Beukenhaag in de voortuin: Houd hier rekening mee!
Ben je van plan om een beukenhaag in de voortuin te plaatsen? In dit artikel geef ik je enkele tips waar je bij het plaatsen van een beukenhaag in de voortuin rekening mee moet houden en hoe je de beukenhaag moet aanplanten.
Een beukenhaag is één van de meest aangeplante hagen in de voortuin. Dit komt omdat de beukenhaag enkele voordelen heeft. Zo is de beukenhaag een makkelijke en sterke haag en heb je met een goede verzorging jarenlang plezier van.
Wanneer je van plan ben om een beukenhaag te kopen, lees dan vooral ook dit artikel. In dit artikel ga ik in op wanneer je een beukenhaag kunt planten en wordt duidelijk waar je een goede kwaliteit beukenhaag kunt aanschaffen.
Inhoudsopgave
De voordelen van een beukenhaag?
Het aanplanten van een beukenhaag kent vele voordelen. Onderstaand hebben we de meest genoemde voordelen voor je op een rijtje gezet.
Voordelig in aanschaf
Eén van de grootste voordelen van een beukenhaag is dat deze voordelig is in de aanschaf. Vooral wanneer je een beukenhaag met kale wortel koopt, is deze erg goedkoop. In vergelijking met een beukenhaag scheelt dit soms wel enkele euro’s per plant.
Beukenhaag met kale wortel kun je alleen aanplanten in de periode oktober t/m april (afhankelijk van de weersomstandigheden).
Bij het aanplanten van een beukenhaag heb je afhankelijk van het formaat 3 tot 6 planten per meter nodig. Heb je heel wat meters nodig dan kan dit bij sommige haagsoorten flink in de kosten oplopen. Omdat een beukenhaag een voordelige plant is, zijn de kosten vaak te overzien.
Sterk
Een beukenhaag is een sterke plant. De plant kan prima tegen diverse weersomstandigheden zoals regen en wind. Desondanks is het wel verstandig om zeker in het begin na aanplant de haag van voldoende water te voorzien. Wanneer de haag eenmaal goed is aangeslagen, krijg je weinig problemen met de plant.
Winterhard
Een haag moet ook tegen strenge vorst kunnen. Bij de beukenhaag is dit geen enkel probleem. Waar sommige soorten beschadigingen oplopen door vorst of zelfs doodgaan, zal dit bij een beukenhaag niet snel gebeuren.
Makkelijk te snoeien
Een beukenhaag is eenvoudig te snoeien. Dit kun je doen met behulp van een handheggenschaar of een heggenschaar op elektriciteit, benzine of accu. Omdat de plant wat grover is, kun je de haag wat makkelijker recht knippen in vergelijking met taxus welke een stuk fijner is.
Snelle groeier
Een beukenhaag is een snelle groeier. Hierdoor heb je bij de ideale groeiomstandigheden op vrij korte termijn een dichte en volle haag. Een beukenhaag groeit gemiddeld 50 centimeter per jaar en moet je ongeveer 1 tot 2 keer per jaar snoeien.
Beukenhaag geschikt voor in de voortuin?
Een vraag die regelmatig wordt gesteld is of een beukenhaag geschikt is voor in de voortuin. Een beukenhaag is zeker geschikt in de voortuin. De plant wordt in de voortuin vaak aangeplant als afscheiding tussen jouw tuin en die van de buren of tussen jouw tuin en grond van de gemeente.
Een haag in de voortuin hoeft niet altijd als erfscheiding te fungeren. Zo wordt een beukenhaag in de voortuin ook vaak als blokhaag aangeplant.
Wanneer beukenhaag planten
De beste periode om een beukenhaag te planten is in het najaar of vroeg in het voorjaar. In de periode oktober t/m april kun een beukenhaag met kale wortel aanplanten. Dit is een stuk voordeliger dan een beukenhaag in pot.
Wanneer het niet mogelijk is om deze periode een haag aan te planten, kun je een beukenhaag met pot aanplanten. Dit kan vrijwel het hele jaar behalve als het vriest of de temperaturen zeer hoog zijn. In dit geval kun je beter even wachten.
Hoe beukenhaag planten
Het planten van een beukenhaag moet op de juiste manier gebeuren. Dit is belangrijk zodat de planten optimaal kunnen groeien. Vooral bij een beukenhaag is het zeker aan te raden om aanplantgrond te maken. De kans dat planten hierdoor beter aanslaan en groeien, wordt een stuk groter. Bespaar hier dus niet op!
In de onderstaande video kun je zien hoe je een beukenhaag moet aanplanten.
Voor het aanplanten heb je de volgende producten of materialen nodig
- Touw
- 2 Piketpaaltjes
- Vivimus universeel
- Meetlint
- Spade
Beukenhaag kopen
Het kopen van een beukenhaag kan bij een tuincentrum of plantenkweker. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat beplanting online wordt besteld. Het voordeel hiervan is dat de beplanting thuis wordt bezorgd, waardoor jij niet naar het tuincentrum hoeft en wellicht een aanhanger nodig hebt om de planten op te halen.
Een webshop waar je goede kwaliteit beplanting kunt kopen is Tuinplant.nl. Het voordeel van Tuinplant.nl is dat ze een groot aanbod hebben aan beukenhagen. Zo kun je kiezen uit een groene of rode beukenhaag en zijn de hagen in diverse maten verkrijgbaar. De hagen zijn verkrijgbaar in maten tussen de 30 en 250 centimeter. De ideale maat zit er voor jou zeker tussen!
Het voordeligste is om een haag met kale wortel (uit de volle grond) te bestellen. Wanneer de maat kleiner is dan 150 centimeter kan als pakketpost (goed verpakt uiteraard) bij je thuis worden bezorgd. Dit scheelt je aanzienlijk aan verzendkosten.
Welke hoogte beukenhaag
Wanneer je een beukenhaag gaat aanschaffen, heb je de keuze uit verschillende maten. Maten die veel worden verkocht, zijn 40-60, 60-80 en 80-100 centimeter. Ga je liever voor een wat hogere haag? Kies dan een haag die hoger is dan 150 centimeter.
Vóór het kopen van een beukenhaag, is het verstandig om te bepalen hoe groot de beukenhaag mag zijn. Een wat lagere haag zorgt er voor dat je zicht vanuit de raam niet wordt belemmerd en dat je vanuit je auto beter de weg op kunt kijken. Bovendien is een lagere haag een stuk voordeliger in de aanschaf.
Een hogere haag heeft als voordeel dat deze voor meer privacy zorgt. Wel kan deze er voor zorgen (afhankelijk van de plaats waar deze staat), dat er minder licht het huis binnen komt.
Onderhoud beukenhaag
Een beukenhaag is vrij makkelijk in onderhoud. Toch heeft de haag de eerste jaren na aanplant wat extra aandacht nodig.
Snoeien
Na het aanplanten van de beukenhaag kun je deze het beste direct knippen. Het direct knippen van de beukenhaag zorgt er voor dat alle haagplantjes een gelijke hoogte krijgen. Hiernaast zorgt het er voor dat nieuwe groeischeuten worden gevormd. Je krijgt door het snoeien een vollere haag.
Verder dient een beukenhaag 1 á 2 keer per jaar te worden gesnoeid. De beste periode om dit te doen is in de periode mei t/m september. Veel mensen kiezen er bewust voor om de beukenhaag na 21 juni te snoeien (langste dag). Meestal hoef je de beukenhaag dan maar één keer per jaar te knippen. Het voordeel van het twee keer per jaar knippen, is dat de haag altijd strak oogt. Bovendien wordt de haag voller.
Water geven
Vooral het eerste jaar na aanplant, is het belangrijk om de beukenhaag voldoende water te geven. Bij te weinig water is de kans groot dat planten het niet gaan redden. In een drogere periode moet je de beukenhaag het eerste jaar na aanplant enkele keren per week water geven.
Na één jaar zijn de wortels van de beukenhaag beter ontwikkeld. De haag kan zelf vocht opnemen wat dieper in de bodem aanwezig is. Ondanks dat de haag zichzelf beter kan redden kan deze in een periode van droogte extra water zeker gebruiken.
Het water geven van een beukenhaag kan met een zwenksproeier of met een druppelslang. Uiteraard is een automatische beregeningsinstallatie ook geschikt.
Bemesten
Een beukenhaag kun je het beste twee keer per jaar bemesten met behulp van een organische meststof. Het bemesten zorgt er voor dat de haag beter groeit, minder gevoelig is voor ziekten en plagen en gezonder oogt.
Het bemesten doe je in maart/april en in juni/juli. Eerder schreven we het artikel ‘beukenhaag bemesten’ waarin duidelijk wordt hoe en waarmee je de haag kunt bemesten.
Beukenhaag of haagbeuk
De beukenhaag wordt vaak verward met de haagbeuk. De haagbeuk is net als de beukenhaag een haagsoort die vaak in de (voor)tuin wordt aangeplant. In het eerste opzicht lijken deze hagen op elkaar, maar ze hebben toch ieder hun eigen kenmerken.
In het artikel ‘verschil tussen een haagbeuk en beukenhaag’ lees je de belangrijkste verschillen.
Aandachtspunten aanplanten beukenhaag in voortuin
Wanneer je een beukenhaag in de voortuin gaat aanplanten zijn er enkele dingen waar je vooraf rekening mee kunt houden. Onderstaand enkele belangrijke aandachtspunten.
Kabels en leidingen
Wanneer je een beukenhaag gaat aanplanten in de voortuin is het verstandig om te letten op de kabels en leidingen in de ondergrond. In vergelijking met een achtertuin lopen in de voortuin diverse kabels en leidingen die vanaf de straat je huis binnen gaan.
Meestal liggen deze kabels en leidingen op een diepte van 60 centimeter. Bij aanplanten van een beukenhaag bereik je deze diepte meestal niet. In de praktijk kan het voorkomen dat deze kabels een stuk ondieper liggen waardoor je ze wel tegen kunt komen. Wanneer je de kabels en leidingen raakt tijdens het graven kan dit voor problemen zorgen.
Wettelijk gezien ben je verlicht om een Klic-melding aan te vragen als je in de voortuin gaat graven met een machine. Zodra je een Klic-melding hebt gedaan, krijg je een overzicht van de kabels en leidingen in de ondergrond. Tijdens graafwerkzaamheden kun je hier rekening mee houden. De gegevens die je ontvangt door een Klic-melding aan te vragen, moet je altijd bij je hebben tijdens de werkzaamheden.
Zicht op de weg
Wanneer je een beukenhaag dicht op de weg plant, kan dit het zicht ontnemen bij het wegrijden van je oprit. Bedenk daarom vooraf of het verstandig is om de haag op een bepaalde plek aan te planten en houdt ook rekening met de hoogte.
Kosten delen met buren
Ben je van plan om een beukenhaag aan te schaffen die als erfgrens moet dienen tussen jou en je buren? Ga in dit geval overleg met de buren voor hun goedkeuring om de haag op de erfgrens te planen. In de meeste gevallen worden de kosten voor de haag gedeeld tussen de buren.
Kleur van de haag
Bij de aanplant van een beukenhaag kun je rekening houden met de kleur van de haag. De meeste beukenhagen die worden aangeplant hebben een groene kleur. Het is ook mogelijk om een beukenhaag in een rode kleur aan te planten. Dit brengt wat meer kleur in je tuin.