Woelmuizen in het gazon: Dit zijn de beste maatregelen!

Woelmuizen in het gazon? Na het lezen van dit artikel weet je wat woelmuizen zijn en hoe je er vanaf komt!

Woelmuizen zijn snelle gravers en kunnen in een kort tijdsbestek grote schade aan je gazon aanrichten. Naast dat ze graven, vreten ze ook de wortels van planten kapot. Het gevolg hiervan is dat je planten doodgaan.

Dit is iets wat we niet willen, daarom is het belangrijk om meer over de leefomgeving van de woelmuis te weten. Op deze manier kunnen er maatregelen genomen worden. Hiernaast zijn er diverse andere maatregelen die genomen kunnen worden om de woelmuis te vervangen of te verjagen. De beste oplossingen vind je hier!

 

Woelmuizen in het gazon

Woelmuizen in het gazon

Wat is een woelmuis?

Woelmuizen zijn verschillende ondergronds levende muizen die veel schade aan kunnen richten. De bekendste woelmuizen zijn de ondergrondse woelmuis en de aardmuis.
De muizen kunnen ongeveer 10 tot 16 centimeter groot worden en hebben een grote opvallende staart die wel 7 centimeter lang kan worden.

De woelmuis is vooral ’s nachts actief en kan dan enorme schade aanbrengen in tuinen. In de winter is de woelmuis ook vaak overdag actief. Wanneer je last hebt van woelmuizen in het gazon, kun je er moeilijk vanaf komen als je geen maatregelen neemt. Ze planten zich namelijk snel voort.

In de periode april t/m oktober krijgen woelmuizen 3 á 4 nesten met jongen. Meestal zijn dit 3 tot 7 jongen per nest. Reken maar uit, hoe snel een woelmuis zich per jaar kan vermenigvuldigen. Gemiddeld worden ze 1,5 jaar oud.

De ideale leefomgeving van de woelmuis

Het liefst komt de woelmuis op plekken waar het vrij nat is. Bijvoorbeeld in rietlanden, moerassen en bij oevervegetatie. De woelmuis kan ook best voor komen op droge plekken zoals in gazons.
Vaak zie je de woelmuis bij wat hogere vegetatie, in de omgeving van drainage buizen, bermen en afvalhopen.

Nu je de ideale leefomgeving van de woelmuis weet, kun je al wat maatregelen treffen om de leefomgeving voor de woelmuis wat onaangenamer te maken. Dit kan onder andere door de volgende maatregelen te nemen:

  • Houd gras en bermen kort
  • Ruim afval, zoals hout en stenen op
  • Probeer wilde grassen en wortelonkruiden te beperken
  • Maak drainage pijpen af met kippengaas
  • Houd watergangen in de omgeving schoon

Woelmuizen in het gazon herkennen

Als je woelmuizen in het gazon hebt, kun je ze herkennen aan oneffenheden in het gazon gecombineerd met gaten. De gaten in het gazon kunnen wel een diameter hebben van enkele centimeters groot. Het lijkt net of er met een bezemsteel gaten in de grond zijn geprikt. Meestal zitten de gaten dicht bij elkaar.

Wanneer je op het gazon loopt, bestaat er een kans dat de grond kan inzakken. Dit komt doordat de woelmuis ondergronds een heel gangenstelsel maakt.

Sommige mensen hebben niet meteen in de gaten dat woelmuizen de schade aanrichten en denken dat ze mollen in het gazon hebben. Wanneer je mollen in het gazon hebt, zie je grote molshopen. Bij woelmuizen zijn de woelmuishopen een stuk kleiner.

Een woelmuis in de tuin kun je ook herkennen doordat sommige planten ineens beginnen te verdrogen. Dit kan een teken zijn dat een woelmuis de wortels van de plant beschadigd heeft. Voornamelijk wortels van jonge planten zijn geliefd bij woelmuizen.

Maatregelen tegen woelmuizen in het gazon

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om van woelmuizen af te komen. Zoals eerder genoemd kun je maatregelen nemen door de leefomgeving voor de woelmuis onaangenamer te maken.

Andere mogelijkheden zijn om een woelmuizenval te plaatsen. De woelmuis wordt dan gedood. Wellicht is dit niet voor iedereen de gewenste oplossing, daarom is er ook een mogelijkheid om woelmuizen te verjagen met een ultrasoon woelmuizen verjager.

Hoe de woelmuizenval en de ultrasoon woelmuizen verjager werken en wat de beste types zijn, lees je hieronder.

Woelmuizenval

Eén van de beste methodes om van woelmuizen af te komen, is door gebruik te maken van een woelmuizenval met toebehoren. Met de meegeleverde prikstok kun je de gang die de woelmuis heeft gemaakt opsporen.

Vervolgens maak je met de bijgeleverde gatensnijder een gat in de tunnel. Hierna kun je de woelmuizenval plaatsen. Let erop dat je de opening van de val plaatst met de openingen in één lijn.

Na het plaatsen van de val, trek je de hendel omhoog en kun je gaten aanvullen met grond.
Door de gaten aan te vullen met grond is de kans groot de je de woelmuizen vangt. Ze worden namelijk niet gestoord door licht en wind.

Wil je zien hoe de woelmuizenval werkt? Bekijk dan onderstaande video.

Bestel direct!

Ultrasoon woelmuisverjager

Een andere methode om woelmuizen te verjagen is met een ultrasoon woelmuisverjager. Een ultrasoon woelmuizenverjager geeft ondergronds een trillend geluid. Muizen en mollen voelen dit trillend geluid en blijven hierdoor uit de buurt. Voor mensen is dit geluid nauwelijks hoorbaar.

Er zijn verschillende ultrasoon muizenverjagers te koop. Houd bij het kopen altijd rekening met het bereik van de muizenverjager. Sommige muizenverjagers werken maar op een kleine oppervlakte waardoor je er meerdere nodig hebt om een grote oppervlakte muizenvrij te houden.

Een goede muizenverjager is de solarmuizenverjager. Deze werkt op zonne-energie en heeft een bereik van maar liefst 700 vierkante meter. Doordat de verjager op zonne-energie werkt, ben je niet afhankelijk van stroom of van batterijen. Zo weet je dat de verjager altijd werkt!

Het voordeel van een ultrasoon verjager is dat deze milieuvriendelijk is. Het gebruik van het apparaat is niet schadelijk voor dieren en er hoeven geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die slecht zijn voor het milieu.

Bestel direct!
Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>