Mieren tussen aardbeien bestrijden: Dit is het perfecte middel!
Op zoek naar een manier om mieren tussen aardbeien te bestrijden? Je bent niet de enige! Zodra je aardbeien rijp beginnen te worden, blijft dit ook bij mieren vaak niet onopgemerkt. Mieren vinden de zoete aardbeien heerlijk en vreten hier maar al te graag aan. Dit zorgt voor beschadigingen aan je aardbeien, waardoor ze niet altijd meer even fris zijn om op te eten. Het kan ook zijn dat mieren tussen je aardbeien een nest gaan creëren. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
In dit artikel geef ik een tip hoe je mieren tussen aardbeienplanten kunt bestrijden. De manier die ik je toelicht, is een biologische methode waardoor je aardbeien gewoon eetbaar blijven. Bovendien is dit middel ook niet schadelijk voor de omgeving. Meer weten over dit product? Lees dan verder in dit artikel!
Inhoudsopgave
Waarom mieren bestrijden tussen je aardbeien?
Er zijn enkele redenen te benoemen waarom veel mensen mieren bestrijden tussen de aardbeienplanten willen bestrijden. De meest voorkomende redenen licht ik onderstaand aan je toe.
Mieren kunnen de wortels van de plant beschadigen
Mieren bouwen vaak nesten aan de voet van planten. Hierdoor kunnen ze de wortels overhoop halen en beschadigen. Het gevolg hiervan is dat planten kunnen verzwakken en in het ergste geval zelfs af kunnen sterven.
Wanneer enkele mieren rondom je aardbeienplant lopen, is dit vaak geen enkel probleem voor de plant. Wel is het van belang voor de vitaliteit van de plant om nesten te voorkomen.
Mieren kunnen aardbeien aanvreten
Eén van de grootste ergernissen van mensen die zelf aardbeien kweken, is dat aardbeien kunnen worden aangevreten. Eén van de oorzaken hiervan zijn mieren. Mieren komen graag af op zoetigheid waardoor ze in grote getalen aanwezig kunnen zijn.
Wanneer mieren aardbeien ernstig aanvreten, zien er vaak niet meer smakelijk uit.
Naast dat mieren de rijpe aardbeien kunnen aanvreten, zijn het ook vaak de vogels die graag van de aardbeien profiteren. Is dit bij jou het geval, dan is het artikel wat ik geschreven heb over ‘aardbeien beschermen tegens vogels’ vast interessant. In dit artikel geef ik je enkele tips wat je hier tegen kunt doen.
Je kunt mieren mee in huis nemen
Wanneer je aardbeien gaat oogsten, dan leg je de aardbeien vaak in een bakje. Op de aardbeien kunnen mieren aanwezig zijn die (per ongeluk) mee gaan in het bakje waar je de aardbeien in bewaard.
Als je dit bakje vervolgens mee naar binnen neemt en misschien wel in de koelkast zet, kan dit er voor zorgen dat je mieren in huis meeneemt of zelf in je koelkast. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Mieren kunnen bijten
Een andere ergernis is dat mieren kunnen bijten. Wanneer je aardbeien aan het oogsten of onkruid aan het wieden bent, kunnen mieren je bijten. Dit kan even pijnlijk zijn.
Hoe mieren bestrijden tussen aardbeien?
Is de mierenplaag zodanig groot dat je de mieren wilt bestrijden? Kies dan voor een manier die milieuvriendelijk is en die geen schade oplevert aan je aardbeienplanten. Bovendien is het belangrijk dat de aardbeien nog gewoon eetbaar blijven. De beste manier om de mieren tussen je aardbeienplanten te bestrijden is met behulp van Mier-run.
Mier-run
Mier-run is een product wat bestaat uit aaltjes die je kunt aanbrengen rondom de aardbeienplanten. Aaltjes zijn kleine wormpjes die je niet of nauwelijks met het blote oog kunt zien en zijn natuurlijke vijanden voor vele plagen in de tuin. Zo heb je voor veel tuinplagen aaltjes die je kunt inzetten om de specifieke plaag te bestrijden. Voor mieren is dit mier-run.
Mier-run zijn aaltjes die de larven van mieren in hun nesten bestrijden. De larven worden gedood en de volwassen mieren slaan op de vlucht. Op deze manier raak jij van je mierenplaag af.
Het product kun je aanbrengen in en rondom de mierennest met behulp van water en een gieter. Eenmaal aangebracht gaan de aaltjes op zoek naar larven om ze te bestrijden. Mier-run is geschikt voor in de border, de moestuin en het gazon en brengt geen schade aan bij gewassen. Bovendien is het product milieuvriendelijk.
Voor een goed effect is het aan te raden om de grond de komende twee weken vochtig te houden. Dit kan door regelmatig tijdens een droge periode de beregening aan te zetten. Naast dat je het middel rondom je aardbeienplanten aan kunt brengen, kun je ook de rest van je tuin hiermee behandelen. Op deze manier verdwijnen alle mierennesten uit je tuin.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit product niet werkt op ondergronden met bestrating. De aaltjes kunnen dan onvoldoende in de bodem trekken.
Mier-run is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen:
- 5m2
- 50 m2
- 250 m2
Welke bestrijdingsmiddelen moet je niet toepassen?
Er zijn verschillende manieren om mieren te bestrijden. Ze werken vaak prima voor op de bestrating maar om deze manieren toe te passen tussen planten, raad ik je af. Veel middelen zijn namelijk minder goed voor het milieu of kunnen een negatief effect hebben op de aardbeien planten.
Zo werkt kokend water prima op de bestrating, maar dit doodt wel (aardbeien)planten. Mierenkorrels raad ik je ook af, omdat het niet goed is als je hier sporen van binnen krijgt.
Onderstaand heb ik nog een aantal manieren opgesomd, die ik je af raadt om te gebruiken:
- Zout
- Soda
- Mierenlokdoosjes
Heb een 15 jaar oude Ginko op stam. Nu heb ik 2 jaar geleden met het aanleggen van terras ed. met compost de tuin wat opgehoogd. Verbaasd over het groeien in de hoogte van de Ginko-stam vermoed ik nu dat de ent onder de grond is komen te staan.
Wil hem niet hoger laten groeien.
Kan ik zonder meer een kuil maken rondom de stam? Dan valt daar het regenwater daarin. De grond is redelijk vocht doorlatend. Of kan ik het opvullen met bijvoorbeeld houtsnippers.
Alvast bedankt voor uw antwoord.
mvgroet, Leonie
Beste Leonie,
Een Ginkgo staat het liefst niet te nat. Door een kuil rondom de stam te graven is er kans dat er te veel water in gaat staan. Dit problemen opleveren voor de Ginkgo.