Potplanten beschermen tegen vorst: Tips + hulpmiddelen
Hoe bescherm je potplanten tegen vorst? Met deze handig tips in dit artikel zorg je er voor dat jouw potplanten de winter overleven.
Bij (strenge) vorst zijn veel potplanten vorstgevoelig, waardoor ze vorstschade oplopen of het zelfs niet overleven als je de planten niet beschermd. Om potplanten te beschermen, zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen.
In dit artikel wordt duidelijk wanneer je de planten moet beschermen en op welke manieren je dit kunt doen.
Inhoudsopgave
Waarom potplanten beschermen tegen de vorst?
Als planten in potten staan moeten ze eerder beschermd worden dan wanneer ze in de volle grond staan. Dit heeft er mee te maken dat de wortels in de pot sneller kan bevriezen. Wanneer de wortels bevriezen, is de kans groot dat de plant uitdroogt en het niet overleefd.
Sommige potplanten moeten ook beschermd worden omdat ze niet winterhard zijn. Om vorstschade aan de plant te voorkomen, is het aan te raden om de plant te beschermen. Hiervoor zijn verschillende maatregelen te nemen, waar ik je later meer over vertel.
Wanneer potplanten beschermen tegen vorst?
Een beetje nachtvorst kunnen de meeste potplanten, zoals een olijfboom of oleander prima verdragen. Het wordt een ander verhaal wanneer de vorst wat strenger wordt, zoals bij temperaturen vanaf -5 graden Celsius. In dit geval is het zeker aan te raden om maatregelen te nemen om planten te beschermen.
Hoe potplanten beschermen tegen vorst?
Potplanten kun je op de volgende manieren beschermen tegen vorst:
- Planten binnen zetten
- Laten overwinteren bij een plantenkweker
- Beschermen met vliesdoek of een thermobeschermhoes
- Pot inpakken met noppenfolie
Onderstaand worden de manieren toegelicht.
Planten binnen zetten
De meeste handige manier om potplanten te beschermen, is door de planten inclusief pot naar binnen te halen. Wat je hiervoor wel nodig hebt, is ruimte. Bij veel mensen ontbreekt deze ruimte, waardoor je op zoek moet naar een alternatief.
Wanneer je planten binnen wilt zetten, kun je deze tijdelijk plaatsen in een garage, tuinhuis of tuinkas die vorstvrij is. Voorkom dat planten in een ruimte komen die te warm is, bijvoorbeeld een ruimte op kamertemperatuur. Planten worden hierdoor gevoeliger voor ziekte en plagen. Ander nadeel is dat de temperatuurverschillen tussen buiten en binnen te hoog worden, wat een negatief effect op de plant kan hebben.
Overwinteren bij plantenkweker
Sommige plantenkwekers stellen hun kas ter beschikking om hier planten van particulieren in te laten overwinteren. In dit geval kun je jouw planten hier naar toe brengen en in het voorjaar weer ophalen. Deze optie is ideaal wanneer je thuis te weinig plek hebt om planten binnen te zetten.
Het nadeel van deze optie is dat je meestal moet betalen om de planten hier te laten overwinteren. Hiernaast kan het een lastig karwei zijn om grote planten te verplaatsen. In dit geval kun je vaak gebruik maken van een haal- en brengservice van de kweker.
De tijd dat planten kunnen overwinteren in de kas is meestal van half oktober t/m half mei. In een kas krijgt de plant voldoende licht en geeft de kweker de juiste verzorging.
Vliesdoek of thermobeschermhoes
Een thermobeschermhoes is een goede oplossing als je niet de mogelijkheid hebt om planten binnen te zetten. Een thermobeschermhoes is eenvoudig om de plant aan te brengen en te verwijderen. De hoes zorgt er voor dat planten geen vorstschade oplopen.
Een thermobeschermhoes heb je in allerlei maten. Heb je meerdere potplanten dan is het wellicht voordeliger om één grote hoes te kopen, die je over meerdere planten kunt doen.
In de onderstaande video zie je hoe je planten kunt beschermen tegen de vorst.
Voor potplanten geldt ook dat je de pot moet beschermen. Breng een vliesdoek daarom ook om de pot aan of bescherm de pot met noppenfolie.
Pot beschermen
Om te voorkomen dat wortels van de plant bevriezen, is het aan te raden om aan de binnenkant van de pot noppenfolie / bubbeltjes plastic aan te brengen. Het plastic heeft een isolerende werking waardoor de wortels niet bevriezen.
Bij het bevestigen van noppenfolie moet je aan de onderkant van de pot een aantal gaatjes in het plastic prikken. Zo loopt bij een flinke regenbui het water weg en blijft het niet in de pot staan.
Noppenfolie kun je niet gebruiken om de plant in te pakken. Er komt hierdoor geen lucht bij de plant waardoor deze gaat schimmelen. Uiteindelijk overleefd de plant het niet. In plaats van noppenfolie kun je beter een thermobeschermhoes gebruiken.
Sommige potten zijn voorzien van een isolerende laag. In dit geval is het gebruik van noppenfolie niet nodig.