Uilenkast: ophangen, kopen en onderhoud
Uilen hebben het de afgelopen jaren steeds moeilijker in Nederland. Verstedelijking zorgt voor een kleiner leefgebied voor de uilen en dat zorgt er ook voor dat minder voedsel te vinden is. Dat uilen het steeds moeilijker hebben, heeft een negatief effect op de voortplanting van uilen. Uilen leggen bij weinig voedsel minder eieren of slaan het broedseizoen over.
Om de voortplanting van uilen te bevorderen, is het noodzakelijk dat wij de handen uit de mouwen steken en de uilen een handje helpen om uilenkasten te plaatsen. Niet iedere tuin is hier voor geschikt, maar grote percelen bieden voor uilen veel kansen.
In dit artikel geef ik meer uitleg over het ophangen van uilenkasten, welke uilenkasten geschikt zijn en geef ik je nog verdere informatie waar je rekening mee kunt houden.
Inhoudsopgave
Wat is een uilenkast?
Een uilenkast is een kast die speciaal is ontwikkeld voor uilen. Een uilenkast is voor uilen een veilige plek om te broeden. Dit stimuleert de voortplanting van uilen. Hiernaast biedt een uilenkast schuilgelegenheid voor uilen.
Door een uilenkast te plaatsen, zorg je er voor dat uilen naar de omgeving toe trekken en blijven. Wanneer er voor uilen geen gelegenheid is om te nestelen, gaan ze op zoek naar een andere plek.
Uilenkast ophangen
De plek waar je de uilenkast gaat ophangen komt erg nauw. De beste plek waar je de uilenkast gaat, plaatsen is afhankelijk van de uilsoort. Een bosuil heeft zijn nestkast het liefst tegen een boom hangen welke is omringd door andere bomen. Een bos is daarom een goede locatie.
Bij de steenuil moet je er rekening mee houden dat je de nestkast in de schaduw plaatst. Dit kan tegen een boom, schuur of gevel. Bij voorkeur op een plek waar de steenuil niet gestoord wordt.
De kerkuil heeft ook het liefst een rustige plek. De ideale plek is hoge plek tegen een schuur of nok van een woning. In een dicht bevolkt gebied kom je de kerkuil minder snel tegen dan in een rustige omgeving.
De ideale hoogte voor het plaatsen van een uilenkast is een hoogte van ongeveer 3 tot 10 meter. Op deze hoogte zitten de uilen hoog genoeg van de grond en vallen ze niet snel ten prooi aan roofdieren. Naast het plaatsen op de ideale hoogte moet je een uilenkast nooit boven het water plaatsen. Uilen kunnen uit de kast vallen en verdrinken. Uilen verlaten regelmatig het nest als ze nog niet goed kunnen vliegen.
Verder is het belangrijk om de opening van de kast niet naar de regenkant en zonkant. Zorg ook altijd voor een vrije aanvliegroute naar de nestkast.
Welke uilenkast kopen?
Welke uilenkast het meest is geschikt, is afhankelijk van de uil soort die je wilt lokken. In Nederland zijn de bosuil, ransuil, steenuil en kerkuil de meest voorkomende uilen. Deze uil soorten hebben ieder een voorkeur als het om nestkasten gaat. Het verschil zit voornamelijk in de grootte van de kast en de opening. Onderstaand worden per uil soort geschikte kasten weergegeven.
Nestkasten voor bosuilen
Deze nestkast is speciaal geschikt voor bosuilen. De nestkast hang je op een beschutte plaats op een hoogte tussen de 3 en 5 meter.
De kast is gemaakt door het merk Esschert en heeft een afmeting van ongeveer 48 x 48 x 60 centimeter. Het merk Esschert staat er om bekend dat deze diverse nestkasten en verblijfplaatsen maakt voor dieren. Denk hierbij aan insectenhotels, egelhuisjes en vogelhuizen.
De nestkast is gemaakt van FSC-gecertificeerd vurenhout en is van een hoge kwaliteit. Aan de voorzijde beschikt de kast over een groot invlieggat. Deze is speciaal vormgegeven voor bosuilen.
De periode waarin bosuilen broeden is februari / juni. In deze periode leggen ze 3 tot 4 eieren. Bosuilen broeden maar één keer per jaar.
Voor je het nest gaat ophangen is het goed om houtsnippers en takjes in het nest te doen. Bosuilen maken namelijk zelf geen nest
Nestkasten voor steenuilen
De nestkast voor steenuilen is speciaal voor deze uilsoort vormgegeven. Ook deze nestkast is van het merk Esschert. Dit merk staat bekend om zijn duurzame en goede kwaliteit nestkasten. De nestkast voor de steenuil is gemaakt van FSC hout en heeft een afmeting van 81 x 31 x 52 centimeter.
In de kast is een tussenschot aanwezig. Dit zorgt er voor dat het nestgedeelte extra donker blijft. Hiernaast wordt er ongedierte zoals marters buiten het nest gehouden.
De broedperiode van de steenuil is april/mei. De uil legt dan 3 tot 4 eieren. De steenuil krijgt meestal een nestje, maar er zijn uilen bij die later in het jaar nog een keer broeden.
Nestkast voor kerkuil
Het merk Esschert heeft ook een speciale nestkast ontwikkeld voor kerkuilen. Deze nestkast heeft een andere opening en is anders ingedeeld dan de nestkasten voor een bosuil en steenuil.
In Nederland staat de kerkuil aangeschreven als een kwetsbare soort. De populatie kerkuilen is in gevaar en is de laatste jaren aan het verminderen. Jij kan er voor zorgen dat populatie niet verder vermindert door nestgelegenheid aan te bieden.
De nestkast voor de kerkuil is gemaakt van FSC-gecertificeerd vurenhout. Dit hout is stevig en heeft een lange levensduur. De afmetingen van het nest zijn 86 x 37 x 44 centimeter.
De broedperiode van de kerkuil is meestal rond april/mei. De kerkuil legt 4 tot 6 eieren per nest en kan jaarlijks twee keer een nestje krijgen.
Wat kost een uilenkast?
Een uilenkast kost gemiddeld tussen de 50 en 150 euro. De prijs is afhankelijk van het formaat en het type uilenkast. Over het algemeen is een uilenkast voor een kerkuil wat duurder in de aanschaf dan een uilenkast voor een steenuil of bosuil. Dit heeft er onder andere mee te maken dat een nestkast voor kerkuilen groter is.
Uilenkast van FSC hout
Uilenkast zijn gemaakt van hout. Wanneer je een uilenkast gaat aanschaffen, is mijn advies om te kiezen voor een uilenkast van FSC-gecertificeerd hout. FSC hout betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Door een uilenkast van FSC hout te kopen, draag je een steentje bij aan het milieu.
Waar kun je een uilenkast kopen?
Een uilenkast is niet in ieder tuincentrum of dierenspeciaalzaak te koop. Daarom zien dat uilenkasten voornamelijk online via het internet worden verkocht. Een groot aanbod uilenkasten vind je bijvoorbeeld op bol.com. Hiernaast zijn er enkele websites die zich richten op de verkoop van vogelhuisjes en nestkasten. Bij deze websites vind je ook diverse uilenkasten.
Webcam voor uilenkast
Het kan erg leuk zijn om de uilen in de nestkast te volgen. Regelmatig worden er in uilenkasten camera’s geplaatst. Hierdoor kun je uilen vanaf je telefoon of computer volgen en hoef je ze niet te storen door in het nest te kijken.
Voor nestkasten zijn er speciale camera’s verkrijgbaar. Met deze camera’s heb je live beeld, eventueel kun je foto’s of video opnames maken.
Wanneer je een camera in een nestkast plaatst, bevestig deze dan zo dat de camera voor vogels niet in de weg hangt.
Onderhoud uilenkast
Het schoonmaken van een uilenkast kan het beste wanneer de uilen net zijn uitgevlogen of in het najaar. De uilenkasten maak je schoon met warm water. Gebruik geen chemische middelen. Dit is slecht voor de gezondheid van de uilen.
Hoe lok ik uilen naar mijn tuin?
Wanneer je een uilenkast hebt opgehangen, dan vraag je jezelf wellicht af hoe je uilen naar je tuin kunt lokken. Ten eerste is het zo dat uilen niet in iedere tuin in de nestkast plaats gaan nemen. Midden in een woonwijk met weinig groen, is de kans vrij klein dat een uil zich thuis gaat voelen.
De kerkuil komt het liefst voor in het buitengebied op een groot perceel. Wanneer hier een schuur met nestkast in de nok staat, is dit voor kerkuilen de ideale plek om nestelen en te verblijven.
De steenuil komt het liefst voor in de buurt van knotwilgen en op een rustige plek. Staat er een schuur in de buurt, hang dan een nestkast in de nok. Heb je knotwilgen in de tuin staan, snoei ze dan nooit allemaal tegelijk maar gefaseerd, bijvoorbeeld om en om. Uilen zitten namelijk graag in knotwilgen. In het artikel ‘wilgen knotten’ lees je hoe je dit het beste kunt doen.
In een bosrijk gebied is de kans vrij groot dat de bosuil gaat tegen komen. Hang een nestkast in de boom en zorg voor een vrije aanvliegroute. Vooral in de buurt van dennenbomen en coniferen voelt de bosuil zich erg thuis.