Mieren in de moestuin bestrijden: Zo doe je dit biologisch!

Mieren bestrijden in moestuinBen je op zoek naar een manier om mieren in de moestuin te bestrijden? Mieren in de moestuin kunnen leiden tot allerlei problemen waardoor gewassen beschadigd raken of minder goed groeien. In dit artikel vertel ik je enkele nadelen van mieren in de moestuin en hoe je mieren op een biologische manier kunt bestrijden.

Door mieren op een biologische manier te bestrijden, zorg je er voor dat de gewassen gewoon eetbaar blijven en dat de bodem in je moestuin niet vervuild raakt.

Na het lezen van dit artikel weet je welk product je nodig hebt en kun je vrij snel aan de slag om de mieren te bestrijden!

Bekijk hier het beste product!

Waarom mieren in de moestuin bestrijden?

Mieren in de moestuin, moet je ze bestrijden of kun je ze gewoon hun gang laten gaan? Enkele mieren in je moestuin is geen enkel probleem. Maar als ze in grote getalen aanwezig zijn en ze richten schade aan, dan kan dit een ander verhaal zijn. Enkele redenen waarom je mieren in de moestuin kunt bestrijden, licht ik onderstaand aan je toe.

Aantasten gewassen

Mieren staan er om bekend dat ze gewassen kunnen aantasten. Ze kunnen bijvoorbeeld van de bladeren eten, maar in veel gevallen zullen ze ook de wortels van het gewas aantasten. Dit kan er voor zorgen dat de plant zodanig beschadigd raakt dat deze doodgaat of niet meer eetbaar is.

Je hoort wel eens verhalen dat de oogst hierdoor verloren kan gaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Mierenhopen

Heb je diverse mierenhopen in je moestuin, dan kan dit erg vervelend zijn. De mieren halen je moestuin overhoop en het onkruid wieden gaat hierdoor niet altijd even makkelijk, omdat mieren ook op je lichaam zullen kruipen. Mieren kunnen bijten en dat is niet prettig als je in de moestuin aan het werk bent.

Stimuleren luizen

Heb je veel mieren in de moestuin, dan kan dit het gevolg zijn van bladluizen. Mieren zorgen er voor dat bladluizen honingdauw af gaan scheiden. Dit wordt ook wel het melken van bladluizen genoemd. Mieren en bladluizen gaan goed samen in de tuin en dat is iets wat je juist niet wilt.

Beste manier om mieren in de moestuin te bestrijden

Er zijn verschillende manieren om mieren in de moestuin te bestrijden. Voor de moestuin raad ik je aan om niet alle middelen te gebruiken. Sommige middelen zijn schadelijk voor het milieu of voor (huis)dieren. Een middel dat ik je wel kan adviseren is Mier-run.

Mier-run

Grote kans dat je nog nooit van Mier-run hebt gehoord. Het product is namelijk bij veel mensen nog niet heel bekend. Mier-run is een product waarmee je biologisch mieren kunt bestrijden. Als je de ervaringen van gebruikers op internet leest, dan zijn deze vrijwel allemaal positief!

Mier-run zijn aaltjes die de larven van de mieren doden. Mieren krijgen in de gaten dat er iets aan de hand is en slaan op de vlucht. Aaltjes zijn kleine natuurlijke vijanden van vele plagen in de tuin. De aaltjes kun je (bijna) niet met het blote oog zijn. Voor vele tuinplagen zijn er aaltjes beschikbaar die specifiek zijn afgestemd op de plaag. Hierbij kun je denken aan bladluizen, slakken en emelten. Voor mieren heet dit product Mier-run.

Mier-run kun je oplossen in water en aangieten in een mierennest of de volledige oppervlak van je moestuin. Het is niet schadelijk voor planten en andere dieren. Alleen mieren worden hiermee gedood/verjaagd.

Wanneer je de aaltjes op het oppervlak aanbrengt gaan ze in de nesten van de mieren op zoek naar larven. Ze dringen bij de larven naar binnen waardoor ze deze vergiftigen. De volwassen mieren slaan op de vlucht en vertrekken. Hierdoor sterft het mierennest uit.

Naast dat Mier-run gebruikt kan worden in de moestuin, kun je ze ook in de rest van je tuin aanbrengen als je last hebt van mieren. Veel mensen behandelen met Mier-run ook de border en het gazon. Waar je wel even rekening mee moet houden is dat Mier-run niet geschikt is voor op de verharding. De aaltjes moeten namelijk in de ondergrond kunnen doordringen en dat is bij verharde ondergronden niet het mogelijk.

Bij het aanbrengen van Mier-run is het belangrijk dat je de ondergrond de komende 2 weken vochtig houdt. Bij droog weer is het goed om regelmatig de beregening aan te zetten.

Mier-run kun je toepassen in de periode april t/m september bij een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden Celsius. In deze periode zijn ook de meeste mieren actief. Het product is te verkrijgen in de volgende verpakkingen:

  • 5 m2
  • 50 m2
  • 250 m2
Bestel direct!

Wat je niet in de moestuin moet gebruiken

Naast Mier-run zijn er nog enkele producten meer die je kunt gebruiken tegen mieren. Enkele onderstaande methodes adviseer ik je niet om in de moestuin toe te passen.

Mierenpoeder

Mierenpoeder is een goedwerkend product tegen mieren. Ik adviseer je deze alleen niet om aan te brengen in de moestuin. Je wilt natuurlijk niet dat je gewassen onder de mierenpoeder komen te zitten en vervolgens op je bord belanden.

Bovendien moet je mierenpoeder voor een goede werking regelmatig opnieuw aanbrengen. Mierenpoeder is wel een prima product om mieren te bestrijden op de verharding.

Chloor

Sommige mensen gaan de overlast van mieren aan met behulp van chloor. Ook chloor raad ik je niet aan om te gebruiken in de moestuin. Het is slecht voor het milieu en het beschadigd ook je gewassen als deze hiermee in aanraking komen.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>