Kleine bolbomen voor in de (voor)tuin: Deze zijn geschikt!

Wanneer je op zoek bent naar kleine bolbomen voor in de (voor)tuin, dan heb je de keuze uit tientallen verschillende bomen. Wellicht ben je op zoek naar de soort die het beste past in je tuin en voldoet aan je wensen. In dit artikel lichten we enkele kleine bolbomen aan je toe die mogelijk geschikt zijn om aan te planten in je tuin.

Bij het kopen van bolbomen zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden, bijvoorbeeld de hoogte, bladkleur en of deze wintergroen is. De belangrijkste aandachtspunten worden in dit artikel toegelicht.

Verder wordt uitgelegd hoe je bomen moet aanplanten en op welke manier je het planten van bolbomen kunt uitbesteden.

Waarom een kleine bolboom kopen?

Heb je een kleine (voor)tuin? In dit geval is een bolboom interessant wanneer je een boom in de tuin wilt aanplanten. Bolbomen staan er om bekend dat ze niet heel groot worden en dat ze door jaarlijks te snoeien compact te houden zijn.

Door bolbomen in de tuin te plaatsen, creëer je wat meer hoogte in de beplanting. Hiernaast kunnen bolbomen schaduw creëren en zijn ze nuttig voor vogels en insecten.

De meeste bolbomen krijgen een hoogte van ongeveer 1,20 tot 2,50 meter hoogte. Door deze hoogte zijn bolbomen makkelijk te snoeien.

Wat voor soort boom ga ik kiezen?

Wanneer je een of meerdere bolbomen gaat aanschaffen, zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Onderstaand zijn de belangrijkste aandachtpunten weergegeven die je in overweging mee kunt nemen bij het aanschaffen van een boom.

Bloeitijd

Ga je voor een bloeiende boom, dan zou je rekening kunnen houden met de bloeitijd. Kies je voor een boom die vroeg in het voorjaar bloeit of later in de zomer of het najaar? De bloeitijd van de boom kun je afstemmen op de aanwezige beplanting in de tuin. Eventueel kun je ook letten op de bloemkleur.

Wintergroen

Wanneer je een bolboom gaat kopen, heb je de keuze uit bladverliezende bomen en groenblijvende bomen. Bladverliezende bomen laten in de herfst hun bladeren vallen. Het voordeel van groenblijvende bomen is dat ze jaarrond groen zijn. Hierdoor profiteer je ook in de winter van de groene kleur.

Bladkleur

De meeste bomen hebben een groene bladkleur. Naast een groene kleur zijn er ook geelbladige bomen of bomen met een rode bladkleur. Eventueel kun je vooraf bepalen welke bladkleur de boom moet hebben.

Standplaats

Een boom groeit het beste als deze op zijn favoriete standplaats staan. Zo zijn er bomen die graag op een droge grond groeien en bomen die liever op een wat nattere plek staan omdat ze slecht tegen de droogte kunnen.

Bepaal vooraf wat voor type standplaats je hebt en zoek hier een passende boom bij. Zo zijn er veel bomen die het erg slecht doen op natte standplaatsen. De boom groeit niet goed of is gevoeliger voor ziekte en schimmels.

Naast de grondsoort kun je ook rekening houden of de boom een zonnige plek of een schaduwrijke plek krijgt.

Hoogte

Bepaal vooraf ook de hoogte die een bolboom moet hebben. De meeste bolbomen zijn geënt of gekweekt op een bepaalde hoogte. Wanneer je een bolboom met een stamhoogte van 2 meter koopt dan blijft de stamhoogte altijd 2 meter. De totale hoogte van de boom is afhankelijk van het snoeien. Door bolbomen jaarlijks of tweejaarlijks te snoeien, kun je deze compact houden.

Enkelstammig of meerstammig

De meeste bolbomen die worden verkocht zijn enkelstammig. Dat wil zeggen dat de boom één stam heeft. Een klein gedeelte van de bolbomen is meerstammig. De boom heeft in dit geval meerdere stammen. Een meerstammige boom heeft een bepaalde sierwaarde waar sommige mensen de voorkeur aan geven.

Maat

Bij het kopen van een boom kun je letten op de maat. Bij bolbomen wordt vaak een boomhoogte aangeven, maar ook de dikte van de stam. Een boom van maat 14-16 wil zeggen dat de boom op een hoogte van 1 meter een omtrek tussen de 14-16 centimeter heeft.

Hoe dikker de stam hoe meer volume een boom heeft. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan de wat dikkere bomen dan kleine spillen.

Welke kleine bolbomen voor in de tuin kopen?

Wanneer je een of meerder kleine bolbomen wilt kopen, heb je de keuze uit tientallen verschillende bomen. Wellicht weet je nog niet welke boomsoort het gaat worden. Om deze keuzn wat makkelijker te maken, hebben we enkele bolbomen toegelicht.

Catalpa bigonioides – Bolcatalpa

Een veelvoorkomende bolboom is de bolcatalpa. Deze boomsoort staat bekend om zijn grote hartvormige groene bladeren en is makkelijk in onderhoud. De bolcatalpa is bladverliezend en snoei je ieder jaar terug in het voorjaar om de boom compact te houden.

De bolcatalpa is in verschillende hoogtes en stamdiktes verkrijgbaar. De boom staat er om bekend dat deze pas laat in het voorjaar uitloopt.

Acer platanoides ‘Globosum’ – Bolesdoorn

De Acer platanoides ‘Globosum’ is een veel toepaste bolboom voor in de tuin. De boom staat bekend om een gesloten kroon. De boom kun je jaarlijks snoeien, zodat deze compact blijft. We zien ook vaak dat deze boom om de enkele jaren wordt gesnoeid. De boom krijgt dan een grote ovale kroon.

De boom valt onder de categorie ABC-bomen. Dit wil zeggen dat je de boom beter niet kun snoeien in de wintermaanden en het vroege voorjaar. Wanneer je deze boom in de verkeerde maanden snoeit, komt de sapstroom opgang. Dit kan er voor zorgen dat de boom doodbloedt.

De bolboom wordt vaak aangeplant door zijn schaduwvorming. Hiernaast zorgt deze ook voor meer privacy in je tuin.

Acer platanoides ‘Crimson Sentury’ – Bolesdoorn

Wanneer je op zoek bent naar een bolboom met rood blad, dan is wellicht de Acer platanoides ‘Crimson Sentury’ geschikt. Deze boomsoort staat namelijk om bekend om zijn prachtige donkerrode blad in het voorjaar tot aan de herfst.

Tijdens de bloei ontstaan er geelbruine vruchten. Wanneer de boom wat ouder is, kunnen er gele bloemen in trossen aan de boom komen. Dit geeft een prachtig effect met het donkerrode blad.

De boom kun je jaarlijks terugsnoeien, zodat de bolvorm compact blijft.

Platanus hispanica Alphen’s Globe – Bolplataan

De plataan kennen we meestal als een grote boom, dakboom of leiboom. Een leiplataan heb je ook als bolvorm welke door jaarlijks te snoeien compact te houden is.

De boom loopt in april / begin mei uit met groot handvormig blad. Het blad is groen van kleur en verkleurt in de herfst naar een gele kleur. De maximale hoogte van een bolplataan is ongeveer 3 a 4 meter en is hierdoor geschikt voor de wat kleinere tuinen.

Qua grondsoort stelt deze boom weinig eisen. Het is een makkelijke groeier die ook wind goed verdraagt.

Prunus lusitanica – Portugese laurier

De Portugese laurier is een populaire tuinplant als heester of haag. Deze soort is ook verkrijgbaar als bolboom in verschillende hoogtes en maten.

De Portugese laurier staat bekend als een bladhoudende soort met rode twijgen. Het blad is glanzend en leerachtig. Het blad is verder eirond en kleiner dan het blad van een normale laurier. In mei komt de Portugese laurier in bloei met opvallende witte bloemen.

Om de boom in vorm te houden, moet je deze één a twee keer per jaar snoeien.

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ – Laurierkers

De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ wordt veel toegepast als heesters. Deze plantsoort is ook verkrijgbaar als boom op stam. De boom staat in het voorjaar bekend om zijn witte bloemen. Deze bloemen zijn geurend en erg intrek bij bijen en hommels.

De bladeren van de laurierkers zijn donkergroen van kleur. Ten opzichte van veel andere bolbomen blijft deze boom wintergroen. De boom is een langzaam groeiende boom en met behulp van snoeien in een bolvorm te houden.

Quercus palustris ‘Green Dwarf’ – Moeraseik

De Quercus palustris ‘Green Dwarf’ ook wel bekend onder de naam moeraseik is een compacte bolboom welke geschikt is voor o.a. kleinere tuinen. De boom is een eiksoort die de laatste jaren steeds vaker wordt aangeplant. Het blad is glanzend en ingesneden en de herfstkleur (rood/oranje) van deze boom is prachtig.

Qua grondsoort stelt de moeraseik weinig eisen en verdraagt deze wind prima. Qua onderhoud is dit ook een handige boom.

Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’- Bolamberboom

De Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ is een amberboom die als een ronde bolvorm groeit. Het blad van de boom is stervormig. In de herfstperiode is deze boom op zijn mooist wanneer deze geel/rood en oranje bladeren krijgt. Verder beschikt de boom over mooie takken die wat gegroefd zijn. De boom is bladverliezend en zeker geschikt voor (kleine) tuinen.

Photinia fraseri ‘Reb Robin’

De Photinia fraseri ´Rob Robin´ ook wel glansmispel genoemd staat bekend om zijn groene en rode bladeren. De rode bladeren ontstaan in de jonge scheuten die uitlopen. De glansmispel is groenblijvend. Bij de meeste bolbomen ontstaan er niet of nauwelijks bloemen omdat deze jaarlijks worden gesnoeid.

De boom is onderhoudsvriendelijk en kun je in het voorjaar of najaar in vorm snoeien. Je kunt de bol rond knippen met een heggenschaar of uitdunnen met een snoeischaar.

Ginkgo biloba ‘Mariken’

De Ginkgo biloba ‘Mariken’ wordt ook wel de Japanse Notenboom genoemd. De boom heeft een compacte vorm en is geschikt voor kleinere tuinen. Als je naar het blad van de Japanse Notenboom kijkt, is deze best bijzonder. Het blad is waaiervormig en is direct herkenbaar. De kleur van de bladeren is groen. In de herfst verkleuren de bladeren naar een gele kleur. Vervolgens laat de boom zijn bladeren vallen waarna deze in het voorjaar weer opnieuw uitloopt.

De boom staat het liefst op een plek welke niet te nat of te droog is. Verder verlangt de boom een lichte plek in de zon of schaduw.

Plantafstand

Wanneer je (meerdere) bomen in de tuin aan gaat planten, is het verstandig om rekening te houden met de plantafstand. Niet alleen de plantafstand tussen de verschillende bomen, maar ook de plantafstand tot erfgrens.

Wettelijk gezien mag je bomen niet dichter dan 2 meter op de erfgrens planten. Er zijn gemeenten die hier een uitzondering op maken en waarbij de boom dichter op de erfgrens mag worden geplant. Vóór je een boom dicht op de erfgrens gaat aanplanten, is het verstandig om bij je gemeente na te gaan wat minimale plantafstand tot erfgrens is. Dit voorkomt dat je de boom later moet verwijderen of verplanten als buren hierover gaan klagen.

Tussen de bomen onderling is het ook verstandig om een juiste plantafstand aan te houden. De meeste bolbomen plaats je minimaal 3 meter uit elkaar.

Zelf aanplanten of aanplanten uitbesteden

Het aanplanten van bomen is iets wat vakkundig moet gebeuren. Heb je zelf groene vingers dan is dit iets wat je wellicht zelf kunt doen. Laat je het planten van bomen liever aan iemand anders over, dan is dit uiteraard ook een goede optie. Er zijn namelijk boomkwekers waarbij je de boom kunt bestellen en tegen een meerprijs een aanplantservice leveren. Op deze manier wordt je ontzien in plantwerk.

Zelf aanplanten

Wanneer je een bolboom gaat aanplanten is het belangrijk dat je dit nauwkeurig doet. Het plantgat moet ongeveer 1 tot 3 keer groter zijn dan de kluit of potmaat. In het plantgat zorg je er voor dat dat de bodem goed is losgemaakt. Dit zorgt er voor dat de boom goed kan wortelen en vergroot de kans op een succesvolle aangroei.

Bij het aanplanten van de boom, is het aan te raden om aanplantgrond te gebruiken. Aanplantgrond stimuleert de wortelontwikkeling van de boom en zorgt er voor dat de grond beter het vocht vasthoudt. Aanplantgrond vermeng je met de bestaande grond in het plantgat.

Verder is het een aandachtspunt om de boom op de juiste plantdiepte te zetten. Aan de wortelhals kun je zien op welke diepte de boom heeft gestaan op de kwekerij. Bij het aanplanten van de boom moet de boom op ongeveer dezelfde diepte worden geplant.

Na het aanplanten van de boom breng je twee boompalen + boomband aan. Dit zorgt er voor dat de boom stevig blijft staan bij harde wind. Na de ongeveer twee á drie jaar kun je de boompalen en boomband verwijderen.

Aanplanten uitbesteden

Een andere optie is om het aanplanten uit te besteden. Het uitbesteden van de aanplant kan wellicht aan een kennis met groene vingers. Een andere optie is om een hovenier in te schakelen of gebruik te maken van aanplantservice die enkele bomenverkopers geven.

Het grote voordeel van aanplantservice is dat het bedrijf waar je de bomen bestelt deze ook komt planten. Op deze manier weet je vrijwel zeker dat het aanplanten vakkundig gebeurt en heb je er weinig omkijken naar.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>