4

Hortensia verplanten: Zo pak je dit aan!

Hortensia verplantenEen hortensia is één van de meest voorkomende planten in de Nederlandse tuin. Wanneer je de plant aanplant in jouw tuin is dit meestal nog een kleine plant. Na enkele jaren kan de hortensia fors groter zijn geworden, waardoor deze niet meer geschikt is voor de standplaats. Het verplanten van de hortensia is dan één van de mogelijkheden om de plant voldoende ruimte te geven.

In dit artikel licht ik toe wanneer je de hortensia kunt verplanten en hoe je dit het beste kunt doen. Hopelijk lukt het je met behulp van deze tips om de hortensia een nieuwe plek in de tuin te geven waar deze beter tot zijn recht komt.

 

Waarom een hortensia verplanten?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom je de hortensia kunt verplanten. Eén van deze redenen is een verkeerde standplaats. Het kan zijn dat de hortensia op een plek staat waar deze te weinig zon krijgt. Het gevolg is een slechtere groei en minder bloemen. Een hortensia kan ook te nat staan waardoor deze niet goed groeit.

Een andere reden die ik vaak hoor is dat de hortensia te groot is geworden. De hortensia belemmert het uitzicht, groeit in andere planten of hangt over de bestrating. In dit geval kun je hortensia verplaatsen naar een plek waar deze meer ruimte heeft om te groeien. Wanneer de hortensia te hoog en/ of te groot wordt, kun je ook andere maatregelen te treffen om de hortensia lager te houden. In het artikel “Hortensia wordt te groot” vertel ik je hier meer over.

Een hortensia kun je ook verplanten om esthetische redenen. Soms past een hortensia eenmaal beter op een andere plek in de tuin. Het kan ook zijn dat je de border opnieuw gaat indelen, waardoor het noodzakelijk is om planten te verzetten.

Wanneer een hortensia verplanten

Een hortensia kun je het beste verplanten in het najaar of voorjaar. Hierbij kun je denken aan de maanden oktober/november en maart/april. Verplant een hortensia niet wanneer het vriest.

Het voordeel van het verplanten in het najaar is dat de plant nog wortels vormt. Dit komt omdat de bodemtemperaturen nog hoog genoeg zijn. Door de plant in net najaar te verplanten, kan deze zich vestigen en is deze beter bestand tegen de winter.

Het verplanten in het voorjaar heeft als voordeel dat de plant vroeg in het voorjaar al wortels gaat vormen. Hierdoor is de plant beter bestand tegen de hitte en droogte. Desondanks moet je de hortensia na het verplanten in periode van droogte van extra vocht voorzien.

Kun je een hortensia verplanten in de zomer?

Het verplanten van een hortensia in de zomermaanden heeft niet de voorkeur. De kans dat de plant het dan niet overleefd is groot.  Verplant daarom alleen als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld door een verbouwing of aanpassing in de tuin.

In dit geval kun je een poging doen om de hortensia te verplanten. Ik adviseer je hierbij om de plant dan volledig tot net boven de grond terug te knippen. De plant steekt hierdoor minder zijn energie in het vormen van bloemen en bladeren. Het water wordt dan ook minder snel verdampt, waardoor de plant zij energie kan steken in het ontwikkelen van wortels.

In het geval van een boerenhortensia betekent dit dat de plant het 1e jaar geen bloemen geeft. De plant bloeit namelijk op meerjarig hout.

Hoe hortensia verplanten?

Ga je een hortensia verplanten, houdt dan rekening met een aantal zaken:

  • Verplant bij voorkeur in het najaar of voorjaar
  • Geef de hortensia een geschikte standplaats, afhankelijk van de variëteit van de hortensia.
  • Geef de plant voldoende ruimte.

Wanneer je een geschikte plek in je tuin gevonden hebt, kun je beginnen met het verplanten van de hortensia. De hortensia kun je het beste uitgraven met een steekschop. Een steekschop is net wat scherper dan een normale spade waardoor je de wortels makkelijker door kunt steken.

Het uitgraven van de hortensia gaat het makkelijkste door met de steekschop rondom de hortensia te steken. Voor een succesvolle aangroei is het aan te raden om te proberen zoveel mogelijk wortels aan de plant te laten.

Op de plek waar de hortensia moet komen, graaf je een plantgat welke ongeveer 1/3 groter is dan het wortelgestel van de hortensia. Vervolgens zet je de hortensia in het plantgat. Het plantgat kun je aanvullen met Vivimus en mengen met de bestaande grond. Kies hierbij Vivimus voor zuurminnende planten.

Na het verplanten van de hortensia moet je deze het eerste jaar van voldoende water voorzien. De wortels zijn door het verplanten beschadigd, waardoor de plant nog niet diep is geworteld. In drogere periodes mag je de plant gerust enkele keren per week beregenen.

Hortensia snoeien na het verplanten

Om de kans op een succesvolle aangroei te vergroten kun je de hortensia na het verplanten snoeien. Mijn ervaring is dat dit bij het verplanten in het najaar of voorjaar niet persé nodig is. Sommige tuinliefhebbers kiezen hier wel voor, omdat dit de kans op een succesvolle aangroei vergroot.

Bij het verplanten in de zomer (wat overigens niet de voorkeur heeft), moet je de plant altijd snoeien.

Het snoeien van de hortensia kan door de plant tot net boven de grond terug te knippen. Dit kun je het makkelijkste doen met behulp van een snoeischaar. Door de plant terug te snoeien, wordt verdamping via de bladeren en bloemen beperkt. Het nadeel is dat de hortensia één jaar niet bloeit.

Uiteraard kun je de hortensia bij het verplanten (in het voorjaar of najaar) ook op de gebruikelijke manier snoeien. Dit wil zeggen dat je ongeveer 1/3 van de takken verwijderd (uitdunnen) en dood hout uit de hortensia haalt.

Veelgestelde vragen over verplanten hortensia’s

Welke bodemverbeteraar kun je het beste toepassen?

Ik raad je aan om een Vivimus voor zuurminnende planten toe te voegen. Bodemverteraar zorgt voor betere groeiomstandigheden en een grotere kans dat de plant goed aangroeit. Vivimus zorgt er voor dat vocht ook beter wordt vastgehouden in drogere periodes.

Hoe kan ik een grote hortensia verplaatsen?

Het verplaatsen van een grote hortensia kan een intensieve klus zijn. Steek met steekschop rondom de plant om deze los te krijgen. Heb je de plant los, dan is het handig om de plant met minimaal 2 personen te verplaatsen naar de nieuwe plek. Grote hortensia’s kunnen namelijk best zwaar zijn. Door met meerdere personen de hortensia te verplaatsen, beperk je de kans op schade.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

  • lmghitta schreef:

    Mijn nieuwe hortensia hangt na 3 dagen geplant te zijn slap. (ondanks genoeg water). Kan door de lichte vorst komen?
    wat kan ik eraan doen?

    • Thijs schreef:

      Het zou mogelijk door de lichte vorst kunnen komen. In de meeste gevallen herstelt de hortensia zichzelf. Vaak komt het slaphangen door te weinig water, maar zoals je aangeeft is dit niet het geval.

  • Rene schreef:

    Éen van onze vele hortensia’s wil ik verplaatsen(Hydrangea macrophylla ‘kardinal’). Staat buiten voor het raam en is ruim 160cm. Na jaren van trage groei en mooie bloei is deze nu niet meer te stuiten en na snoeien groeien nieuwe takken in één seizoen ruim een meter! Aan wortelsnoei wil ik niet doen. Voor een volwassen plant, hóeveel/groot/diep moet je de kluit zien te houden bij het verplaatsen en hoeveel én hoe ver dien je de takken in te snoeien? Plant staat en blijft aan de noordkant vh huis, alleen ochtend en avondzon.

    • Thijs schreef:

      Beste René,

      Wanneer je de mogelijkheid hebt, kunt u het beste wachten met het verplanten in het najaar of vroege voorjaar. De kans dat de hortensia succesvol aangroeit op de nieuwe plek is dan een stuk groter.

      Als de hortensia op korte termijn (in de zomer) verplant moet worden, kunt het beste rondom de plant steken en proberen zoveel mogelijk wortels/kluit te behouden. Wat betreft het snoeien, kun je de takken tot net boven de grond terugsnoeien.

  • >