Boomstronk verwijderen met de hand: Hoe en met welk gereedschap?

Boomstronk verwijderen met de handHet verwijderen van een boomstronk met de hand is in veel gevallen mogelijk als het om een kleinere boomstronk gaat. Bij grotere boomstronken is dit een ander verhaal en is het verwijderen met de hand vaak onbegonnen werk.
In dit artikel leg ik uit hoe je een boomstronk het beste met de hand kunt verwijderen en welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt. Hiernaast worden enkele manieren inzichtelijk hoe je een boomstronk kunt verwijderen.

 

Hoe verwijder je een boomstronk met de hand?

Het verwijderen van een boomstronk kost meestal best wat fysieke inspanning. Kleine boomstronken zijn vaak nog redelijk makkelijk te verwijderen. Grotere boomstronken laten zich lastig met de hand verwijderen en kunnen het beste verwijderd worden met behulp van een stobbefrees of minigraver.

Ga je aan de slag om een boom te verwijderen, dan kun je het beste de stam op 1 meter hoogte afzagen. Door ongeveer 1 meter van de stam te laten staan, kun je deze als hefboom gebruiken bij het uitgraven van het wortelgestel.

Om de boomstronk te verwijderen, graaf je deze rondom het stam uit en steek je de wortels door. Gebruik hiervoor een spade of hakbijltje om de wortels door te kappen. Een handzaag kan ook goed van pas komen om de wortels door te zagen. Gebruik geen kettingzaag want de ketting wordt snel bot wanneer je in het zand zaagt.

Tijdens het doorsteken van de wortels kun je met behulp van de stam die je als hefboom kunt gebruiken de wortels op spanning houden. Hierdoor steek je de wortels makkelijker door.

In de onderstaande video zie je hoe je handmatig een boomstronk verwijderd.

Voor- en nadelen handmatig verwijderen boomstronk

Onderstaand worden de voor- en nadelen van het handmatig verwijderen toegelicht.

Voordelen

  • Goedkope optie om een boomstronk te verwijderen
  • Machines (zoals een minigraver) rijden geen rijsporen/schade in je tuin.

Nadelen

  • Handmatig verwijderen kost extra tijd
  • Kan lichamelijk zwaar zijn.
  • Bijna niet mogelijk bij boomstronken met een grote diameter

Aandachtspunten boomstronk verwijderen

De belangrijkste zaken bij het verwijderen van een boomstronk zijn onderstaand toegelicht.

Klic-melding aanvragen

Wanneer je machinaal gaat graven, ben je wettelijk verplicht om een klic-melding te doen. Een klic-melding is een melding dat je graafwerkzaamheden gaat verrichten. Je krijgt dan binnen enkele dagen gegevens over mogelijke ondergrondse bekabeling en leidingen in de tuin.

Als je handmatig een boomstronk gaat verwijderen, is het ook verstandig om een Klic-melding aan te vragen. Vooral wanneer de boomstronk in de voortuin staat, is de kans groter dat je kabels en leidingen raakt.

Een klic-melding kost slechts enkele tientjes en beperkt de kans op schades waarvoor jij aansprakelijk kan worden gesteld.

In de praktijk wordt vaak bij het handmatig verwijderen van een boomstronk geen Klic-melding aangevraagd. Kabels en leidingen liggen meestal op een diepte van 60 centimeter. Bij kleinere boomstronken kom je vaak niet tot deze diepte. Toch merk ik steeds vaker dat kabels en leidingen vaak minder diep liggen dan 60 centimeter. Dit is vooral bij glasvezel merkbaar.

Meer informatie over het aanvragen van een Klic-melding vind je op de website van het Kadaster.

Meerdere personen

Een andere tip die ik je wil meegeven bij het verwijderen van een boomstronk is om met meerdere personen te zijn. Meerdere personen komen in de volgende situaties goed van pas:

  • Op spanning houden van de boomstronk
  • Boomstronk verplaatsen wanneer deze is uitgegraven
  • Afwisseling bij het uitgraven vanwege intensiviteit van de klus

Welk gereedschap?

Het juiste gereedschap maakt het verwijderen van een boomstronk een stuk makkelijker. De volgende gereedschappen komen goed van pas:

  • Spade: Hiermee graaf je de boomstronk uit en steek je de wortels door.
  • Bijltje: Met een bijltje hak je de dikkere wortels door die je niet met een spade krijgt doorgestroken.
  • Handzaagje: Met behulp van een handzaagje zaag je de wortels door.

Alternatieven om boomstronken te verwijderen

Zie je het niet zitten om de boomstronk handmatig te verwijden of verwacht je dat de boomstronk toch te groot is, dan zijn er enkele alternatieven om de boomstronk te verwijderen. Onderstaand zijn ze toegelicht.

Stobbenfrees

Een van de manieren om boomstronken te verwijderen is met behulp van een stobbefrees. Met een stobbefrees kun je de boomstronk tot onder de grond deels wegfrezen. Er zijn verschillende soorten stobbefrezen, bijvoorbeeld die je aan een kraan of tractor kunt bevestigen. Voor de meeste tuinen is een stobbefrees die je met de hand kunt bedienen het handigst.

Voor het frezen van de stobbe kun je een hoveniersbedrijf inschakelen of zelf een stobbefrees huren.

Wanneer is een stobbenfrees handig?

  • Wanneer je de boomstobbe niet kunt uitgraven met de hand
  • Als je schade aan bestrating e.d. wilt voorkomen door de wortels er volledig uit te laten trekken
  • Wanneer een minigraver niet in de tuin past
  • Als je rijsporen van de minigraver wilt voorkomen.
Huur direct een stobbefrees!

Minigraver

Een andere optie is om een minigraver in te schakelen. Ga je de tuin renoveren dan heb je mogelijk een minigraver nodig. Het verwijderen van de boomstronk kun je dan combineren met andere werkzaamheden in de tuin. Met behulp van de minigraver kun je de wortels doorsteken en de boomstronk volledig uit de grond halen.

Boomstronk laten afsterven

Hoeft de boomstronk niet direct weg, dan is er de mogelijkheid om deze af te laten sterven. Dit proces duurt meestal jaren. Om het proces te versnellen kun je in de boomstam gaten boren of met de kettingzaag wat snedes in de stam maken. In deze gaten blijft water staan wat het rottingsproces bevorderd.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>