Gazon winterklaar maken: Hoe en wanneer doe je dit?
De winter komt eraan, dit betekent dat je jouw gazon winterklaar moet maken. Door je gazon winterklaar te maken, zorg je er voor dat jouw gazon de hele winter in goede conditie blijft en in het voorjaar weer sterk voor de dag komt.
Om je gazon winterklaar te maken moet je een aantal werkzaamheden uitvoeren. Wat je hiervoor allemaal moet doen en welk tijdstip hiervoor het geschikte moment is, lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
Waarom het gazon winterklaar maken?
Het gazon winterklaar maken is iets wat vaak wordt ‘vergeten’. Meestal krijgen we pas in het voorjaar zin om weer in de tuin te werken en aandacht te besteden aan het gazon. Net voor of juist in de winter kan je gazon ook wat extra aandacht gebruiken. Onderstaande redenen vertellen je waarom!
- Blad op het gazon zorgt voor verstikking van het gras;
- Een gazon krijgt in de winter een gele kleur, niet als je het gazon extra aandacht geeft;
- De winter is een ideale tijd voor mossen om zich te ontwikkelen in het gazon;
- Het bemeste van het gazon, beperkt de kans op schimmels en ziektes in het gazon.
Hoe gazon winterklaar maken?
Om het gazon winterklaar te maken, moet je enkele taken uitvoeren. Welke taken dit zijn, licht ik hieronder aan je toe.
Bladeren ruimen
In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Deze bladeren komen ook op je gazon terecht. Aan jou de taak om deze bladeren van het gazon te verwijderen. Blad op het gazon zorgt er namelijk voor dat de grassprieten geen licht krijgen. Het gevolg is dat de grassprieten gaan verstikken. Uiteindelijk zorgt dit voor kale plekken in het gazon.
Sommige mensen gaan pas bladeren op het gazon ruimen wanneer alle bladeren zijn gevallen. Ik raad je aan om tussendoor ook blad te ruimen. Blad dat enkele weken op het gazon ligt, kan al voor beschadigingen zorgen aan het gazon.
De bladeren kun je eenvoudig op ruimen met behulp van een bladblazer of een Golden Gark. Een Golden Gark is een stuk gereedschap met meerdere functies. Zo kun je de Golden Gark gebruiken als riek en als bladhark. In het artikel over de Golden Gark vertel ik je meer over dit handige gereedschap.
Het ruimen van blad wordt meestal gedaan in de periode oktober t/m december.
Laatste maaibeurt
Voor je gazon de winter in gaat, kun je deze nog een laatste maaibeurt geven. Wanneer je de laatste maaibeurt kunt uitvoeren, is afhankelijk van het weer. Een warme najaar zorgt er voor dat je soms in november of december nog het gras moet maaien.
De laatste maaibeurt moet je vaak wel net even anders uitvoeren dan een normale maaibeurt. Het is namelijk belangrijk dat je het gras niet te kort afmaait. Beter kun je het gazon net iets langer de winter in laten gaan. Het gazon is hierdoor beter beschermd tegen winterse omstandigheden en zal hierdoor minder snel beschadigen.
Bij de meeste grasmaaiers kun je eenvoudig de maaihoogte verstellen. Meestal kun je dit doen door een hendel te verschuiven of door de wielen in een andere stand te zetten. Kom je er niet uit? Lees dan even de handleiding van je grasmaaier.
Maai het gras niet als het heeft gevroren! In de herfst kan het gazon door regenval erg nat zijn. Wanneer het gazon te nat is, kun je het beste even wachten. Een nat gazon maaien, vergroot de kans op spoorvorming in het gras. Bovendien gaat het maaien van nat gras erg lastig en blijven er hopen gras op het gazon liggen. Verwijder je deze hopen gras niet, dan ontstaan er rotte plekken in het gazon.
Bemesten
Het gazon mag in de winter misschien wel in rust zijn. Toch kun je het beste voor de winter het gazon nog even bemesten. Hiervoor gebruik je een andere meststof dan de meststof die je in het voorjaar en in de zomer gebruikt.
Veel hoveniers en particulieren gebruiken DCM najaarsmeststof. Deze meststof heeft een hoog gehalte aan kalium, wat erg belangrijk is voor de winter. Het zorgt namelijk voor een sterke en dichte grasmat die goed bestand is tegen betreding en vorst.
Verder beschikt deze meststof ook over magnesium en ijzer. Dit zorgt er voor dat grasmat zijn diepgroene kleur ook in de winter blijft behouden. Bemest je de grasmat niet met najaarsmeststof dan zie je vaak dat de grasmat in de winter een gele kleur krijgt.
Deze meststof wordt meestal toegepast in de periode september t/m december.
Kalk strooien
De winterperiode is de ideale periode om kalk te strooien. De bodem heeft de neiging om langzaam steeds zuurder te worden. Hierdoor ontstaan de onjuiste groeiomstandigheden voor een gazon. Op een zure bodem zullen mossen gaan groeien, welke het gras langzaam overnemen.
Een gazon groeit liever op een wat kalkrijkere bodem, daarom wordt aangeraden om jaarlijks gazonkalk te strooien. Mossen groeien juist niet op een kalkrijke bodem, waardoor deze zullen verdwijnen.
Door kalk te strooien kan het gazon beter haar voedingstoffen opnemen. Het resultaat van het kalk strooien, zul je later in voorjaar ook terug zien aan het gazon. Het gazon zal sterker en groener van kleur zijn. Die groene kleur komt voornamelijk door het magnesium wat in de kalk zit.
DCM gazonkalk is kalk wat vaak wordt toegepast op gazons. Het strooien van kalk wordt vaak gedaan in de periode december t/m maart.
Graskanten steken
Om je gazon mooi de winter in te laten gaan, kun je ook nog even de graskanten afsteken met een graskantensteker. Een gazon met recht gestoken graskanten ziet er een stuk verzorgder uit.
Wil je de graskanten in één rechte lijn afsteken, dan kun je het beste een draad spannen en met de graskantensteker langs de draad afsteken.
Sommige mensen kiezen er voor om de graskanten te maaien met een graskantenmaaier. Het steken van graskanten met een graskantensteker ziet er vaak verzorgder uit.
Het steken van graskanten kan het hele jaar, zolang het maar niet vriest. Het steken van graskanten wordt vaak enkele keren per jaar uitgevoerd. Heb je een erg groot gazon dan is het handmatig steken van graskanten een flinke klus. Je kunt dan overwegen om een graskantensteker op benzine te kopen of te huren. Dit bespaart je veel werk.