Tot wanneer grasmaaien: Lees hier alles over de laatste maaibeurt!

Tot wanneer grasmaaienIn het najaar nemen de temperaturen langzaam af. Dit betekent ook dat het gras minder hard gaat groeien en dat de laatste maaibeurt van het jaar er aan zit te komen. Wanneer de laatste maaibeurt precies is afhankelijk van de weeromstandigheden.

In dit artikel wordt duidelijk wanneer ongeveer de laatste maaibeurt is en hoe je jouw gazon goed de winter in kunt laten gaan.

Tot wanneer grasmaaien?

In het najaar / winter wordt de laatste maaibeurt van het jaar uitgevoerd. Waar dit jaren geleden vaak al in oktober was, merk ik dat door de zachtere winters het gras langer door blijft groeien. De laatste maaibeurt is dan meestal in november. Soms kan het nodig zijn om in december het gras nog te maaien.

De groei van gras is afhankelijk van de temperatuur. Gras groeit nog bij een bodemtemperatuur van ongeveer 5 tot 8 graden Celsius. Zijn de temperaturen nog vrij zacht, dan groeit het gras gewoon door. Weliswaar niet meer zo hard als in het voorjaar maar een maaibeurt om de twee weken kan nog nodig zijn.

Gras kun je eigenlijk altijd wel maaien, zolang het maar niet vriest, niet extreem heet of nat is.

Onderstaande video geeft je wat meer informatie over de laatste maaibeurt van het jaar.

Aandachtspunten laatste maaibeurt

Ga je het gras voor de laatste keer maaien, dan zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.

Eén van deze aandachtspunten is dat je het gras niet te kort moet maaien. Het beste kun je het grasmaaien op een hoogte van 5 á 6 centimeter. Normaal gesproken maai je het gazon meestal iets korter, waardoor je de messen iets hoger af moet stellen. De meeste grasmaaiers zijn in hoogte verstelbaar, dus dat is geen probleem.

Waarom je het gras vóór de winter niet te kort moet maaien, is dat je het gras hierdoor sterker de winter in laat gaan. De kans op mosvorming is bij langer gras ook minder groot.

Hiernaast moet je een juist moment uitkiezen voor de laatste maaibeurt. In het najaar veranderen de weeromstandigheden en is het vaak een stuk natter. Voor het maaien van gras kun je beter een droge dag uitkiezen. Je bereikt uiteindelijk hiermee een beter resultaat. En voorkomt proppen maaisel op het gazon.

Wanneer je de laatste maaibeurt in de herfst uitvoert, is het verstandig om te zorgen dat je vooraf de bladeren van de grasmat verwijderd. Dit maakt het maaien een stuk makkelijker.

Onderhoud grasmaaier na de laatste maaibeurt

Na de laatste maaibeurt is het ook de ideale periode om jouw grasmaaier een onderhoudsbeurt te geven. Hierbij kun je denken aan het slijpen van de messen of het verversen van de olie als het om een benzinemaaier gaat. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om de luchfilter te vervangen.

Ben je handig dan kun je het onderhoud wellicht zelf uitvoeren. Heb je de expertise en/of onderdelen niet in huis dan zit er wellicht een tuinmachine bedrijf bij je in de buurt die jou hierbij kan helpen.

Gazon bemesten in het najaar

Na de laatste maaibeurt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grasmat in goede conditie de winter ingaat. Door te bemesten kun je hier een belangrijke bijdrage aanleveren.

Het bemesten van het gazon in net najaar doe je met een speciale najaarsmeststof. In deze meststof zit veel kalium wat het gazon sterk maakt voor de winter. Dit is een andere meststof dan wat je normaal in het voorjaar of in de zomer gebruikt.

Voor het bemesten van het gazon in het najaar maak ik meestal gebruik van najaarsmeststof van het merk DCM of najaarmest All-in-One van Organifer. Deze meststoffen zijn verkrijgbaar in zowel grote als kleine verpakkingen, waardoor je de ideale hoeveelheid voor je gazon kunt aanschaffen.

Bij Organifer All-in-One gebruik je ongeveer 1 kilogram per 20 vierkante meter gazon. Op deze manier kun je uitrekenen hoeveel meststof je nodig hebt.

Als tip wil ik je meegeven om altijd een natuurlijke meststof te gebruiken in plaats van kunstmest. Ten eerste is dit beter voor het milieu. Hiernaast is de werking van de meststof langer. Kunstmest werkt ongeveer 6 weken (ongeveer 42 dagen). Een natuurlijke meststof zoals DCM najaarmeststof of Organifer All-in-One werkt ruim 100 dagen.

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de meststof gelijkmatig over het gazon verspreid. Dit kun je doen met je handen of een speciale gazonmeststrooier. In het artikel ‘gazon bemesten met een strooiwagen’ leg ik je uit hoe dit precies werkt.

Wanneer eerste keer maaien na de winter?

De eerste keer maaien na de winter is afhankelijk van de temperatuur. Bij een zachte winter groeit het gras gewoon door. Dit kan soms al betekenen dat je eind februari of in maart het gras moet maaien. Over het algemeen vindt de eerste maaibeurt plaats rond maart/april. In het artikel “eerste maaibeurt in het voorjaar” vertel ik hier meer over.

Veelgestelde vragen over de laatste maaibeurt van het jaar

Kan ik het gras verticuteren na een laatste maaibeurt?

Beter kun je het gras al vroeg in het najaar (september) verticuteren. Het gras kan dan nog herstellen. Een andere optie is om vroeg in het voorjaar (maart, april, mei) te verticuteren. Verticuteer niet na de laatste maaibeurt.

Op welke hoogte moet ik het grasmaaien bij de laatste maaibeurt?

Het beste kun je maaien op een hoogte van 5 tot 6 centimeter.

Op welke hoogte moet ik het gras maaien bij een eerste maaibeurt in het voorjaar?

Maai het gras op een hoogte van ongeveer 5 tot 6 centimeter.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>