Oleander krijgt gele bladeren: 7 mogelijke oorzaken & oplossingen

Oleander krijgt gele bladerenKrijgt je oleander gele bladeren en ben je op zoek naar een mogelijke oorzaak en oplossing? In dit artikel wordt duidelijk wat enkele oorzaken kunnen zijn en waarom de bladeren van je Oleander geel verkleuren. Daarnaast zal ik tips geven om dit te voorkomen.

De Oleander is een prachtige kuipplant die in de zomer rijkelijk bloeit. Normaal gesproken heeft de oleander groene bladeren, maar het komt wel eens voor dat deze geel verkleuren. De gele verkleuring van de bladeren heeft meestal meerdere redenen. Door enkele maatregelen te treffen, kun je er voor zorgen dat je Oleander weer fris gaat ogen.

Over de oleander

De oleander is een plant waar je de hele zomer plezier aan kunt beleven. De plant is op zijn mooist als deze in bloei staat. De bloeiperiode van de plant begint in het begin van de zomer en eindigt meestal in september.

De hoogte van de plant zal in ons klimaat niet (veel) hoger worden dan 2 meter. De bloemen zijn roze van kleur en zullen het mooiste bloeien als ze staan op een zonnige standplaats.

Meestal wordt in Nederland de Oleander toegepast als kuipplant. Al kun je de Oleander ook in de volle grond plaatsen. Omdat de Oleander vorstgevoelig is, wordt de plant meestal in een pot geplaatst, zodat je deze makkelijk kunt beschermen of in de koude winterdagen binnen kunt zetten.

Redenen waarom een Oleander gele bladeren krijgt

Er zijn verschillende redenen waarom een Oleander gele bladeren kan krijgen. Onderstaand hebben we enkele redenen toegelicht die mogelijk de oorzaak kunnen zijn. Voor deze oorzaken proberen we je een goede oplossing te geven, zodat de Oleander weer vitaal gaat ogen.

Te weinig water

Een oorzaak waarom de Oleander vaak geel verkleurd is door te weinig water. Dit komt voornamelijk voor in de zomer tijdens periode van droogte.

Wanneer je Oleander in een pot staat, heeft deze behoorlijk wat water nodig. De Oleander kan zijn vochtbehoefte niet uit de ondergrond halen en daarom zal je hem vooral in periode van droogte regelmatig water moeten geven. In de zomerdagen kan dit vrijwel dagelijks nodig zijn.

De geel verkleuring van de bladeren kan een teken zijn dat de Oleander een te kort heeft aan vocht. Naast de geel verkleuring zal bij droogte ook bladeren van de plant afvallen.

Wanneer je nu dat je jouw oleander in de zomer vrij weinig water hebt gegeven, is kans groot dat geel verkleuring van de bladeren dus door droogte komt. Belangrijk is voortaan om je Oleander voldoende water te geven. Je zult merken dat dit de Oleander goed doet, waarna deze na enige tijd weer vitaler oogt.

Te veel water

In plaats van te weinig water kan het  ook zijn dat je de plant te veel water geeft. Het komt wel eens voor dat mensen een Oleander plaatsen in pot, maar dat blijkt dat de pot niet over gaten beschikt waardoor het water weg kan. De Oleander blijft hierdoor in een plas water staan, wat voor geel verkleuring van de bladeren kan zorgen.

Verwacht je dat je de plant te veel water geeft, geef dan eens wat minder water. Controleer of de pot aan de onderzijde beschikt over gaten waar het water in weg kan. Is dit niet het geval dan kun je (extra) gaten boren aan de onderzijde.

Bij veel Oleanders in pot worden hydrokorrels aangebracht voor dat de plant wordt aangeplant in de pot. Hydrokorrels houden het water vast en zorgen er voor dat de plant het water op kan nemen. Voor Oleanders zijn hydrokorrels aan te bevelen. Mede omdat de Oleander het liefst water van onderen opneemt. Hydrokorrels dragen hier prima bij aan.

Te kort aan bemesting

Veel mensen hebben in hun tuin een Oleander staan, maar bemesten deze niet. Net als vele andere tuinplanten heeft een Oleander ook voedingsstoffen nodig om te groeien en bloeien. Het is daarom goed om de Oleander jaarlijks te bemesten.

Het bemesten van de plant zorgt voor een frisgroene kleur van de bladeren, een betere groei en een nog uitbundigere bloei.

Het bemesten kun je het beste doen door jaarlijks in het voorjaar organische mest te mengen door het potgrond. In de zomermaanden juli/augustus kun je organische mest nogmaals aanbrengen bij je Oleander.

Het bemesten kun je doen met de onderstaande meststof.

Onjuist standplaats

Eerder vertelde ik je al dat een Oleander het liefst in de volle zon staat. Wanneer een Oleander in de schaduw wordt geplaatst, kan dit invloed hebben op de vitaliteit van de plant. De plant zal minder uitbundig bloeien en blad zal niet fris ogen en geel kunnen verkleuren.

Staat je Oleander op een plek in de schaduw? Verzet deze dan zo snel mogelijk naar een plek in de volle zon.

Verpotten of wortelsnoei is noodzakelijk

Wat veel mensen niet in de gaten hebben, is dat het verstandig is om de Oleander regelmatig te verpotten. Bij jonge planten doe je dit vrijwel jaarlijks en bij oudere planten kun je dit om de 3 jaar doen.

Oleanders worden vaak, als ze jong zijn, verkocht in kleine potten. Voor kleine jonge planten is dit prima maar naarmate de plant ouder wordt, is het verstandig om een grotere pot aan te schaffen. Het beste kun je de nieuwe pot vullen met potgrond of mediterrane tuinaarde. Dit geeft de plant voedingstoffen om te kunnen groeien. Tijdens het verpotten kun je de Oleander bemesten. Verpotten kan het hele jaar.

Bij oudere planten kan het verpotten lastig gaan. In dit geval kun je het beste het bovenste gedeelte van de potgrond verwijderen en weer aanvullen met verse potgrond. De wortels aan de onderzijde kun je een snoeibeurt geven (wortelsnoei). Hierdoor zorg je er voor dat wortels van de plant niet te groot worden voor de pot. Uiteraard moeten er wel voldoende wortels overblijven, zodat je plant in leven blijft.

Wortelsnoei kun je het beste vroeg in het voorjaar toepassen. Het voordeel van wortelsnoei is dat je in de meeste gevallen dezelfde pot kunt gebruiken. Wanneer de pot erg klein is, adviseer ik je toch om een grote pot voor de oleander aan te schaffen. Hierdoor krijgt deze extra groeiruimte. Na het uitvoeren van wortelsnoei kun je de plant bemesten.

Wat heb je nodig bij het verpotten en/of wortelsnoei:

De onderstaande video laat zien hoe je een plant kunt verpotten. In de video wordt een Agapanthus verpot. Een Oleander kun je ook op deze manier verpotten.

Vorstschade

Oleander is een plant die niet goed bestand is tegen strenge vorst. Ben je te laat geweest met het beschermen van de Oleander tegen vorst dan kan het zijn dat de bladeren geel verkleuren. Strenge vorst kan uiteindelijk funest zijn voor de plant of flinke schade opleveren. Bij strenge vorst is het daarom verstandig om de hortensia binnen te zetten uit een vorstvrije omgeving of om te beschermen met een beschermhoes voor planten.

In het artikel ´Oleander beschermen tegen vorst´ kun je lezen hoe je de Oleander het beste kunt beschermen en wanneer je dit kunt doen.

Oleanderbladluis

Oleanders kunnen gevoelig zijn voor oleanderbladluizen. Deze luizen kun je herkennen aan de donkergele kleur met zwarte ogen. De luizen hebben een grootte van ongeveer 2 millimeter en op hun hoofd hebben ze twee sprieten.

Wanneer je ziet dat deze beestjes aanwezig zijn op je Oleander, is het belangrijk om ze op tijd te bestrijden. Doe je dit niet dan kunnen de bladeren van de Oleander geel verkleuren en slap hangen. De Oleander zal hierdoor ook een stuk slechter groeien.

De Oleanderbladluizen kun je het beste bestrijden met Chrysopa. Dit zijn aaltjes / natuurlijke vijanden die de bladluizen te lijf gaan. Na enkele weken ben je van de bladluizen af en kan de plant weer herstellen.

Bestel hier Chrysopa!

Wat te doen met de gele bladeren?

Ziet je Oleander er slecht uit vanwege de gele bladeren? Bij enkele gele bladeren kun je deze handmatig van de plant verwijderen. Indien het er een heleboel zijn, is er geen beginnen aan en kun je de plant beter terugsnoeien. Vaak zullen de gele bladeren ook vanzelf van de plant vallen.

Het terugsnoeien van de Oleander kun je het beste doen in het voorjaar. Na het terugsnoeien, loopt de plant opnieuw uit met frisgroene bladeren. Een oleander mag je best tot 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Bij voorkeur doe je het terugsnoeien in het voorjaar, zodat de plant dit jaar nog nieuwe scheuten vormt. Mogelijk bloeit je plant na het terugsnoeien één jaar niet, en zal deze volgend jaar weer rijkelijk bloeien.

Gaat een Oleander met gele bladeren dood?

Afhankelijk van de oorzaak waarom de bladeren van de Oleander geel verkleuren, gaat de plant meestal niet dood als je op tijd actie onderneemt. Een Oleander laten verdrogen of op een te natte plek laten staan, zorgen er helaas wel voor dat het de plant het loodje gaat leggen.

Een onjuiste standplaats en een te kort aan bemesting zorgt er meestal niet voor dat de oleander doodgaat. In deze situatie zal de Oleander qua vitaliteit er niet beter op worden als je hier niets aan doet.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>