een rustieke of romantische uitstraling te creëren.

Een Rhododendron kan wel twee meter hoog worden. Meestal zijn dit de grootbladige Rhododendrons die deze hoogte kunnen bereiken. Deze grootbladige Rhododendrons krijgen veel bloemen.

Er zijn ook Rhododendrons die niet hoger worden dan ongeveer 40 centimeter. Dit zijn dwergrhododendrons. Benieuwd welke dwergrhododendrons er zijn? Klik hier en bekijk welke 10 dwergsoorten er zijn.

Witte Rhododendron

Er zijn diverse witte Rhododendrons. Zo zijn er verschillen in bladvorm, bloeitijd en de hoogte die de plant kan bereiken. Onderstaand worden een aantal witte Rhododendron soorten beschreven.

Rhododendron ‘Catawbience Album’
De Rhododendron ‘Catawbience Album’ kan wel 2 meter hoog worden en staat bekend om zijn mooie diepgroene bladkleur. Jaarlijks groeit deze plant ongeveer 20 centimeter. Het duurt dus wel even voor dat deze plant een hoogte van 2 meter heeft bereikt.  De bloeiperiode is van april t/m mei.

Rhododendron ‘Madame Masson’
De Rhododendron ‘Madame Masson’ is een van de weinig Rhododendrons die prima in de zon kan groeien. Andere soorten verkleuren snel geel of lopen bladschade op maar deze soort kan er erg goed tegen. In de schaduw groeit deze Rhododendron ook prima.

De plant kan ongeveer 2,00 meter hoog worden en bloeit in de maanden mei en juni.

Rhododendron ‘Cunningham’s White’
De Rhododendron ‘Cunningham’s White’ is misschien wel de meest verkochte witte Rhododendron. Dit komt mede omdat dit één van de oudste en sterkste Rhododendron soorten is. De plant bloeit in april/mei en is één van de vroegst bloeiende Rhododendrons. De plant is geschikt om in groepen en/of als solitair te planten.

Het blad is donkergroen van kleur en biedt daarom in de winter veel sierwaarde. De hoogte die plant kan bereiken is ongeveer 3,00 meter. Het duurt wel tientallen jaren voor dat deze hoogte is bereikt.

De soort is van ongeveer november t/m april te koop als plant met kluit. De rest van het jaar kun je deze plant kopen in pot. Koop je de plant met kluit dan is deze goedkoper.

Rhododendron ‘Knaphill’
De Rhododendron ‘Knaphill’ ook wel Azalea genoemd, heeft prachtige witte bloemen. De soort is bladverliezend en bloeit van mei t/m juni met trompetvormige bloemen. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog.

Tuinturf als bemesting

De Rhododendron is een zuurminnende plant. Dit wil zeggen dat hij graag in zure grond groeit. De plant zal dan beter bloeien, voller ogen en diepgroenere bladeren krijgen. Bij de aanplant van een Rhododendron moet je daarom tuinturf of Vivimus Rhodo gebruiken.

Tuinturf of Vivimus kun je kopen in zakken en bij de aanplant mengen tussen de bestaande grond. Vervolgens kun je het plantgat weer aanvullen. Door tuinturf of Vivimus te gebruiken wordt de plant gestimuleerd voor een goede groei.

Met Vivimus kun je de plant ook jaarlijks bemesten. Dit kun je doen door Vivimus tussen de bestaande planten te strooien. Een fout die soms wordt gemaakt is dat Vivimus wordt ondergespit tussen de Rhododendrons. Dit is af te raden!

Een Rhododendron is een plant die oppervlakkig wortelt. Door te spitten beschadig je de wortels van de Rhododendron. De plant kan hier schade door oplopen.

Is mijn Rhododendron dood?

De warme zomers van de afgelopen jaren zorgen er voor dat veel Rhododendrons het zwaar te voorduren krijgen. De Rhododendron is plant die zijn wortels net onder de oppervlakte laat groeien. Hierdoor wortelt de Rhododendron niet diep en neemt hij dus alleen net onder het oppervlakte vocht op.

Wanneer je de Rhododendron te weinig water geef, kan het zijn dat de plant schade oploopt. De plant wordt dan bruin. Veel mensen denken dan dat de Rhododendron dood is. In sommige gevallen is dit zo.

Sommige Rhododendrons geven een teken van leven. Dit kun je zelf makkelijk checken door met een snoeischaartje de tak licht te beschadigen. Is de binnenkant van de tak groen dan is de plant nog in leven. Is deze bruin dan heb je te maken met een dode tak.

Op onderstaande foto zie je een Rhododendron die schade heeft opgelopen door de droogte. De bladeren zijn bruin en de plant lijkt dood. Op de andere foto is te zien dat een Rhododendron is teruggesnoeid tot net boven de grond. De Rhododendron begint opnieuw uit te lopen en is dus nog in leven.

Rhododendron dood  Rhododendron terugsnoeien

Loopt de Rhododendron in het voorjaar niet meer uit? Dan is deze dood en kun je deze het beste vervangen.
Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Rhododendron kopen

Wil je een witte Rhododendron kopen? Zoek dan een tuincentrum of plantencentrum uit die goede kwaliteit planten verkoop. Tuinplant.nl is bijvoorbeeld een Tuincentrum die kwalitatief goede planten verkoop. Hiernaast hebben ze het grootste aanbod planten van Nederland welke ook via een webshop te bestellen zijn.

Op de website van Tuinplant.nl worden meer dan 40 soorten Rhododendrons aangeboden. Genoeg keus dus om een witte Rhododendron te vinden die past in jouw tuin.

Bestel je via de website dan kun je de Rhododendron op het tuincentrum op komen halen of je kunt deze thuis laten bezorgen tegen lage verzendkosten. Bekijk hier welke verzendkosten voor jou gelden.

Voordelen online planten bestellen

  • De planten worden in Nederland en België bezorgd, waardoor je zelf geen transport hoeft te regelen.
  • Je bespaart tijd doordat je niet naar een tuincentrum hoeft.
  • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent.
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.
  • Je krijgt groeigarantie!

Meer weten over hoe je een Rhodododendron plant en wat de verschillen zijn als je een Rhododendron wel of niet bemest? Bekijk dan deze video.

Meer tuintips ontvangen? 

Ontvang nu het tijdschrift Tuinseizoen en profiteer van de actie (ruim 40% korting op de winkelprijs). Ook een leuk idee om dit iemand cadeau te doen!

Andere bekeken ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam en e-mailadres zijn vereist.