Aaltjes tegen taxuskever: Dit zijn de ervaringen!

Aaltjes tegen taxuskeverIn dit artikel vertel ik je meer over het gebruik van aaltjes tegen taxuskever. Ik vertel je wat aaltjes precies zijn, hoe je ze moet toepassen en wat de ervaringen zijn met het toepassen van aaltjes specifiek gericht op de taxuskever.

Heb je een taxushaag in je tuin en wordt deze langzaam aan kaal? De kans is groot dat je taxuskever in je tuin hebt. Onderneem je geen actie dan is het vaak te laat, want een taxuskever en de larven hiervan, kunnen heel je taxushaag kapot vreten. Erg jammer want een taxushaag is een mooie haag en helaas best prijzig. Door aaltjes aan te schaffen en toe te passen, kun je de taxuskever op een milieuvriendelijke en biologische manier bestrijden. Hopelijk nog op tijd, zodat je haag weer snel herstelt!

Wat is een taxuskever?

Een taxuskever is een kleine kever van ongeveer 0,8 tot 1,2 centimeter lang. De kever heeft een gegroefd, mat zwart schild met kleine gele vlakken. De kleuren van de taxuskever zorgen voor camouflage waardoor de taxuskever nauwelijks opvalt. Hiernaast speelt ook mee dat de taxuskever ’s nachts voornamelijk actief is, waardoor je kever niet snel tegenkomt.

In vergelijking met vele andere plaaginsecten zoals emelten, engerlingen en de buxusrups valt een taxuskever dus niet snel op. Larven van de taxuskever vallen wel op en zijn wit van kleur en pootloos.

Een kenmerk van de taxuskever is dat deze zich erg stil houdt, wanneer je deze opmerkt. Dit doet de taxuskever ter bescherming. De kever lijkt hierdoor dood. Een taxuskever is een kruipende insecten. Vliegen doet de taxuskever niet.

Misschien vraag je jezelf af hoe de taxuskever in je haag terecht komt? De taxuskever kan flink wat meters afleggen als deze kruipt. Zo kan de taxuskever over komen vanuit de tuin van je buren. Een taxuskever kan ook in je tuin terecht komen door potplanten die je aanplant.

Schadebeeld taxuskever

De schade aan taxushagen wordt veroorzaakt door volwassen taxuskevers en larven. Taxuskevers nemen ronde happen uit het blad. Dit is één van de manieren om taxuskevers in je haag te herkennen.

De larven van de taxuskevers vreten aan de wortels. De vraat kan zo erg zijn dat de taxushaag het niet overleefd. Het komt vaak voor dat jonge planten sterven maar ook oude tuxusplanten kunnen dit niet overleven. Bij oudere taxushagen valt het op dat ze door vraat van de larven van de taxuskever gevoeliger worden voor schimmels.

Welke aaltjes tegen taxuskever?

Aaltjes heb je in veel soorten. Niet alle aaltjes zijn geschikt voor taxuskevers. Zo heb voor veel plagen specifieke aaltjes die het probleem kunnen verhelpen. Zo heb je bijvoorbeeld specifieke aaltjes voor emelten en engerlingen en mieren.

Misschien is het goed om eerst even kort te vertellen wat aaltjes precies zijn. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van diverse plagen in de tuin. Ze zijn klein en vaak niet met het blote oog te zien. Aaltjes kennen hun vijanden aan de geur en schakelen ze na enige tijd uit, zodat je van de overlast bent verholpen. Specifiek voor taxuskever kun je het beste Kraunema tegen taxuskever gebruiken.

Kraunema tegen taxuskever

De beste manier om taxuskever te bestrijden is door dit op een biologische manier te doen. Het is beter voor je tuin en voor het milieu. Om specifiek taxuskever te bestrijden kun je het beste Kraunema gebruiken. Dit product bevat aaltjes die leven in symbiose met bacteriën die dodelijk zijn voor de taxuskever.

Het beste resultaat bereik je door Kraunema te verspreiden over de aangetaste grond onder de taxus of andere aangetaste plantsoorten. Eenmaal aangetast gaan de aaltjes op zoek naar larven van de taxuskever in de grond. Wanneer de aaltjes de larven hebben gevonden, dringen ze de larven binnen via openingen in het lichaam. Vervolgens worden de larven vergiftigd. Door de vergiftiging stoppen de larven ongeveer na 3 tot 5 dagen met eten en gaan ze dood.

Wanneer de larven dood zijn, ontwikkelen er in het lichaam nieuwe aaltjes. Deze gaan weer op zoek naar larven. De aaltjes doen maximaal 6 weken hun werk in een goede vochtige bodem. Belangrijk is dat de bodemtemperatuur minimaal 6 graden bedraagt.

Hoe aaltjes aanbrengen?

Het aanbrengen van een aaltjes is een klus wat zorgvuldig moet gebeuren. Zo is het belangrijk dat de grond vochtig is. Je kan er daarom voor kiezen om de aaltjes aan te brengen wanneer het regent. Een andere optie is om de beregening aan te zetten. Meestal moet je onder taxushagen beregenen, omdat regenwater hier moeilijk bij kan komen.

Goed om te weten is dat je de aaltjes niet kunt aanbrengen als er houtsnippers aanwezig zijn. Deze moet je eerst verwijderen voor dat je de aaltjes aanbrengt. Na de behandeling kun je de houtsnippers weer aanbrengen.

Vóór je gaat aanbrengen los je de aaltjes op in water en verdun je dit naarmate het oppervlak wat je gaat behandelen. Belangrijk is dat je het na het oplossen vrijwel direct aanbrengt. Doe je dit niet dan kan dit een negatief effect op de werking hebben.

Het aanbrengen van de aaltjes doe je met behulp van een gieter of met een nematodenspuit. Je giet het mengsel rondom de aangetaste beplanting. Beter kun je het niet aanbrengen tijdens hevige zonneschijn. Na het aanbrengen moet je de bodem ruim 2 weken vochtig houden voor een optimale werking.

Goed om te weten, is dat de aaltjes onschadelijk zijn voor planten, mens en dier!

Aaltjes tegen taxuskever ervaringen

Ik begrijp dat je misschien twijfels hebt of aaltjes wel een goede oplossing is om de taxuskever te bestrijden. Het bestrijden van plaaginsecten met aaltjes is misschien nog niet bij iedereen bekend.

Gelukkig kan ik je gerust stellen dat aaltjes tegen taxuskever een positief effect hebben op het bestrijden van de plaag.

Op internet zijn veel positieve ervaringen te lezen van mensen die aaltjes hebben toegepast om de taxuskever te bestrijden. Zo zijn op de website van Biogroei diverse positieve ervaringen te lezen dat de Kraunema (aaltjes tegen taxuskever) snel en doeltreffend werkt.

Zelf heb ik Kraunema ook één keer toegepast bij een klant die last had van taxuskever in de taxushaag. Na enkele dagen, kon je merken dat dit een positief effect had en uiteindelijk was de overlast van de taxuskever verdwenen.

Bij het toepassen van Kraunema moet je er wel voor zorgen dat de grond vochtig blijft. In droge periodes betekent dit dat je met enige regelmaat de beregening aan moet zetten. Dit is iets wat je zeker niet moet vergeten!

Alternatief voor Kraunema

Naast het gebruik van Kraunema is er nog een goed alternatief. Dit is het plaatsen van een aaltjesval. Een aaltjesval is een klein plankje van 10 x 12 centimeter die is voorzien van groeven. In deze groeven is een soort gel aangebracht wat beschikt over aaltjes.

In de praktijk is het zo dat volwassen taxuskevers zich overdag schuilhouden onder het plankje. Ze worden hierdoor geïnfecteerd waardoor ze binnen één week afsterven.

De val kan gebruikt worden in de periode mei t/m oktober en doet ongeveer 6 weken zijn werk. Eén val is voldoende voor een haag van 5 tot 10 meter.

Waar kopen?

Aaltjes tegen taxuskever kun je online bestellen. Een gespecialiseerd bedrijf hier in is Biogroei. Biogroei heeft allerlei producten in het assortiment voor het biologisch bestrijden van ziekten en plagen in planten.

De afgelopen jaren is Biogroei enorm ontwikkeld en heeft veel tuinliefhebbers al kunnen verhelpen van allerlei plaaginsecten in de tuin. Het voordeel van het bestellen bij Biogroei is dat de levering erg snel is en dat de inhoud goed is verpakt. Dit is wel belangrijk om de kwaliteit van de aaltjes te kunnen waarborgen.

Bekijk het product bij Biogroei!

Veelgestelde vragen

#1 Taxus vervangen zinvol?

Mocht je taxus zijn gegaan als gevolg van de taxuskever, dan vraagt u zich misschien af of het nog zinvol is om een nieuwe Taxus aan te planten. Wanneer u taxuskever heeft bestreden, dan kunt gewoon weer een nieuwe taxushaag aanplanten. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat deze haag ook weer wordt aangetast.

#2 Welke planten zijn gevoelig voor de Taxuskever?

De kever is misschien wel vernoemd naar de Taxus, maar dit wil niet zeggen dat alleen Taxus last heeft van de Taxuskever. Enkele plantensoorten die gevoelig zijn voor de taxuskever zijn: Hortensia, Fuchsia, Sedum, Rhododendron, Pachysandra, Skimmia, druiven, aardbeien, bramen.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>