Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’: Verzorging & combineren
Eén van de meest voorkomende siergrassen in de Nederlandse tuin is de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’. De plant staat bekend om zijn bijzondere bloemaren die lijken op een ouderwetse lampenpoetser. De Nederlandse naam van deze plant is daarom lampenpoetsersgras.
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een mooie tuinplant. Vanwege zijn groeiwijze oogt de plant vol en krijgt onkruid hierdoor minder kans om de groeien. De plant komt goed tot zijn recht wanneer je deze in groepsverband aanplant en laat zich goed combineren met andere tuinplanten. Uiteraard kun je de plant ook individudeel aanplanten.
Meer informatie over deze plant, lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’
Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’ behoort tot de categorie siergrassen. De plant loopt in het voorjaar uit met frisgroen loof, welke in de winter afsterft en bruin verkleurt. Desondanks heeft de plant in de winter ook sierwaarde omdat de bloemaren tot het einde van de winter blijven zitten. Onderstaand de kenmerken van de Pennisetum ‘alopecuriodes ‘Hameln’ samengevat.
Bloeitijd | Augustus t/m november |
Hoogte | 60 tot 70 centimeter |
Bladkleur | Donkergroen |
Bloemkleur | Wit/crèmekleurig |
Standplaats | Zonnig of halfschaduw |
Bodem | Goed waterdoorlatend |
Aantal planten per m2 | 5 (p9-formaat), bestel direct |
Snoeiperiode | Maart / april |
Bemesten | 2x per jaar, maart-april en juni-juli |
Benodigde meststof | Siergras bemesting, bijv, deze meststof. |
Vermeerderingsmethode | Scheuren |
Verzorging
Om de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ gezond te houden, vraagt dit om de juiste verzorging. Zo zijn het snoeien, bemesten en water geven belangrijk. Onderstaand geef ik meer uitleg hoe je de plant de juiste verzorging kunt geven.
Snoeien
Het snoeien van de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ dient jaarlijks te gebeuren rond maart/april op een hoogte van ongeveer 5 tot 10 centimeter boven de grond. Het snoeien kan het beste met een (hand)heggenschaar of snoeischaar. Jonge planten kun je eenvoudig snoeien met een snoeischaar, maar wanneer de plant wat breder is geworden, is het makkelijker om een handheggenschaar te gebruiken. Met behulp van een handheggenschaar kun je de plant rond knippen.
Het beste kun je de plant snoeien voor dat het nieuwe loof begint uit te lopen. De border kijkt dan even kaal, maar het nieuwe loof van de Pennisetum zal zich snel ontwikkelen, zodat je weer een volle border hebt.
In de onderstaande video van Tuinmanieren kun je zien hoe je Pennisetum kunt snoeien.
Bemesten
Het bemesten van de Pennisetum is belangrijk om de plant gezond te houden. Bemesten zorgt er voor dat de plant minder gevoelig is voor ziekte en plagen. Hiernaast zorgt het voor een betere groei en wortelontwikkeling waardoor de plant sterker wordt.
Een Pennisetum bemesten doe je 2x per jaar. De eerste keer doe je dit na het snoeien in de periode maart-april. De tweede bemestingsgift geef je in juni-juli.
Gebruik voor het bemesten een organische meststof. Deze heeft een langere werkingsduur en is het beter voor het milieu in vergelijking met kunstmest.
Voor het bemesten van Pennisetum kun je een speciale meststof voor vaste planten gebruiken. Deze meststof beschikt over de juiste voedingstoffen die siergrassen nodig hebben om te groeien en bloeien. In dit artikel ‘Pennisetum bemesten‘ geven we meer informatie.
Vermeerderen
De makkelijkste en beste manier om Pennisetum te vermeerderen is door de plant te scheuren. Het scheuren van de plant is aan te raden wanneer deze in het midden kaal begint te worden. Door de plant te scheuren, verjong je de plant en oogt deze weer beter.
Het scheuren van de plant wil zeggen dat je deze in stukken gaat opdelen. Het opdelen kun je het beste doen met behulp van een scherpe spade of een bijltje. Het beste moment waarop je dit kunt doen is in het vroege voorjaar rond maart/april. Combineer dit eventueel met het snoeien van de plant.
Het voordeel van scheuren is dat er nieuwe planten ontstaan. Hierdoor hoef je geen planten bij te kopen wat jouw weer in de kosten bespaart.
Net als bij het aanplanten van nieuwe Pennisetum is het na het scheuren belangrijk dat je de plant het eerste jaar extra verzorging geeft door voldoende water te geven.
Water geven
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ kun je water geven als het in de zomer erg droog is. Goed om te weten is dat de plant niet van natte voeten houdt. In dit geval kan er wortelrot optreden.
Het eerste jaar na aanplant is het belangrijk om de plant voldoende water te geven. De wortels hebben zich nog niet diep in de grond kunnen ontwikkelen waardoor de Pennisetum jouw hulp goed kan gebruiken.
Combineren
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een plant die zich goed laat combineren met andere tuinplanten. Enkele planten waarmee de lampenpoetsergras goed te combineren is, zijn onderstaand toegelicht.
Verbena bonariensis
Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’ en Verbena bonariesis is een plantencombinatie die je regelmatig in tuinen terug ziet komen. De Pennisetum wordt in dit geval als groepsbeplanting aangeplant. Verbena bonariensis wordt in dit geval in groepjes tussen de Pennisetum geplant.
Doordat Verbena bonariensis hoger wordt dan Pennisetum komen de paarse bloemen boven de Pennisetum uit. Dit zorgt voor een kleurrijke border in de zomer / najaar.
Eerder schreven we een artikel over ‘Verbena bonariesis’ waarin we meer informatie geven over deze plant.
Persicaria amplexicaulis
Een andere plant waarmee de Pennisetum goed te combineren is, is Persicaria amplexicaulis. Deze vaste plant wordt ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en bloeit in augustus en september met rode bloemen.
Net als de Pennisetum groeit Persicaria vrij dicht, waardoor de onkruiddruk erg laag blijft als je voldoende planten op een vierkante meter aanplant. Gebruik ongeveer 5 tot 7 planten per vierkante meter.
Nepeta faassenii ‘Walker’s Low’
De Nepeta faassenii ‘Walker’s Low’ is een vaste plant die je prima met Pennisetum kunt combineren. De Nederlandse naam is kattenkruid en de plant is sterk geurend. De hoogte van de plant is ongeveer 50 tot 100 centimeter en bloeit in de kleur paars.
Ben je op zoek naar een langbloeiende vaste plant, dan behoort de Nepeta zeker tot de mogelijkheden. De bloeiperiode is namelijk van juni t/m september. In een warm voorjaar komt de plant soms al in mei tot bloei.
Soorten lampenpoetsergras
De Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ behoort tot een van de meeste verkochte soorten Pennisetum. Naast de variëteit ‘Hameln’ zijn er nog enkele variëteiten meer die een aanwinst zijn voor de tuin. Zo zijn er variëteiten die een stuk lager blijven of een andere kleur krijgen. Enkele variëteiten zijn onderstaand toegelicht.
Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’
Wanneer je de Pennisetum alopecuriodes ‘Hameln’ te hoog vindt, zou je kunnen kiezen een lager alternatief. Het beste kun je dan kiezen voor Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ deze soort blijft met een hoogte van 30 centimeter een stuk lager.
De bloeiperiode van de plant is ongeveer van augustus t/m oktober. Om een dichte border te creëren plant je ongeveer 7 stuks per vierkante meter aan.
Pennisetum x advena ‘Rubrum’
Heb je liever een rode of paarse Pennisetum? De Pennistum x advena ‘Rubrum’ is dan wellicht geschikt. Deze soort wordt ongeveer 1,25 meter hoog en heeft rood blad. De bloeitijd van deze plant is van juli t/m oktober. De bloemkleur is paars, waardoor deze plant er erg fraai uitziet in de tuin.
Veelgestelde vragen over lampenpoetsergras
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het een kwestie van geduld en verschijnen de bloemaren alsnog in augustus aan de plant. Dit is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Een andere optie kan zijn wanneer de plant te weinig licht krijgt, bijvoorbeeld wanneer deze onder een boom staat en hierdoor slecht groeit.
Wanneer andere planten al beginnen met uitlopen, zie je vaak nog geen nieuw loof bij de Pennisetum. Meestal is deze plant wat later dan vele ander planten. Heb even geduld en de plant loopt meestal uit.