Snelkiemend graszaad: Beste graszaad

Snelkiemend graszaadOp zoek naar snelkiemend graszaad om kale plekken in het gazon te herstellen of om bij te zaaien na het verticuteren? In dit artikel leggen we je uit wat snelkiemend graszaad is.

Belangrijk is dat je graszaad van goede kwaliteit koopt. Dat wil onder andere zeggen dat er geen onkruidzaden bij moeten zitten en dat de graszaden voldoende kiemkracht hebben. Welke graszaad je hiervoor het beste kunt gebruiken, wordt ook in dit artikel duidelijk.

Bestel hier voordelig je graszaad!

 

Wat is snelkiemend graszaad?

De meeste grasmengsels bestaan uit verschillende soorten graszaden. Zo zijn er grasmengsels die bijvoorbeeld goed bestand zijn tegen droogte of tegen betreding. Bij grasmengsels die goed bestand zijn tegen betreding, kun je denken aan grasmengsel voor sportvelden of speelgazon.

Snelkiemend graszaad bestaat uit een grasmengsel dat uit rassen bestaat die snel kiemen. Zo groeien kale plekken in je gazon in korte tijd weer dicht. Gebruik je hiervoor andere graszaden die minder snel kiemen dan is de kans groter dat er onkruid op de kale plekken gaat groeien. Door snelkiemend graszaad te gebruiken wordt de kans op onkruid verkleind.

Hoe lang duurt het kiemen?

Hoe lang het precies duurt voor het snelkiemend graszaad gaat kiemen, is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste speelt de temperatuur een belangrijke rol. Graszaad kiemt vanaf een bodemtemperatuur van 10 graden Celsius. In de nachten mag het niet afkoelen onder de 5 graden Celsius.

Naast temperatuur speelt voldoende vocht ook een belangrijke rol bij het kiemen van het graszaad. Wanneer de bodem nauwelijks vocht wordt gehouden, zullen waarschijnlijk de meeste graszaden niet uitkomen. Om de graszaden van voldoende vocht te voorzien, is regelmatig beregenen aan te raden.

Licht is voor het ontkiemen van graszaden ook erg belangrijk. Zorg er voor dat de graszoden tijdens het inharken niet onder de grond komen te liggen. Ze krijgen dan onvoldoende licht en zullen niet gaan kiemen.

Wanneer de omstandigheden goed zijn, gaan de graszaden kiemen vanaf ongeveer 10 dagen.
Na het inzaaien en enkele dagen na het kiemen van de graszaden, is het af te raden om over de ingezaaide plekken te lopen.

Beste graszaad

Om kale plekken bij te zaaien met snelkiemend graszaad, is het aan te raden om kwalitatief goed graszaad te gebruiken. In sommige winkels wordt er goedkoop graszaad aangeboden. De ervaring is meestal dat goedkoop, duurkoop is.

Kwalitatief goed graszaad is graszaad met een goede kiemkracht. Bij de goedkopere graszaden, zien we regelmatig dat graszaad onvoldoende kiemkracht heeft. Het graszaad ontkiemt dan niet en er komst slechts een gedeelte van het gestrooide graszaad uit. Het gevolg hiervan is dat je weer moet bijzaaien om kale plekken te herstellen.

Zuiverheid van het graszaad is ook belangrijk. Tussen de graszaden bijvoorbeeld Engels Raaigras mogen niet teveel afwijkende zaden of zaden  van onkruid zitten.  Bij goedkopere grasmengsels komt het wel eens voor dat de zuiverheid onvoldoende is.

Er zijn enkele snelkiemde grasmengsels die de afgelopen jaren hun kwaliteit bewezen hebben. Onderstaand worden een aantal van deze snelkiemende grasmengsels toegelicht.

DCM Riparo plus

DCM Riparo plus is speciaal ontwikkeld voor herstelwerkzaamheden en doorzaaien op gazons. Het graszaad zit in een strooidoos waarmee je het graszaad eenvoudig over de oppervlakte kunt strooien. Bij het graszaad zit een meststof toegevoegd voor een sneller herstel en een betere beworteling.

Het graszaad kun je het beste toepassen in de maanden maart t/m oktober. Meestal is binnen deze periode de bodemtemperatuur voldoende en kunnen de graszaden kiemen.

De volgende verpakkingen zijn beschikbaar:

  • 0,26 kg voor 20 m2
  • 0,585 kg voor 45 m2
  • 1,3 kg voor 100 m2
  • 1,95 kg voor 150 m2
  • 2,6 kg voor 200 m2
Bestel DCM Riparo Plus

Barenbrug herstelgazon

Een van de bekendste graszadenleveranciers is Barenbrug. Ze produceren verschillende soorten grasmengsel voor bijvoorbeeld tuinen, sportvelden en weilanden. Herstelgazon van Barenburg is een snelkiemend graszaad voor het herstellen van kale plekken en doorzaaien van gazons. Over dit type grasmengsel is iets bijzonder te melden! Het is namelijk gebruikt bij het WK-voetbal in Zuid-Afrika om speelschade  te herstellen.

De volgende verpakkingen zijn beschikbaar:

  • 0,5 kg voor 25 m2
  • 1 kg voor 50 m2
  • 3 kg voor 150 m2
  • 15 kg voor 750 m2
Bestel herstelgazon van Barenbrug

Hoe graszaad toepassen

Het toepassen van het graszaad is geen moeilijke klus. Wel moet je weten hoe je dit het beste kunt doen om het beste gewenste resultaat te krijgen. Het doorzaaien en het herstellen van kale plekken vragen ieder hun eigen handelingen.

Doorzaaien

Doorzaaien van het gazon wordt meestal gedaan na het verticuteren. Voor het beste resultaat kun je het gazon doorzaaien in de lengte- en breedte richting. De graszaden verspreiden hierdoor beter. Misschien weet je uit ervaring dat wind erg lastig kan zijn tijdens het zaaien. Graszaad is erg licht en waait bij een zuchtje wind al snel uit de gewenste richting.

Om het zaaien wat makkelijker te maken, kun je gebruik maken van Vivimus gazon. Dit product kun je mengen met het graszaad en zorgt voor een betere inworteling van het gazon. Het is een organisch bodemverbeterend middel.

Na het doorzaaien kun je het graszaad licht aanrollen of aanlopen. Zo maakt het graszaad beter contact met de aarde. De komende weken is het belangrijk om het gazon voldoende water te geven, zodat het graszaad kan ontkiemen.

Herstellen kale plekken

Bij het herstellen van kale plekken maak je eerst de aarde lichtjes los met een hark. Verwijder eventuele vrijkomende resten. Vervolgens kun je het graszaad gelijkmatig over de kale plek strooien in combinatie met Vivimus gazon. Het voordeel van Vivimus gazon is dat deze ook gedeeltelijk het graszaad afdekt, zodat niet alles wordt opgegeten door vogels.

Na het strooien van het graszaad, kun je de het graszaad lichtjes aandrukken met een hark. Net als bij het doorzaaien moet je niet vergeten om het graszaad van voldoende vocht te voorzien.

Onderstaande video maakt duidelijk hoe je kale plekken kunt herstellen.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>