Bloedluizen / rode vogelmijt bestrijden bij kippen: Dit is het beste middel!

Bloedluizen bestrijdenIn dit artikel vertel ik je hoe je het beste bloedluizen bij kippen kunt bestrijden en wat het beste middel is. Wanneer je in jouw tuin een kippenhok met kippenhok hebt, dan is de kans aanwezig dat je kippen last krijgen van bloedluizen / rode vogelmijt.

Wanneer je kippen last hebben van bloedluizen dan kan dit grote gevolgen voor je kippen hebben. Ze worden onrustig, sneller ziek, gaan elkaar pikken, huidirritaties, uitval van veren, leggen eieren niet meer in hun nest of de leg neemt af. Deze dingen wil je graag voorkomen bij je kippen, waardoor je maatregelen kunt treffen om de bloedluizen te bestrijden of preventief te bestrijden. Bloedluizen kunnen zich enorm snel vermeerderen waardoor snelle actie nodig is om ze te bestrijden.

Gelukkig zijn er veel biologische manieren om bloedluis te bestrijden die ik in dit artikel aan je toelicht. Verder wordt in dit artikel duidelijk hoe je bloedluizen bij kippen kunt herkennen, wat bloedluizen precies zijn en hoe je ze kunt voorkomen.

Wat zijn bloedluizen?

Bloedluizen zijn kleine rode beestjes die veel in kippenhokken voorkomen. Het zijn misschien wel kleine beestjes maar ze kunnen een enorme impact hebben op het leven van jouw kippen. De kleine beestjes voeden zich met het bloed van je kippen wat ernstige gevolgen kan hebben.

Bloedluizen zijn vrij klein en rood van kleur. Ze zijn vaak in grote getalen aanwezig omdat ze zich snel vermeerderen. Je treft ze vaak op de wand van je kippenhok, zitstokken en op de nest. Overdag zullen ze zich ook verstoppen tussen naden en kieren in je kippenhok.

Bloedluizen vermeerderen zich door het leggen van eitjes. Deze eitjes kunnen soms na enkele jaren nog uitkomen.

Hoe herken je bloedluizen bij kippen?

Wanneer je kip last heeft van bloedluizen, dan kun je dit herkennen aan het gedrag van je kippen. Enkele kenmerken zijn:

  • De kippen hebben pikgedrag naar elkaar;
  • Verliezen veren;
  • De kippen zijn onrustig;
  • De leg neemt af;
  • Huidirritaties;
  • De kippen zijn sneller ziek.

Kan een kip doodgaan door bloedluis?

Helaas kunnen kippen doodgaan als gevolg van bloedluizen. Kippen die enige tijd last hebben van bloedluizen kunnen in gezondheid flink achteruit gaat. De bloedluizen nemen veel bloed op van de kip, wat uit eindelijk kan leiden tot bloedarmoede.

Laat je de bloedluizen hun gang gaan, dan is de kans aanwezig dat de kippen het na enige tijd niet overleven. Om je kippen niet dood te laten gaan aan bloedluis is het aan te raden om maatregelen tegen bloedluizen te treffen.

Bloedluizen bestrijden bij kippen: Beste middelen

Onderstaand zijn de beste middelen tegen bloedluizen toegelicht. Gebruikers hebben over deze producten op internet een positieve beoordeling achtergelaten.

Avimite

Avimite is een middel om bloedmijten te bestrijden via het drinkwater van de kippen. Het middel is een natuurlijk product en niet schadelijk voor mens en dier! Het middel voeg je toe aan het drinkwater. Wanneer kippen drinken van dit drinkwater dan wordt het bloed van de kippen niet meer aantrekkelijk voor bloedluizen. Hierdoor worden de kippen minder snel gebeten en vertonen ze minder snel een ander gedrag.

De dosering van dit middel is ongeveer 3 liter Avimite op 4 liter drinker water. Een kip drink gemiddeld 25 centiliter water. Met 70 milliliter Avimite kun je 15 kippen voor één jaar bloedluis vrij houden.

Wanneer je Avimite bestelt, dan krijg je een spuitje meegeleverd waarmee je de juiste dosering toe kunt passen.

Het middel werkt ongeveer 7 dagen na het toepassen. De bloedmijten beginnen dan te stoppen met bloed te zuigen. Goed om te weten is dat het middel niet schadelijk is voor mens en dier. Eieren van de kip kun je dus gewoon blijven eten!

Avimite is goed te combineren met ChickenHeppie. Wat het product ChickenHeppie precies is, licht ik zo meteen aan je toe.

Bestel direct!

ChickenHeppie – roofmijten tegen bloedluis

Een methode die vaak wordt gebruikt tegen het bestrijden van bloedluizen, zijn roofmijten. Biogroei, één van de grootste webshops met biologische tuin- en bestrijdingsproducten heeft hiervoor speciale roofmijten in het assortiment.

Het product heet ChickenHeppie en bestaat uit een kokertje wat gevuld is met vochtig turfachtig materiaal waarin zich roofmijten bevinden.

De roofmijten zijn slechts 1 mm groot en gaan bij het uitzetten in het kippenhok direct op zoek naar bloedluizen om deze vervolgens leeg te zuigen. Gemiddeld eet een roofmijt 5 bloedmijten per dag.

Wanneer je roofmijten wilt inzetten, is het goed om te weten dat roofmijten actief zijn bij een temperatuur boven 10 graden Celsius. Roofmijten werken niet tijdens periode van vorst en tijdens een hittegolf.

Het voordeel van roofmijten is dat ze bloedluizen ook op lastige plekken bestrijden. In veel gevallen trekken bloedluizen weg tussen gaten en kieren, waardoor ze lastig bereikbaar zijn. Voor roofmijten is dit geen probleem. Verder is het product niet schadelijk voor mens & dier.

Hoeveel roofmijten je nodig hebt, is afhankelijk van het oppervlak van je kippenhok. De roofmijten worden in de volgende verpakkingen geleverd:

  • 500 roofmijten (vooral voor preventief gebruik)
  • 10.000 roofmijten
  • 25.000 roofmijten

Bij het bepalen van het oppervlak, is het de bedoeling dat je ook de zijwanden en het plafond meetelt. Wanneer je alleen het grondoppervlak telt, heeft het inzetten van roofmijten onvoldoende nut.

Onderstaande video geeft je meer informatie hoe je ChickenHeppie moet gebruiken.

Bestel direct!

Preventief bestrijden

Veel mensen kiezen er voor om niet te wachten tot er bloedluizen in het kippenhok komen, maar om deze preventief te bestrijden. Een goede methode hiervoor is om het bovengenoemde product ChickenHeppie in te zetten.

Om de twee weken zet je een tube roofmijten uit, waardoor bloedluizen niet in jouw kippenhok toeslaan.

Bestel hier ChickenHeppie voor preventieve bestrijding!

Bloedluis voorkomen

Graag willen we je ook nog een tip meegeven om voorgoed van bloedluizen af te zijn. Wanneer je last hebt van bloedluizen, dan heb je waarschijnlijk een kippenhok van hout. Hout is voor bloedluizen ideaal om te nestelen.

Een materiaal waar bloedluizen zich niet zullen nestelen is kunststof. Er zijn daarom verschillende kippenliefhebbers die hun houten kippenhok vervangen voor een kunststof kippenhok. In het artikel ‘beste kunstkippenhok’ lees je hier meer over.

Meer informatie over bloedluizen bestrijden

Op de website bloedluisbestrijden.nl vind je meer informatie over het bestrijden van bloedluizen en op welke manieren dit allemaal mogelijk is. Hiernaast is op de website ook het boek ‘bloedluis en andere ectoparasieten’ van Harrie Rooij te koop wat je zeker helpt om van bloedluizen af te komen.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>