Worteldoek onder bestrating: Helpt dit tegen onkruidgroei?

Worteldoek onder bestratingGa je binnenkort aan de slag met aanleggen van nieuwe bestrating en vraag je jezelf af of het aanleggen van worteldoek onder de bestrating slim is om onkruidgroei te beperken? In dit artikel geef ik je hierover meer informatie wat je kunt doen om onkruid in je nieuwe bestrating te beperken en of het gebruik van worteldoek is aan te raden.

In de meeste bestratingen groeit behoorlijk wat onkruid. Veel mensen storen zich hier aan omdat je tuin er hierdoor niet helemaal netjes uitziet. Het verwijderen van onkruid in de bestrating vraagt de nodige tijd en energie. Niet iedereen ziet dit zitten.

Wat is de functie van worteldoek?

Worteldoek heeft als functie om de groei van onkruid te beperken doordat wortels niet door het doek kunnen groeien en zaden onder het doek niet kunnen ontwikkelen.

Worteldoek is meestal zwart van kleur en wordt vaak onder halfverharding aangebracht (zoals split, grind, boomschors en houtsnippers). Het voordeel van worteldoek is dat het relatief voordelig is om een te schaffen. Hiernaast is het makkelijk om aan te brengen en beleef je er veel plezier aan omdat worteldoek onkruid groei tegen houdt.

Worteldoek onder bestrating helpt dit tegen onkruid?

De vraag die ik regelmatig krijg gesteld, is of worteldoek ook onder de bestrating kan worden aangebracht om onkruidgroei tegen te houden. Ik kan je vertellen dat het aanbrengen van worteldoek onder de bestrating niet de ideale oplossing is. Ten eerste bemoeilijkt dit het aanbrengen van de bestrating, waardoor het lastig wordt om de bestrating zonder oneffenheden te leggen.

Een andere reden waarom ik het je niet aanbeveel is dat het effect echt minimaal is. Meestal waait er grond en zaden in de voegen van de bestrating. Dit zorgt er voor dat de zaden alsnog tussen de voegen van de bestrating kunnen kiemen. Het aanleggen van worteldoek heeft dan geen effect.

Hoe voorkom ik onkruid in mijn nieuwe bestrating?

Naast het gebruik van worteldoek onder de bestrating zijn er wel enkele andere dingen die je kunt doen om de onkruidgroei te beperken. Onderstaand enkele mogelijkheden.

Voegzand

Een manier om onkruid in de bestrating te beperken, is door onkruidremmend voegzand aan te brengen. Dit is een milieuvriendelijk middel wat vaak wordt toegepast bij het invegen van nieuwe bestratingen. De korrels van dit product zijn erg fijn waardoor ze geschikt zijn voor alle bestratingen en de kleinste voegen. Het inveegzand remt sterk de onkruidgroei in vergelijking met normale inveegzand.

Afhankelijk van voegbreedte en voegdiepte heb je ongeveer 3 tot 8 kilogram per vierkante meter nodig.

Veeg regelmatig de bestrating

Om onkruidgroei in de bestrating te beperken, is het aan te raden om je bestrating regelmatig te vegen. Door het vegen verwijder je grond van de bestrating wat als voedingsbodem dient voor onkruid. Naast grond verwijder je ook een gedeelte van de onkruidzaden die op je bestrating terecht zijn gekomen.

Het vegen kan met een bezem of een elektrische bezem. In het artikel ´beste straatbezem´ wordt duidelijk wat de beste bezems zijn.

Verwijder onkruid uit de omgeving

Een veel voorkomende reden waarom er onkruid in de bestrating komt, is dat er onkruid in de buurt van de bestrating groeit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onkruid in de border. Dit onkruid zaait zich uit en verspreid zich vervolgens ook over het verhardingsoppervlak. Om de onkruidgroei te verminderen, is het aan te raden om de omgeving onkruidvrij te houden. Wees dus op tijd met het verwijderen van onkruid voor dat het onkruid zich uit gaat zaaien.

Thijs
 

Met mijn jarenlange ervaring als hovenier probeer ik er voor te zorgen dat jij het beste uit je tuin kunt halen!

>