Hondvriendelijk slakken bestrijden: Dit is de beste methode!
Hoe moet je hondvriendelijk slakken bestrijden? In dit artikel vertellen we hoe je dit het beste kunt aanpakken. Het bestrijden van slakken in je tuin kan op allerlei manieren. Helaas zijn niet alle manieren geschikt wanneer je honden in jouw tuin hebt lopen. In het ergste geval kan je hond vergiftigd raken en flink ziek worden. Dit willen we natuurlijk voorkomen!
In dit artikel licht ik een manier toe om op een ‘hondvriendelijke’ manier slakken in je tuin te bestrijden. Deze natuurlijke manier is niet giftig voor honden en werkt erg goed om van slakken in je tuin af te komen. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan verder in dit artikel!
Inhoudsopgave
Waarom slakken bestrijden?
Slakken in de tuin zijn voor veel tuinliefhebbers een grote ergernis. Ze vermenigvuldigen zich erg snel, waardoor je binnen de kortste keren over flinke slakkenplaag in je tuin hebt. Eén slak kan namelijk voor honderden nakomelingen zorgen. Om in leven te blijven zullen de slakken zich voeden met de planten in je tuin. Vooral planten in een moestuin en Hosta’s zijn bij slakken erg geliefd. Naast dat slakken schade aan planten aanrichten zijn ze ook giftig voor honden.
Slakkenvraat
Wanneer de overlast van slakken in je tuin erg groot is, kan het zomaar zijn dat de oogst van je moestuin wordt aangetast of dat de sierwaarde van tuinplanten verloren gaat. Het hele seizoen kijk je dan tegen kaalgevreten planten aan. In het artikel ‘Slakken bestrijden in Hosta’ wordt beschreven hoe je het beste slakken in je hosta kunt bestrijden.
De overlast van slakken in je tuin kan zowel door naaktslakken als huisjesslakken worden veroorzaakt. Eén van de manieren om van slakken in je tuin af te komen, is door de slakken te vangen. Wanneer de slakkenplaag groot is, is dit vrijwel onbegonnen werk, waardoor je beter een (hondvriendelijk) middel in kunt zetten.
Giftig voor honden
Wat veel hondenbezitters niet weten, is dat de slakken giftig zijn voor honden. Slakken en de slijm van de slakken kunnen honden besmetten. Hierdoor kan het zijn dat je hond last krijgt van wormen waar de hond ziek van kan worden. Tevens kan een besmette hond via zijn ontlasting ook weer andere honden ziek maken.
Slakken in je tuin herkennen
Slakken in de tuin zijn vrij eenvoudig te herkennen. In de meeste gevallen zie je de slakken door de tuin kruipen. Meestal is dit in een vochtige periode of in de nachtelijke uren. Wanneer slakken schade veroorzaken aan planten, kun je dit herkennen aan gaten in het blad.
Het bijzondere aan slakkenvraatschade is dat de gaten in het blad zowel aan de zijkant als midden in het blad worden veroorzaakt. De meeste plagen die gaten in het blad van een plant veroorzaken doen dit aan de zijkant en niet midden in het blad.
Twijfel je nog of je te maken hebt met een slakkenplaag, kijk dan of je misschien een slakkenspoor kan waarnemen. Bij verse vraatschade zie je meestal een slijmerig spoor op het blad lopen.
Welke bestrijdingsmethoden zijn niet geschikt voor honden?
Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden in je tuin. Onderstaande manieren raden we af.
Slakkenkorrels
Een handige manier om snel van slakken in je tuin af te zijn, is het strooien van slakkenkorrels. Ondanks dat het een goed werkende manier is, raden we je het strooien van slakkenkorrels in je tuin af als er regelmatig honden in je tuin rondlopen.
De slakkenkorrels kunnen namelijk giftig zijn voor honden en katten en kunnen er voor zorgen dat je huisdier ziek wordt. Wanneer een hond slakkenkorrels heeft gegeten, kan het zijn dat de hond moet braken en spierkrampen krijgt.
Heeft je hond slakkenkorrels gegeten, neem dan contact op met je dierenarts.
Bier
Eén van de manieren om slakken in je tuin te bestrijden, is het plaatsen van een slakkenval die je kunt vullen met bier. Ook dit raad ik hondenbezitters af, omdat alcohol niet goed voor een hond is en de hond kan slakken uit de val opeten.
Hoe hondvriendelijk slakken bestrijden?
Gelukkig zijn er een aantal manieren om hondvriendelijk slakken te bestrijden. Onderstaand licht ik twee manieren aan je toe om hondvriendelijk slakken te kunnen bestrijden.
Slakken handmatig verwijderen
Eén van deze manieren is het handmatig verwijderen van slakken. Als je dit goed wilt doen, betekent dit dat je dagelijks slakken moet gaan vangen. Het handmatig verwijderen van slakken is een intensieve klus, vooral als je een grote tuin hebt, gaat hier veel tijd in zitten.
Het voordeel van handmatig slakken verwijderen, is dat je de slakken op een andere plek weer kunt vrijlaten. Dit is dus een diervriendelijke manier.
Het nadeel van deze methode is dat het erg veel tijd kost. In de meeste gevallen is het onbegonnen werk en adviseer ik je om de onderstaande methode toe te passen.
Aaltjes
Een goed werkende manier om op een hondvriendelijke manier slakken te bestrijden, is met behulp van aaltjes. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van slakken die je aan kunt brengen in je tuin. De kleine wormpjes dringen het lichaam van de slak binnen en zorgen er voor dat de slak stopt met eten. De slak sterft hierdoor uiteindelijk wat het probleem verhelpt.
De aaltjes voeden zich met het slakkenlichaam en komen na ontbinding van de slak weer vrij in de grond. Eenmaal in de grond gaan ze weer op zoek naar nieuwe vijanden (slakken). De meeste slakken sterven ondergronds, waardoor je hond de slak niet zal opeten
Aaltjes kun je toepassen in de tuin, kas of bloembak. Tuinliefhebbers die jaarlijks veel last hebben van slakken passen dit product preventief toe of wanneer de plaag aanwezig is. Het product een werkingsduur van ongeveer 6 weken.
Het aanbrengen van aaltjes gaat heel eenvoudig. Het beste kun je volledige borders of plantstroken behandelen. Ik hoor ook wel eens van gebruikers die alleen de planten behandelen die gevoelig zijn voor slakkenvraat. Dit is af te raden omdat de slakken overal in de ondergrond kunnen zitten. Het effect hierdoor onvoldoende.
Het product kun je aanbrengen door te mengen in water. Vervolgens verspreid je de aaltjes met een gieter over het oppervlak. Het beste moment om toe te passen is in de avond of op een bewolkte- of regenachtige dag. Na behandeling moet je de tuin regelmatig beregenen omdat de onderlaag niet mag uitdrogen.
Ben je nog niet bekend met het product? Onderstaand zijn enkele voordelen van dit product weergeven:
- Niet gevaarlijk voor honden;
- Niet gevaarlijk voor ander dieren en insecten;
- Milieuvriendelijk
- Preventief te gebruiken