Graszoden zonder netten of plastic: Deze ecologische graszoden zijn geschikt!
Veel graszoden worden gekweekt met plastic netten. Op deze manier kunnen de graszoden sneller geoogst worden en de kans dat graszoden tijdens het transport beschadigen is dankzij de plastic netten kleiner.
Helaas zijn de plastic netten niet goed voor het milieu en blijven ze vaak jarenlang in de grond aanwezig. Ga je na tientallen jaren je grasmat vervangen, dan is de kans groot dat je de plastic netten tegenkomt. Om deze reden is het begrijpelijk dat je op zoek bent naar ecologische graszoden. Ecologische graszoden zijn graszoden waarbij geen gebruik is van plastic netten en waarbij ook geen bestrijdingsmiddelen zijn toegepast.
Inhoudsopgave
Waarom graszoden zonder netten?
Graszoden met netten zijn niet gunstig voor het milieu. Vaak zijn de netten niet afbreekbaar en blijven deze in de grond aanwezig. Na verloop van tijd kunnen de netten ook problemen opleveren en naar boven komen. Dit gebeurt wel eens tijdens het verticuteren of wanneer honden in het gazon graven. Netten die naar boven komen, geven geen mooi gezicht. Wanneer de netten deels naar boven komen, zijn deze lastig te verwijderen.
Een ander nadeel is dat netten slecht voor het bodemleven zijn. Een goed bodemleven is belangrijk voor de structuur van de grond en zorgt er voor dat meststoffen beter worden opgenomen.
Zijn biologische netten wel geschikt?
Tegenwoordig worden er graszoden verkocht die gekweekt worden met biologische netten. Deze netten zouden als het goed is vanzelf op moeten lossen. Toch ben ik er geen voorstander van om biologische netten te gebruiken en geef ik de voorkeur aan graszoden zonder netten.
Ondanks dat graszoden met biologische netten worden gekweekt, worden deze vroegtijdig geoogst. Dit leidt soms tot grasmatten die minder goed gesloten zijn. Hierdoor krijgt onkruid de kans om te groeien.
Welke graszoden zijn ecologisch gekweekt?
Wanneer je op zoek bent naar graszoden die ecologisch zijn gekweekt (zonder netten en bestrijdingsmiddelen, dan kun je kiezen voor de onderstaande Premium Speelgazon graszoden.
Deze graszoden zorgen voor een mooi en groen gazon en zijn prima bestand tegen betreding van huisdieren en spelende kinderen.
De graszoden zijn goed geworteld en gekweekt door één van de Nederlands beste graszodentelers. Bij graszoden met netten zien we vaak dat deze vroegtijdig worden geoogst. Bij deze Premium Speelgazon graszoden is dit niet het geval. De wortels hebben namelijk een jaar gekregen om zich goed te ontwikkelen.
De graszoden worden veel verkocht aan hoveniers en particulieren en hebben bij juist onderhoud een lange levensduur.
Hoeveel graszoden moet ik bestellen?
Vóór je graszoden gaat bestellen, is het handig om vooraf het aantal vierkante meters te bepalen. Dit doe je door de oppervlakte op te meten en rekening te houden met een snijverlies. Bij een rechthoekig gazon kun je rekening houden met een snijverlies van ongeveer 5%. Heb je een gazon met ronde vormen, dan is het verstandig om rekening te houden met ongeveer 10% snijverlies.
Voordelen graszoden leggen
Wanneer je een nieuw gazon wilt aanleggen, heb je de keuze om graszoden te leggen of het gazon in te zaaien. Het leggen van graszoden heeft de volgende voordelen:
- Het leggen van graszoden kan het hele jaar (behalve bij extreme hitte en vorst);
- Direct groen;
- Minder onkruidgroei in de beginfase;
- Het gazon kan eerder in gebruik worden genomen.
- Graszoden blijven op hun plek liggen. Graszaad kan wegwaaien, wegspoelen door regen of door vogels worden opgegeten.
Een nadeel van graszoden is dat het iets duurder is dan het inzaaien van gras.
Hoe moet je graszoden leggen?
Ga je zelf aan de slag om graszoden te leggen, dan is het belangrijk dat je zorgt voor een vlakke ondergrond die vooraf los is gemaakt. Het leggen van graszoden kan aan de hand van de volgende stappen:
- Bepaal waar het gazon moet komen en zet het oppervlak uit met behulp van paaltjes en draad;
- Spit de grond ongeveer 10 tot 15 cm diep en verwijder wortels en stenen die tijdens het spitten naar boven komen.
- Loop de grond aan met je voeten, zodat de grond goed wordt aangedrukt.
- Vervolgens ga je het oppervlak egaliseren. Dit kan met een egaliseerhark.
- Het aanlopen en egaliseren kun je enkele keren herhalen.
- Strooi aanleg bemesting en hark deze door de toplaag.
- Wanneer de ondergrond vlak is, kun je de graszoden uitrollen.
- Met een gazonwals rol je de graszoden vast.
- De komende twee weken moet je dagelijks goed sproeien. Indien nodig 2x per dag. Doe dit bij voorkeur in de ochtend en/of avond.
Graszoden laten leggen
Laat je liever de werkzaamheden uitvoeren door een hovenier, dan kun je enkele offertes opvragen. In de offerte kan je eventueel meenemen dat de oude graszoden verwijderd en afgevoerd moeten worden. Ik raad aan om meerdere offertes aan te vragen omdat de prijsverschillen tussen hoveniers soms behoorlijk kan zijn.
Via de onderstaande button kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes opvragen.
Veelgestelde vragen over graszoden zonder netten
Graszoden zonder netten zijn over het algemeen van beter van kwaliteit als graszoden met netten. Dit heeft ermee te maken dat graszoden met netten vaak vroegtijdig worden geoogst. Het is in dit geval mogelijk dat de grasmat nog niet helemaal gesloten is.
Een graszode is 250 cm lang en 40 cm breed. In totaal is één graszode 1m2.