Verticuteren met nat weer: 5 redenen om het NIET te doen!

Verticuteren met nat weer

Twijfel je of je met nat weer moet gaan verticuteren? In dit artikel vertel ik je waarom je beter niet kunt verticuteren met nat weer en wat de ideale weersomstandigheden zijn om te verticuteren.

Het verticuteren van je gazon kun je het beste doen in het voorjaar of in het najaar. Heb je te maken met een natte periode dan valt het niet altijd mee om hiervoor een geschikt moment te vinden om te verticuteren. Toch kun je beter wachten op een drogere periode. In dit artikel probeer ik je aan de hand van 5 redenen duidelijk te maken waarom je beter niet kunt verticuteren tijdens nat weer.

Beste weeromstandigheden verticuteren

Wanneer je van plan bent om binnenkort je gazon te verticuteren dan kun je het beste een droge dag uitkiezen. Je zult merken dat het verticuteren op een droge dag een stuk makkelijker gaat dan tijdens het verticuteren op een regenachtige dag. Het resultaat is hierdoor ook beter!

Verder moet je rekening houden dat je niet gaat verticuteren tijdens een vorstperiode. Het verticuteren in een harde grond gaat lastig en je bereikt hiermee niet het gewenste resultaat. Na het verticuteren moet je er altijd voor zorgen dat je de grasmat doorzaait. Doe je dit niet dan zal onkruid de overhand nemen in de kale plekken die door het verticuteren zijn ontstaan.

5 redenen waarom je niet moet verticuteren met nat weer

Onderstaand vertel ik je 5 redenen waarom je beter niet kunt verticuteren tijdens nat weer.

Spoorvorming

Na veel regenval zijn de meeste gazons drassig. Ga je op dit moment verticuteren dan is de kans groot dat je beschadigingen maakt aan het gazon. Door het gewicht van de verticuteermachine is de kans op spoorvormingen in je gazon groter. Uit ervaring weet ik ook dat voornamelijk bij verticuteermachines op motor de wielen nog wel eens willen ‘slippen’. Dit zorgt voor beschadigingen aan je gazon.

Vrijkomend materiaal is lastiger te verwijderen

Een andere reden waarom je beter niet kunt verticuteren op een nat gazon is dat het vrijkomend materiaal lastig is te verwijderen. Het is zwaarder harken om het gras en mos bij elkaar te krijgen en de kans is groter dat er opeenhopingen gras op je gazon achterblijven. Wanneer je deze niet opruimt, kan dit zorgen voor gele plekken in je gazon.

Om je gazon helemaal vrij te maken van vrijkomend materiaal, kun je het beste je gazon naast het harken ook nog opschonen met behulp van een bladblazer.

Een andere optie is om het vrijkomend materiaal op te vangen in een opvangbak. In de praktijk blijkt een opvangbak niet altijd handig, omdat er tijdens het verticuteren veel materiaal vrij kan komen. Hierdoor zit de bak snel vol en blijf je bezig om de opvangbak leeg te maken. De meeste mensen verticuteren daarom zonder opvangbak.

Hogere stortkosten

Breng je het maaisel weg naar een groenverwerker, dan kan het zijn dat je moet betalen voor het gewicht wat je gaat storten. Wanneer het vrijkomend materiaal nat is, weegt dit aanzienlijk meer en vallen de stortkosten hoger uit. Bij droog weer heeft het vrijkomend materiaal nauwelijks gewicht.

Verontreiniging verticuteermachine en omgeving

Een ander nadeel van verticuteren tijdens nat weer is dat je verticuteermachine verontreinigd raakt. Na gebruik moet je daarom de verticuteermachine goed schoonmaken, zodat deze in goede staat blijft. Naast een verontreinigde verticuteermachine wordt ook de omgeving rondom je gazon vaak verontreinigd met modder. Dit betekent dat de bestrating, border en/of muren schoon moet maken.

Beschadiging machine

Het verticuteren tijdens nat weer kan ook voor beschadigingen aan je machine zorgen. Het gras kan zich ophopen in de machine waardoor de machine vastloopt en zelfs stuk kan gaan. Ga je toch verticuteren tijdens nat weer, let er dan op dat er tussen de messen niet te veel opeenhopingen gras aanwezig zijn en maak deze op tijd schoon.

Haal alvast graszaad in huis

Na het verticuteren van het gazon is het belangrijk dat je het gazon ook weer hersteld. Door het verticuteren zijn er kale plekken ontstaan die opnieuw ingezaaid moeten worden. Door het gazon direct na het verticuteren door te zaaien, krijgt onkruid nauwelijks kans om te groeien.

Het doorzaaien van het gazon kun je het beste doen met snelkiemend graszaad. Dit graszaad is speciaal geschikt voor het herstellen van kale plekken en het doorzaaien na het verticuteren.

Voor het doorzaaien van het gazon gebruik ik meestal DCM Riparo plus of Herstelgazon graszaad van Organifer. Bij temperaturen boven de 10 graden Celsius en voldoende vocht kiemt dit graszaad al binnen enkele dagen.

Veelgestelde vragen over verticuteren op nat gras

Mag je op nat gras verticuteren?

Wanneer het gazon een beetje vochtig is bijvoorbeeld door ochtenddauw, dan kun je prima aan de slag om te verticuteren. Is het gazon erg nat door een flinke regenbui en/of meerdere dagen regen, dan kun je beter even wachten. Het uiteindelijke resultaat is dan minder goed dan bij droog weer.

Wat zijn de risico’s als je nat gras gaat verticuteren?

De risico’s zijn spoorvorming, hogere stortkosten en verontreiniging en beschadiging van de machine. Hiernaast zijn de vrijkomende materialen na het verticuteren tijdens natte omstandigheden lastiger te verwijderen van het gras dan wanneer het droog is.

Wat is het beste tijdstip om te verticuteren?

Het beste tijdstip om te verticuteren is in het voorjaar of najaar. In het voorjaar kun je dit het beste doen als er geen vorst meer wordt verwacht. Dit is meestal rond april / mei. In het najaar kun je het beste verticuteren rond oktober. Het gazon heeft dan nog voldoende tijd om te herstellen voor de winter.

Hoe kan ik hulp krijgen bij het verticuteren?

Als je geen ervaring hebt met verticuteren of een groot gazon hebt, kan het slim zijn om een hovenier in te schakelen. Een hovenier beschikt over de nodige kennis en machines om jouw gazon te verticuteren.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>