Eerste keer grasmaaien in het voorjaar: Lees deze tips voor de eerste maaibeurt na de winter!

Eerste keer grasmaaienWanneer in het voorjaar de temperatuur begint op te lopen, begint ook het gras te groeien. Hierdoor staat de eerste maaibeurt van het groeiseizoen er weer aan te komen. Maar wanneer mag je nu eigenlijk voor het eerst maaien en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de eerste maaibeurt van het jaar? In dit artikel geef ik hiervoor enkele tips.

Wanneer mag je voor het eerst maaien?

Er is geen regel die zegt wanneer je het gras voor het eerst weer mag maaien. Eigenlijk kun je gras vrijwel altijd maaien, uitgezonderd bij vorst, extreme regenval en extreme hitte. De eerste maaibeurt zou daarom al prima in februari plaats kunnen vinden als dit nodig blijkt te zijn.

Wanneer je de eerste maaibeurt kunt uitvoeren, is afhankelijk van diverse factoren. De tempartuur is de grootste factor die hier invloed op heeft. Gras groeit namelijk vanaf een bodemtemperatuur rond 5 tot 8 graden Celsius. In een zachte winter kan het gras dus gewoon groeien.

Zelf ben ik er voorstander van om de eerste maaibeurt pas rond maart uit te voeren. Vroeg in het voorjaar groeit het gras meestal nog niet erg hard. Door het gras pas in maart te maaien, zorg je ervoor dat het gazon in de wintermaanden wat sterker blijft.

Aandachtspunten eerste maaibeurt

Wanneer je voor het eerst in het voorjaar gras gaat maaien, zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Allereest is het verstandig om de machine te controleren. Deze heeft namelijk enkele maanden stil gestaan. Heb je een benzinemaaier, controleer dan of er voldoende olie in de machine zit. Verder kun je controleren of de machine nog goed werkt en de messen scherp zijn.

Bij de eerste maaibeurt, raad ik je aan om de messen iets hoger af te stellen. Een maaihoogte van 5 tot 6 centimeter is perfect. Meestal is het gras na de winter wat langer. Door de messen wat hoger af te stellen, haal je er niet te veel gras ineen keer af. Dit is beter voor het gras.

Na de eerste maaibeurt kun je de messen weer terugzetten naar een maaihoogte van 3 tot 5 centimeter. Maak de grasmaaier na het maaien ook weer goed schoon en verwijder eventuele grasresten. Vaak is het gras in het voorjaar nog vochtig, waardoor er grasresten aan de messen blijven plakken. Blijven er opeenhopingen van gras achter op het gazon, verwijder deze dan ook om gele plekken te voorkomen.

Wat je ook niet moet vergeten vóór de eerste maaibeurt is om nog even het gazon te controleren. In de herfst en winter kunnen er (kleine) takken op het gras terecht zijn gekomen. Deze kun je beter verwijderen voor dat je gaat maaien. Liggen er nog bladeren op het gazon, verwijder deze dan ook.

Het verwijderen van bladeren en grasresten kan eenvoudig met behulp van een Golden Gark.

Vanaf de eerste maaibeurt is het belangrijk om het gras met regelmaat te maaien. Dit komt ongeveer neer op 1 á 2 keer per week. In de eerste weken is dit wellicht nog een keer per week. In april / mei is meestal een frequentie van 2 keer per week nodig. Door regelmatig te maaien, komt er meer licht tussen de grasplantjes. Dit zorgt ervoor dat de grasmat sterker wordt.

Afhankelijk van de temperaturen, neemt de groei van gras rond oktober / november af. In het artikel ‘tot wanneer kan ik mijn gras maaien’ vertel ik je meer over de laatste maaibeurt van het seizoen.

Onderhoud gazon in het voorjaar

Om het gazon een goede start te geven in het voorjaar, is juist onderhoud noodzakelijk. Onderstaand lees je hoe je dit kunt doen.

Kalk strooien

Gras groeit het beste bij een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Vaak zien we dat een bodem niet de ideale pH-waarde heeft voor gras en dat de bodem te zuur is. Het gevolg hiervan is een slechtere groei en veel mos.

Door de perfecte bodem voor de grasmat te creëren, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. De beste periode om dit te doen, is januari / februari.

Zelf gebruik ik regelmatig gazonkalk van Organifer. Dit product wordt veel gebruikt door zowel particuliere als hoveniers om de bodem weer in balans te krijgen.

Verticuteren

De eerste maaibeurt wordt ook regelmatig gecombineerd met het verticuteren van het gazon. Het verticuteren van een gazon kun je prima doen in het voorjaar in de maanden maart, april of mei. Verticuteer een gazon als er geen vorst meer wordt verwacht. Vóór het verticuteren moet je altijd vooraf het gazon maaien voor het beste resultaat.

Door het verticuteren verwijder je het mos en de viltlaag in het gazon. Dit zorgt er voor dat het gras beter kan groeien en voedingstoffen kan opnemen. Na het verticuteren en bemesten ligt het gazon er binnen enkele weken weer prachtig bij.

Tijdens het verticuteren kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan. Deze kun je het beste herstellen met snelkiemend graszaad. Laat je het inzaaien van kale plekken achterwegen, dan krijgt onkruid eerder de kans om zich te ontwikkelen.

Bemesten

Na het verticuteren heeft het gazon wat extra kracht nodig om te herstellen. Bemesting kan het gazon daarom zeker gebruiken. Door vroeg in het voorjaar te bemesten (maart-april), krijgt het gazon een frisgroene kleur en zal het gras beter groeien. Hiernaast wordt het gazon minder gevoelig voor ziektes en plagen.

Er zijn verschillende meststoffen die je voor het bemesten van het gazon kunt gebruiken. Ik heb goede ervaringen met DCM Vital Green en Organifer gazonmest. Beide zijn natuurlijke meststoffen en hebben een werking van 100 dagen.

Veelgestelde vragen over eerste maaibeurt na de winter

Vanaf welke temperatuur groeit gras?

Gras groeit bij een bodemtemperatuur tussen 5 en 8 graden Celsius.

Mag je gras in de winter maaien?

Je mag grasmaaien in de winter zolang het niet vriest. Als het kan adviseer ik je te wachten tot het voorjaar rond maart / april. Door het gras in de winter wat langer te laten, biedt deze betere bescherming.

Groeit gras in de winter?

Tijdens zachte winters kan gras gewoon groeien.

Op welke hoogte moet ik het grasmaaien bij een eerste maaibeurt in het voorjaar?

Maai het gras op een hoogte van ongeveer 5 tot 6 centimeter.

Wat moet eerst, verticuteren of maaien?

Vóór je gaat verticuteren moet je altijd eerst maaien.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>