Wilgen knotten: Wanneer, hoe en met welk gereedschap?

Wilgen knotten

Het knotten van knotwilgen wanneer doe je dit en hoe kun je dit het beste uitvoeren? In dit artikel geef ik meer informatie over het knotten van knotwilgen en ga ik in op het juiste moment en welk gereedschap je voor het knotten het beste kunt gebruiken.

Door om de 3 tot 5 jaar de wilgen te knotten, voorkom je dat de takken te zwaar worden en gaan scheuren. Knotwilgen leveren ook een belangrijke bijdragen aan de biodiversiteit. In dit artikel deel ik enkele tips hoe je hiermee het beste rekening kunt houden.

Wanneer wilgen knotten?

De winterperiode tussen november en maart is de ideale tijd om wilgen te knotten. Na half maart raad ik je aan om geen knotwilgen meer te snoeien. De kans is groot dat er broedende vogels in de knotwilgen zitten. Knotwilgen zijn namelijk een geliefde broedplek voor vogels en eenden.

Een ander voordeel is dat er in de winter geen blad meer aan de wilg zit. Hierdoor heb je minder afval om op te ruimen en is het snoeien een stuk overzichtelijker.

Een knotwilg moet je niet snoeien wanneer deze in bloei staat (na maart). Als je de wilg in deze periode snoeit, stopt de zuurstofproductie. De kans is aanwezig dat de boom het niet overleefd.

Gemiddeld wordt een knotwilg om de 3 tot 5 jaar gesnoeid. Mijn advies is om niet langer te wachten met snoeien dan 5 jaar. De takken worden dan zodanig zwaar dat ze bij harde windvlagen kunnen breken.

Op onderstaande afbeelding zie je een knotwilg die door het gewicht van zijn takken in combinatie met een harde wind gescheurd is. 

Wilgen knotten

Jaarlijks snoeien van knotwilgen is niet persé nodig, tenzij je de boom klein wilt houden.

Hoe wilgen knotten?

Bij het snoeien van een knotwilg snoei je de takken terug tot aan de knot. De boom kijkt hierdoor even kaal, maar loopt in het voorjaar weer uit met nieuwe jonge takken.

Wanneer je een knotwilg met dikke takken terug gaat snoeien tot aan de knot is wel een aandachtspunt om rekening mee te houden. Snoei de takken in eerste instantie niet direct terug tot de knot, maar op ongeveer 20 á 30 centimeter boven de knot. Op deze manier voorkom je de takken scheuren en schade veroorzaken aan de stam. Nadat de tak is verwijderd, snoei je de stomp terug tot aan de knot.

Heb je meerdere knotwilgen in de tuin staan, dan kun je er voor kiezen om ze direct allemaal te snoeien. Bekijk je dit vanuit biodiversiteit dan adviseer ik je om dit niet te doen, maar wilgen verspreid over 2 jaar te snoeien. Wanneer je knotwilgen in een laan hebt staan, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de bomen om en om te snoeien. Wat is hiervan de reden:

  • Door de snoei over meerdere jaren te verspreiden, geef je in de winter schuilgelegenheden voor bijvoorbeeld uilen;
  • In het voorjaar heb je voldoende nestgelegenheid voor vogels;

Onderstaande video laat je zien hoe je een knotwilg moet snoeien

Snoeigereedschap voor knotwilgen

Het snoeien van knotwilgen begint bij het gebruik het juiste gereedschap en hulpmiddelen, zodat je veilig te werk kunt gaan. Zorg er altijd voor dat het gereedschap scherp is, dit maakt het snoeien stukken makkelijker en voorkomt beschadigingen aan de boom.

Welk gereedschap voor jou het beste is, is afhankelijk van de situatie. Een boom met een- jarige takken, kun je snoeien met een snoeischaar en takkenschaar. Zijn de takken meerjarig dan komt het gebruik van een kettingzaag goed van pas.

Voor het snoeien van knotwilgen, kun je de volgende gereedschappen gebruiken:

  • Snoeischaar
  • Takkenschaar
  • Takkenzaag
  • (Stokkettingzaag)

De voor- en nadelen van deze gereedschappen licht ik onderstaand toe.

Wanneer je tientallen knotwilgen wilt snoeien die goed bereikbaar zijn, kun je overwegen om machinaal te snoeien. Met behulp van een bomenknipper die op een kraan of minigraver bevestigd wordt, kun je de takken dan machinaal laten snoeien. De stompen die achterblijven, kun je later met kettingzaag terugsnoeien tot de knot. Voor een particuliere tuin met enkele knotwilgen is deze optie vanwege de kosten niet / minder interessant.

Snoeischaar

Een snoeischaar is het bij snoeien van knotwilgen ideaal om dunne takjes te verwijderen. Snoei je de knotwilg jaarlijks dan is het gebruik van een snoeischaar een goed hulpmiddel. Bij het snoeien van knotwilgen met meerjarig hout is een snoeischaar vaak overbodig.

Voordelen

  • Ideaal voor dunnere takken;
  • Veiliger dan het gebruik van een kettingzaag;

Nadelen

  • Niet geschikt voor dikkere takken

Takkenschaar

Een takkenschaar komt ook goed van pas als het om dunnere takken gaat. In vergelijking met een snoeischaar kun je met een takkenschaar dikkere takken snoeien. Bij het gebruik van een takkenschaar om knotwilgen te snoeien, raad ik je aan om er een te gebruiken met een langere handvatten. Hierdoor kun je beter bij de takken en kun je meer kracht zetten om dikkere takken te snoeien.

Voordelen

  • Geschikt voor dunnere takken
  • Met een takkenschaar kun je dikkere takken snoeien dan met een snoeischaar

Nadelen

  • Niet geschikt voor dikke takken

Takkenzaag

Een uitklapbare takkenzaag kan bij het knotten van wilgen ook goed van pas komen. De takken die te dik zijn om te snoeien met een snoeischaar kun je snoeien met een handzaag. Toch kan dit arbeidsintensief zijn als je het vergelijkt met een kettingzaag. Zelf gebruik voor het snoeien een wel eens een Felco snoeizaag.

Voordelen

  • Geen geluidsoverlast
  • Minder gevaarlijk dan een kettingzaag
  • Geschikt voor dikkere takken
  • Je verbruikt geen brandstof

Nadelen

  • Arbeidsintensief
  • Gaat minder snel dan een kettingzaag

Kettingzaag

Wanneer je meerdere knotwilgen met dikke takken moet snoeien, raad ik je aan om een kettingzaag te gebruiken. Het snoeien met een kettingzaag gaat stukken sneller dan met een handzaag. Voor een goede kwaliteit kettingzaag kun je kiezen voor een kettingzaag van het merk STIHL of Husqvarna.

Bij de meeste knotwilgen is in de buurt geen elektriciteit voor handen. Het is daarom verstandig om een kettingzaag op benzine of accu aan te schaffen. Een kleine kettingzaag komt bij het knotten van wilgen goed van pas.

Voordelen

  • Met een kettingzaag kun je sneller knotwilgen snoeien, dan met een handzaag
  • Handig voor dikke takken

Nadelen

  • Je kunt vanaf de grond niet bij alle takken
  • Gevaarlijker dan een snoeischaar, takkenschaar of takkenzaag.

Stokkettingzaag

Het nadeel van de meeste kettingzagen is dat je niet direct bij de knotwilgen kunt. Wil knotwilgen vanaf de grond kunnen snoeien, dan kun je gebruik maken van een stokkettingzaag. Sommige stokkettingzagen hebben een reikwijdte van 4 meter. Voor het snoeien van knotwilgen is dit een ideaal hulpmiddelen.

Voordelen

  • Met een stokkettingzaag kun je snoeien vanaf de grond
  • Geschikt voor dikke takken
  • Werkt snel

Nadelen

  • Gevaarlijker dan een snoeischaar, takkenschaar of takkenzaag.

Wat te doen met wilgentakken?

Tijdens het snoeien van de knotwilgen komen er veel takken vrij. Met deze takken kun je op verschillende manieren omgaan.

Takkenril

Een veel voorkomende manier om nuttig om te gaan met de vrijkomende wilgentakken, is om hier een takkenril van te maken. Een takkenril is een smal op elkaar gestapelde hoop takken die in één lengte op elkaar gestapeld liggen. Het levert een goede bijdrage aan de biodiversiteit en is prima plek voor verschillende dieren om te overwinteren.

Versnipperen

Een andere mogelijkheid is om het hout te versnipperen met behulp van een versnipperraar. Je hoeft hierdoor geen takken te vervoeren. Wat een hoop werk bespaart. De houtsnippers die vrijkomen bij het versnipperen kun je gebruiken voor het aanleggen van paden of terugbrengen in bosplantsoen. De houtsnippers van knotwilgen hebben relatief een korte levensduur.

Afvoeren

Het afvoeren van de takken naar een groenrecycling is ook een optie. In dit geval moet je de takken verzamelen en vervoeren op een aanhangwagen of kiepkar. Het afvoeren van de takken kost extra tijd en de nodige transportbewegingen.

Wat kost het snoeien van knotwilgen?

De kosten voor het snoeien van knotwilgen, zijn afhankelijk van diverse factoren. Onderstaand enkele factoren die kosten bepalend zijn:

  • Diameter van de boom;
  • Bereikbaarheid van de boom;
  • Aantal bomen die gesnoeid moeten worden;
  • De manier waarop je omgaat met de vrijgekomen takken;
  • Hoogte van de boom
  • Dikte van het vrijkomend hout
  • Handmatig of machinaal snoeien.

De kosten voor een kraan of minigraver met bomenknipper ligt ongeveer tussen de 80 en 110 euro per uur inclusief bediening. Het uurtarief van een hovenier ligt ongeveer tussen de 45 en 55 euro per uur.

Wil je het snoeien uitbesteden aan een hovenier, dan kun je hier enkele vrijblijvende offertes opvragen. Neem in je uitvraag de bovenstaande kostenbepalende factoren mee, zodat een hovenier een goede inschatting kan maken van de kosten.

Vraag hier direct een vrijblijvende offerte op!

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>