Beste graszaad voor een paardenweide: Deze grasmengsels zijn geschikt!

Wat is het beste graszaad voor een paardenweide en waarom is het verstandig om een speciaal grasmengsel voor een paardenweide te gebruiken? In dit artikel heb ik de beste grasmengsels op een rijtje gezet zodat jij een goede keuze kunt maken.

Verder wordt in dit artikel duidelijk wanneer je het beste een paardenweide kunt inzaaien, hoe je dit doet en hoeveel graszaad per m2 je nodig hebt. Na het lezen van dit artikel kun je met het juiste grasmengsel aan de slag met het inzaaien of doorzaaien van de weide.

Waarom speciale graszaad voor een paardenweide?

Graszaad heb je in veel verschillende soorten. Zo heb je graszaad was specifiek geschikt is als speelgazon of siergazon. Voor een weide kun je het beste graszaad gebruikten wat specifiek voor weides is geschikt en dat heeft de volgende redenen.

Voedzaam

Graszaad voor een weide is voedzaam voor paarden en andere dieren. Dit heeft ermee te maken dat specifieke grastypes in dit grasmengsel zijn verwerkt.

Bestand tegen betreding

Een weide heeft meestal te maken met een flinke betreding door dieren. Het is daarom belangrijk dat een grastype hier tegen bestand is. Wanneer een grastype hier tegen bestand is, krijg je minder snel beschadigingen aan de grasmat en ontstaan er minder snel kale plekken.

Snelle hergroei

Een grasmengsel voor een paardenweide staat bekend om zijn snelle hergroei. Dit is belangrijk want paarden moeten in een wei wel voldoende van het gras kunnen eten. Wat een grasmengsel van een paardenweiden ook heeft ten opzichte van vele andere grasmengels is een laaggroei punt.

Paarden kunnen het grasmengsel tot net boven de grond opeten. Sommige grasmengels herstellen zich dan langzaam of nauwelijks. Een grasmengsel voor een dierenweide heeft dit probleem niet en hersteld snel.

Geschikt voor grazen, hooien en inkuilen

Een grasmengsel voor een paardenweide is geschikt voor het grazen, hooien en inkuilen. In veel dierenweides wordt het gras niet gehooid en ingekuild. Desondanks is een grasmengsel voor een paardenweide toch geschikt.

Welke graszaad voor een paardenweide?

Onderstaand hebben de beste grasmengsels weergegeven voor het inzaaien van een paardenweide. De onderstaande grasmengsels staan bekend om hun hoge kwaliteit en worden daarom veel verkocht.

Weidegraszaad Meadow voor paarden en kleinvee

Een grasmengsel wat veel wordt verkocht voor het inzaaien van een dierenweide is het weidegrasmengsel Meadow. Dit grasmengel is speciaal geschikt voor paarden en kleinvee zoals schapen en geiten.

Het gras wat zich ontwikkelt uit de zaden is erg voedzaam voor dieren. Hiernaast is het grasmengsel erg sterk en bestand tegen betreding. Verder heeft het grasmengsel een lage groeipunt. Ondanks dat het gras net boven de grond wordt afgegeten door paarden, herstelt dit gras zich gewoon.

Het grasmengsel bestaat uit de volgende rassen:

  • 36% Engels raaigras laat diploïd
  • 33% Engels raaigras middentijds diploïd
  • 14% Timothee
  • 14% Beemdlangbloem
  • 3% Veldbeemdgras

De dosering van dit grasmengel is als volgt:

  • Inzaai 45 – 55 kg graszaad per hectare
  • Doorzaai 25 – 30 kg per hectare
Bekijk het aanbod!

DLF dierenweide

DLF dierenweide is een grasmengsel welke bestaat uit Engels raaigras, Timothee, Beemlangbloem en veldbeemd. Het grasmengsel is geschikt voor dierenweides met paarden en kleinvee zoals schapen en geiten.

Het grasmengsel is toepasbaar op verschillende grondsoorten en blijft zijn kwaliteit en smakelijkheid behouden. Hiernaast is het grasmengsel is prima bestand tegen betreding.

DLF dierenweide is verkrijgbaar in een zak van 5 kilogram. Het zaaiadvies is 40 kg / per ha als je machinaal gaat inzaaien. Ga je handmatig inzaaien dan wordt een zaaiadvies van 60 kg / per ha aanbevolen.

Horsemax paardenweide

De Horsemax paardenweide grasmengsel is specifiek gericht op het inzaaien van paardenweides. Het graszaad is bruikbaar op verschillende ondergronden en bestand tegen intensieve betreding. Het mengsel bestaat uit de volgende grassoorten: Engel raaigras, Veldbeemdgras, Roodzwenkgras en Timothee. De opbrengst van dit grasmengsel is er goed en voedzaam voor paarden.

Het zaaiadvies van dit grasmengsel is bij het machinaal inzaaien 50 kg / per ha. Bij het handmatig inzaaien wordt 80 kg / per ha aanbevolen.

Wanneer (paarden)weide inzaaien?

Het beste kun je een paardenweide inzaaien tussen maart en half oktober. Dit is afhankelijk van de temperatuur. Gemiddeld gezien heeft een graszaad een temperatuur nodig van 10 graden Celsius om te kiemen.

Tijdens de warme zomermaanden in juli en augustus kun je beter even wachten met het inzaaien van een grasmengsel. Meestal zijn de temperaturen erg hoog waardoor je extra veel water moet geven. Bovendien is de kans aanwezig dat het graszaad verbrand.

Is graszaad voor een paardenwei ook geschikt voor schapen, geiten en hobbyvee?

Een grasmengsel voor in een paardenwei is ook geschikt om in te zaaien in dierenweides waar andere dieren lopen, zoals schapen, geiten en hobbyvee. Het grasmengsel is ook voor deze dieren voedzaam. Bovendien kan het goed tegen betreding waarbij je ook met deze dieren te maken krijgt.

Hoeveel graszaad per m2 weiland?

Hoeveel graszaad per m2 weiland je nodig hebt, staat altijd op de verpakking van het grasmengsel vermeld. Belangrijk is om altijd de juiste hoeveelheid te gebruiken. Te weinig graszaad kan er voor zorgen dat je geen gesloten grasmat krijgt. Te veel graszaad belemmerd het kiemen van het zaad.

De hoeveelheid graszaad per m2 is afhankelijk of je gaat inzaaien of doorzaaien. Om te bepalen hoeveel je nodig hebt, kun je van het onderstaande uitgaan.

Inzaaien

Voor het inzaaien gebruik je ongeveer 45 tot 80 kilograszaad per hectare. Voor het inzaaien heb je meer graszaad nodig dan bij het doorzaaien. Dit komt omdat er bij het inzaaien nog geen bestaand gras aanwezig is.

Bovenstaande hoeveelheid kan afwijken en is afhankelijk per type grasmengsel en of je handmatig of machinaal gaat inzaaien.

Doorzaaien

Voor het doorzaaien gebruik je ongeveer 25 tot 40 kilogram per hectare. Ook dit is afhankelijk per grasmengel en of je dit handmatig of machinaal doet.

Kale plekken in (paarden)weide doorzaaien

Het kan noodzakelijk zijn om je paardenweide door te zaaien wanneer er veel kale plekken aanwezig zijn. Kale plekken kunnen ontstaan door betreding van de dieren, droogte en vorstschade. Uiteraard kunnen ook urine en molshopen voor kale plekken zorgen.

Kale plekken zorgen er voor dat paarden minder te eten hebben en dat onkruiden en ongewenste grassen zich kunnen ontwikkelen. Deze onkruiden en ongewenste grassen zijn minder geschikt als voeding voor dieren. Dankzij kale plekken kunnen er ook gevaarlijke onkruiden voor paarden groeien zoals Jacobskruiskruid.

Het doorzaaien van een paardenweide kan met één van de bovenstaande grasmengsels. Doorzaaien kun je het beste doen in het voorjaar of in najaar.

Wat kost graszaad voor paardenweide

Graszaad voor een paardenweide wordt verkocht in zakken. De zakken hebben meestal een inhoud van 5, 10 of 15 kilogram. Het gewicht van een zak graszaad is mede bepalend voor de kosten.

Voor een zak van 15 kilogram welke geschikt is voor ongeveer 3000 m2 betaal je ongeveer tussen de 100 en 130 euro.  

Waar kopen?

Graszaad voor paardenweides is meestal niet in iedere tuincentrum of bouwmarkt te koop. Dit is één van de redenen waarom veel mensen hun graszaad online bestellen. Dit kun je doen bij de onderstaande (web)winkels.

Organifer

Organifer is een bedrijf wat zich richt op de verkoop van meststoffen, grasmengsels en middelen om ziekten en plagen op te lossen. Organifer heeft in het assortiment ook een grasmengsel wat geschikt is om paardenweides mee in te zaaien.

Het graszaad is verkrijgbaar tegen een aantrekkelijke prijs en bij een grotere afname krijg je staffelkorting.

Bekijk het aanbod!

Welkoop

Een andere optie is om het graszaad bij Welkoop te kopen. Welkoop heeft in Nederland meerdere filialen en een webshop waarbij je de producten online kunt bestellen. In het assortiment heeft Welkoop meerdere grasmengsels die geschikt zijn voor een dierenweide.

Het valt ons op dat Welkoop het graszaad voor paardenweides niet altijd in de fysieke winkels op voorraad heeft. In dit geval kun je het product online bestellen en thuis laten bezorgen. Uiteraard is het mogelijk om het grasmengsel online te bestellen en bij de dichtstbijzijnde vestiging op te halen.

Bekijk het aanbod!

Hoe weide inzaaien of bijzaaien?

De meeste weides worden ingezaaid door een loonwerker omdat een grote weide met de hand inzaaien bijna niet te doen is. Een loonwerker kan met zijn machines er voor zorgen dat weide vlak wordt afgewerkt en dat het graszaad kan worden aangebracht.

Heb je een kleine dierenweide dan is het een optie om dit met de hand in te zaaien. Voor je gaat inzaaien, is het belangrijk de grond goed los is gewerkt. Dit bevordert de ontwikkeling en afwatering van de grasmat. Het loswerken van de grond kun je doen met een grondfrees. Vervolgens is het belangrijk dat je de grond gaat egaliseren. Dit kun je doen een egalisatiehark. In het artikel ´beste egalisatiehark´ lees je welke harken hiervoor geschikt zijn.

Na het egaliseren kun je het graszaad gelijkmatig aanbrengen op de ondergrond. Vervolgens kun je het graszaad lichtjes inharken. Na het inharken is het van belang dat je de ingezaaide dierenweide regelmatig water geeft. Dit bevordert de kieming en voorkomt dat graszaad of jonge grasplantjes verdrogen.

Naast inzaaien is het ook mogelijk de grasmat door te zaaien. Dit kun je doen bij kale stukken in de dierenweide. Het bijzaaien / doorzaaien is iets wat je zelf kunt doen, maar ook kunt uitbesteden aan een loonwerker.

Paardenweide bemesten

Om de kwaliteit van de het gras in de dierenweide te verbeteren, is het noodzakelijk om het gras te bemesten. Dit kun je het beste doen met een natuurlijke meststof. Gebruik hiervoor bij voorkeur een weidemeststof.

Het bemesten zorgt er voor dat het gras beter groeit, beter bestand is tegen ziekten en plagen en sterker wordt. Hierdoor is de grasmat beter bestand tegen droogte en vorst. De groei van de grasmat is in een dierenweide belangrijk omdat er op deze manier voldoende grazen valt voor dieren.

Een organische meststof werkt ongeveer 120 dagen. Het bemesten van een weide moet minimaal 2x per jaar gebeuren. De eerste bemestingsgift is in het voorjaar, de tweede in de zomer. Eventueel kun je er voor kiezen om in najaar nog derde gift aan te brengen.

Een meststof welke veel gebruikt wordt voor het bemesten van dierenweides is de weidemeststof van Organifer. Deze meststof wordt geleverd in bigbag en is verkrijgbaar in 250, 500, 750 en 1000 kilogram. Een mestkorrel heeft een afmeting van 4mm en is daarom eenvoudig om met een meststrooier aan te brengen. De dosering is ongeveer 1 kilogram voor 20m2.

De meststof is ongeveer 2 jaar houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Belangrijk is dat je deze op een droge en koele plaats bewaard.

Bekijk deze meststof!
Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>