Wortelbegrenzer tegen zevenblad een goede oplossing?

Wortelbegrenzer tegen zevenbladHeb je veel last van zevenblad in je tuin of hebben je buren zevenblad in de tuin staan en wil je voorkomen dat het zevenblad in jouw tuin gaat woekeren? Een goede oplossing om het woekeren van zevenblad in je tuin te voorkomen, is het plaatsen van een wortelbegrenzer.

Een wortelbegrenzer is gemaakt van kunststof en wanneer je het op de juiste diepte plaats, is het onmogelijk dat zevenblad door, onder of over de wortelbegrenzer heen komt. Op deze manier voorkom je dat het zevenblad zich verder door jouw tuin verspreid

In dit artikel vertel ik je hoe je de wortelbegrenzer plaatst en welke wortelbegrenzer je hiervoor nodig hebt.

De functie van wortelbegrenzer

De functie van een wortelbegrenzer is het voorkomen van uitbreiding van plantenwortels en ondergrondse uitlopers. Het voordeel van een wortelbegrenzer is dat het is gemaakt van een stevig materiaal. Het gebruikte kunststof is sterk en kan best tegen een stootje. Wanneer er een wortel tegen de wortelbegrenzer aandrukt, komt er geen gat in de wortelbegrenzer.

Een wortelbegrenzer wordt vaak ingegraven rondom woekerende planten. Hierbij kun je denken aan bamboe of andere siergrassen die veel ondergrondse uitlopers maken. Een wortelbegrenzer wordt ook wel eens langs de erfgrens geplaatst. Hebben je buren woekerend onkruid of bamboe in de tuin, dan voorkom je hiermee dat de ongewenste beplanting in jouw tuin terecht komt.

Hoe wortelbegrenzer plaatsen

Het plaatsen van een wortelbegrenzer is misschien een intensieve klus. Bij het juist plaatsen weet je in ieder geval zeker dat het zevenblad wat achter de wortelbegrenzer zit niet meer gaat woekeren.

Bij het plaatsen van een wortelbegrenzer is het belangrijk dat je deze op de juiste diepte aanbrengt. Doe dit op een diepte van ongeveer 60 tot 65 centimeter en zorg er voor dat de wortelgeleider enkele centimeters boven de grond uit komt. Hiermee voorkom je dat het zevenblad alsnog oppervlakkig gaat woekeren.

Voor het aanbrengen van een wortelgeleider kun je het beste een sleuf graven. Bij enkele meters kun je dit het beste doen met een spade. Gaat het om veel meters die gegraven moeten worden, dan zou je kunnen overwegen om een minigraver te huren of hovenier in te schakelen. Het voordeel van het zelf graven is dat je minder schade aan je tuin toebrengt.

Naast de diepte is het ook belangrijk dat de wortelbegrenzer aaneengesloten wordt geplaatst. Er mogen dus geen kieren ontstaan, want hier gaat zevenblad alsnog doorheen. De wortelbegrenzer kun je bij het verbinden het beste 5 centimeter over elkaar leggen en eventueel met behulp van een metalen verbindingsset vastmaken. Met bouten en moeren schroef je de stukken aan elkaar.

Welke wortelbegrenzer gebruiken tegen zevenblad

Wortelbegrenzer plaats je op een diepte van ongeveer 60-65 centimeter en laat je ongeveer 5 centimeter boven de grond uitkomen. Dit betekent dat je minimaal een wortelbegrenzer met een hoogte van 70 centimeter nodig hebt.

Een goed product om aan te schaffen is de HPDE wortelbegrenzer. Deze wortelbegrenzer wordt op rol geleverd in de volgende lengtes:

  • 5 meter;
  • 10 meter;
  • 15 meter;
  • 20 meter;

Voor je de rol gaat aanschaffen, bekijk dan eerst hoeveel meter wortelbegrenzer je nodig hebt. Als tip wil ik je meegeven om een rol van 20 meter als maximum aan te houden. Deze rollen zijn nog makkelijk te hanteren tijdens het plaatsen.

De HDPE wortelbegrenzer is stevig, waterdicht en flexibel. Mocht je bochten moeten maken dan is dit geen probleem. Verder is het product buigbaar in alle hoeken en is het eventueel mogelijk om met een stanleymes de wortelbegrenzer op maat te snijden.

In het grote aanbod wortelbegrenzers heb je een verschil in dikte. Zo heb je een wortelbegrenzer van 1 mm en 2 mm dik. Een wortelbegrenzer met een dikte 2 mm is een stuk duurder dan een wortelbegrenzer met een dikte van 1 mm. In het geval van zevenblad is een dikte van 1 mm voldoende om het woekeren te voorkomen.

Wortelbegrenzers met een dikte van 2 meter zijn geschikt voor woekerende bamboes. De uitlopers van een bamboe zijn net wat sterker dan de uitlopers van zevenblad. Een wortelbegrenzer van 2 mm biedt in dit geval meer bescherming.

Wanneer is wortelbegrenzer een goede oplossing?

Twijfel je nog of een wortelbegrenzer voor jou de beste oplossing is om het zevenblad in je tuin te voorkomen? Een wortelbegrenzer plaatsen is een goede oplossing bij de volgende problemen:

  • Je hebt veel overlast van woekerend zevenblad van de buren of gemeenteplantsoen;
  • Er is zevenblad in je tuin aanwezig en je wilt voorkomen dat dit door de rest van je tuin verspreid
  • Je wilt (preventief) voorkomen dat het zevenblad van de buren in jouw tuin terecht komt.

Heb je zevenblad in je tuin staan, dan raak je hier niet vanaf door alleen maar een wortelbegrenzer te plaatsen. Je zult zelf actief aan de slag moeten om het zevenblad te verwijderen. Een wortelbegrenzer zorgt er alleen voor dat het zevenblad zich niet verder in de tuin verspreid.

Wat kost een rol wortelbegrenzer?

De prijs van een wortelbegrenzer is afhankelijk van de afmetingen van de wortelbegrenzer en de hoeveelheid die op een rol zit. Wanneer een wortelbegrenzer met een verbindingsstuk wordt geleverd, is deze iets duurder dan een wortelbegrenzer zonder verbindingsstuk.

Een wortelbegrenzer van een hoogte van 70 centimeter (wat je zeker nodig hebt) heb je op een rol van 5 meter ongeveer voor 30 euro. Voor een rol van 20 meter betaal je al snel meer dan 100 euro.

Hoe komt zevenblad in de tuin?

Zevenblad kan door verschillende oorzaken in je tuin terecht komen. Zoals eerder al toegelicht, kan een van de oorzaken zijn dat het zevenblad via de tuin van je buren of via het gemeente plantsoen in je tuin komt.

Toch is dit niet de enige oorzaak hoe zevenblad in je tuin komt. Het komt misschien wel eens voor dat je planten krijgt van andere mensen omdat ze planten over hebben of de tuin gaan renoveren. In de kluit van deze planten kan zevenblad aanwezig zijn. Wanneer je de plant in je tuin aan plant, woekert het zevenblad verder in jouw tuin.

Krijg je van iemand planten, controleer dan altijd of er geen zevenblad aanwezig is in de kluit. Zonder bladeren kun je de wortels van zevenblad herkennen aan de witte kleine wortels.

Veelgestelde vragen over wortelbegrenzer tegen zevenblad

Hoe diep plaats je wortelbegrenzer?

Voor een goede werking plaats je de wortelbegrenzer op een diepte van 60 – 65 centimeter. Laat de wortelbegrenzer 5 centimeter boven de grond uitkomen om oppervlakkige worteling tegen te gaan.

Waar is een wortelbegrenzer nog meer voor geschikt?

Een wortelbegrenzer wordt ook vaak tegen woekerende bamboe, grassen en Japanse Duizendknoop gebruikt.

Is wortelbegrenzer vergelijkbaar met worteldoek?

Beide hebben de functie om wortels/onkruid tegen te houden. Worteldoek is zacht en poreus en water doorlaatbaar en minder sterk als een wortelgeleider.

Is er een alternatief voor wortelbegrenzer?

Er is geen product wat een gelijkwaardige werking / kwaliteit heeft als een wortelbegrenzer. Sommige mensen graven worteldoek in. In de praktijk blijkt worteldoek niet zo sterk te zijn als wortelbegrenzer en wil het nog wel een scheuren als er wortel tegenaan groeien. Door de scheuren woekerend zevenblad gewoon verder je tuin in.

Voorkom ik met een wortelbegrenzer het zevenblad van de buren in mijn tuin?

Ja, mits je de wortelbegrenzer aaneengesloten aan elkaar plaatst, komt het onkruid niet meer in jouw tuin gekropen. Mogelijk dat er nog wel wortelrestjes in de grond aanwezig zijn. Deze dien je met regelmaat te verwijderen. Vervolgens zul je merken dat de overlast afneemt.

Mag je een wortelbegrenzer op gemeentegrond plaatsen?

Veel zevenblad komt vanuit de gemeente plantsoenen in de tuinen terecht. In dit geval kun je een wortelbegrenzer plaatsen. Het is wel aan te raden om de wortelbegrenzer in je eigen tuin te plaatsen. Dit voorkomt problemen met de gemeente en dat deze bij een eventuele renovatie van het plantvak wordt verwijderd.

Is zevenblad schadelijk voor andere planten?

Voor grotere planten zoals heesters en hagen is zevenblad niet schadelijk. Zevenblad kan wel voor problemen zorgen bij lage beplanting zoals sommige vaste planten en bodembedekkers. Het zevenblad kan overheersen waardoor de oorspronkelijke beplanting te weinig licht en ruimte krijgt om te groeien.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>