Buxusmot preventief bestrijden: Plaats een feromoonval!

Buxusmot preventief bestrijdenHeb je jaarlijks last van de buxusmot in je tuin of wil je voorkomen dat je Buxus wordt getroffen door de buxusmot? In dit geval is het verstandig om de buxusmot preventief te bestrijden. Het preventief bestrijden kan door het plaatsen van een feromoonval. Met een feromoonval kun je de plaagdruk flink verminderen en weet je tegelijkertijd wanneer je in moet grijpen met bestrijden met bijvoorbeeld aaltjes. Het plaatsen van een feromoonval scheelt aanzienlijk in de overlast!

In dit artikel vertel ik je wat meer over de buxusmot, wat een feromoonval precies is en welke feromoonval je nodig hebt voor de buxusmot. Na het lezen van dit artikel kun je zelf aan de slag met het preventief bestrijden van de buxusmot.

Waarom buxusmot preventief bestrijden?

Door de buxusmot preventief te bestrijden, zorg je er voor dat de buxusmot zich minder snel gaat voortplanten. Veel mannetjes buxusmotten worden in de val gelokt bij het ophangen van een feromoonval.

Wanneer de motten worden gevangen in de val, kunnen ze niet meer ontsnappen. Dit zorgt er voor dat een groot gedeelte van de buxusmotten zich niet meer kan voortplanten. Later scheeltje dit een heleboel rupsen die geen schade zullen aanrichten aan je Buxus.

Het kan zijn dat de plaagdruk in jouw omgeving erg groot is. In dit geval is het verstandig om naast een preventieve bestrijding een curatieve bestrijding uit te voeren. Later in dit artikel vertel ik je hier meer over.

Buxusmot, buxusrups en schadebeeld herkennen

De buxusmot is een mot met een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter. De mot is wit van kleur en heeft een bruine rand. De motten zorgen voor weinig overlast. Het zijn voornamelijk de buxusrupsen (nakomelingen van de mot) die voor de meeste overlast zorgen. De buxusrups is groen van kleur en heeft een zwarte streep op het lichaam lopen. Langs deze zwarte streep zie je zwarte stippen. De rups ziet er in eerste instantie erg leuk uit. Maar als je weet wat voor schade de buxusrups aan kan richten, is de kans groot dat je hier anders over denkt.

Buxusmot preventief bestrijden

Een buxusrups voedt zich met de bladeren van een Buxus. In korte tijd kunnen buxusmotten een buxus volledig kaal vreten. Ze laten ook spinsel achter op de plant. De sierwaarde van de Buxus gaat hierdoor volledig verloren. In sommige gevallen zal de Buxus zich herstellen. Helaas is de kans ook groot dat de Buxus het niet overleefd.

Onderstaande video laat zien hoe snel een Buxus wordt aangetast en wat het schadebeeld is. De plaagdruk in de onderstaande video is aanzienlijk groot.

Wat is een feromoonval en wanneer is deze te plaatsen?

Een feromoonval is een val waar plaaginsecten in kunnen vliegen en vervolgens niet meer uit kunnen. Het is een beetje te vergelijken met een wespenvanger. In een feromoonval wordt een capsule met een vrouwelijke lokstof geplaatst. Mannetjes buxusmotten worden door deze lokstof aangetrokken en komen terecht in de val waar ze niet meer uit kunnen. De motten planten zich niet meer voort, waardoor de overlast van rupsen wordt beperkt.

Een feromoonval heb je voor verschillende plaaginsecten. Zo heb je een feromoonval voor bijvoorbeeld de overlast van eikenprocessierupsen en de kastanjemineermot. Voor buxusmotten is ook een speciale feromoonval ontwikkeld. In een feromoonval voor buxusmotten hoef je niet bang te zijn dat nuttige bijen en vlinders in de val terecht komen. Deze worden niet gelokt door de lokstof in de feromoonval.

Naast dat een feromoonval de kans op voortplanting van de motten beperkt, is het ook een goede methode om de plaagdruk van plaaginsecten te meten. Wanneer je veel motten in de val hebt, zitten weet je dat dit een reden is om de buxus goed in de gaten te houden op rupsen. Zie je eenmaal rupsen dan kun je direct aan de slag met het bestrijden hiervan.

Het plaatsen van een feromoonval kan het gehele groeiseizoen in de periode mei t/m oktober. Wanneer je de eerste weken niets hebt gevangen, kan het zijn dat de plaagdruk in de omgeving erg laag is. Een andere reden kan zijn dat de vlucht van de mannetjes motten nog niet is begonnen. Voor een preventieve werking is het verstandig om de val in het groeiseizoen altijd te laten hangen.

Welke feromoonval is geschikt?

Er zijn verschillende feromoonvallen op de markt. Ten eerste is het belangrijk dat je een feromoonval aanschaft die geschikt is voor het bestrijden van buxusmotten.

Een goede feromoonval is de feromoonval van Biogroei. Biogroei is een bedrijf wat zich richt op het biologisch bestrijden van ziekten en plagen in de tuin. In het assortiment hebben ze ook diverse feromoonvallen waaronder de feromoonval voor Buxus.

De feromoonval wordt geleverd met 4 capsules wat voldoende is voor een volledig seizoen. De capsules scheiden de geur uit van vrouwelijke motten, waardoor dit veel mannetjes motten gaat aantrekken. De val is doorzichter waardoor je eenvoudig kunt zien of de val vol zit. Verder wordt de val geleverd met een touwtje om deze op te kunnen hangen aan een boom.

De val heeft een bereik van 200 vierkante meter of is geschikt voor 100 strekkende meter buxushaag. In een grote tuin, kan het dus zijn dat je meerdere feromoonvallen op moet hangen. Het beste kun je de val ophangen aan een boom. Je moet voorkomen dat de val onder een dichte bladerdek verstopt. Hierdoor kan de geur zich moeilijker verspreiden. Verder is het niet verstandig om de val bij een felle buitenlamp te hangen.

Het aanschaffen van de feromoonval van Biogroei is een duurzame keuze. De capsules zijn los verkrijgbaar waardoor je val ook het volgende jaar kunt gebruiken.

In de onderstaande video kun je zien hoe deze feromoonval werkt

Feromoonval combineren met aaltjes

Een feromoonval is een goed product om de plaagdruk te beheersen en om te weten wanneer je met bestrijden aan de slag moet gaan. Misschien is het bestrijden naast het ophangen van een feromoonval niet meer nodig. Mocht de plaagdruk toch groot zijn en heb je rupsen in de buxus geconstateerd, dan kun je aan de slag met het curatief bestrijden van de plaag.

Eén van de manieren waarmee je de rupsen succesvol kunt bestrijden zijn aaltjes. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van o.a. de buxusrups.

De aaltjes scheiden bacteriën uit die bij de rups naar binnendringen. De rups zal hierdoor vervolgens stoppen met eten en sterven.

De aaltjes zijn eenvoudig met behulp van een nematodenspuit of een drukspuit aan te brengen op de buxus. Zorg er voor dat je de buxus goed raakt en herhaal deze behandeling 5x. Verder is het aan te raden om de aaltjes aan te brengen op een vochtige plant. In een droge periode moet je dus even de beregening aanzetten. Na het aanbrengen moet ook de buxus 2 uur vochtig blijven.

Waarom zou je voor aaltjes moeten kiezen:

  • Biologische manier van bestrijding;
  • Effectief;
  • Niet schadelijk voor mensen en (huis)dieren;
  • Veilig in gebruik;
  • Makkelijk te gebruiken.
Bekijk het product!

Veelgestelde vragen over het bestrijden van buxusmot

Hoeveel feromoonvallen heb ik nodig?

De feromoonval die ik je bovenstaand heb toegelicht is geschikt voor een oppervlakte van 200 vierkante meter of een haag van 100 strekkende meter. Heb je een haag of oppervlak wat groter is dan deze afmetingen, dan is het verstandig om meerdere feromoonvallen te plaatsen.

Het plaatsen van een feromoonval kun je het beste doen door deze op te hangen, bijvoorbeeld aan een paal of een boom. De ideale hoogte is 1,70 meter.

Waar kun je een feromoonval kopen?

Een feromoonval kun je kopen bij Welkoop of een tuincentrum. Een feromoonval kun je ook online bestellen. Bijvoorbeeld bij Biogroei of bol.com.

Doet een feromoonval iets tegen de rupsen in de buxus?

Wanneer je rupsen in je buxus hebt, doet een feromoonval hier niets tegen. Een feromoonval vangt alleen de motten en geeft de mate van de plaagdruk aan. Door motten te vangen, heb je later minder last van rupsen in je buxus. Heb je momenteel rupsen in je buxus dan kun je beter aaltjes inzetten om rupsen te bestrijden.

Hoe vaak per jaar heb ik last van rupsen?

De aantasting van je buxus kan soms tot wel 3 keer per jaar plaatsvinden. In april begint meestal de eerste overlast van rupsen die de winter hebben overleefd. Later rond mei/juni/juli en september/oktober kunnen een nieuwe generatie rupsen overlast veroorzaken. Het ophangen van een feromoonval in het groeiseizoen april t/m oktober is dus zeker nuttig om de overlast van nieuwe generaties te beperken.

Werkt een deltaval / lijmval tegen de buxusmot?

Een deltaval werkt tegen de buxusmot. Een deltaval is een val met een lijmplaat. De buxusmot blijft hier aan kleven. Echter is er één nadeel. De lijmplaat raakt bij een grote plaagdruk snel vol. Om deze reden kunnen je beter een funnelval zoals de feromoonval van Biogroei gebruiken.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>