Slakken bestrijden met azijn: Werkt het?

Slakken bestrijden met azijnHet bestrijden van slakken met azijn is een oplossing die ik regelmatig voorbij hoor komen als het gaat om het bestrijden van slakken. Wellicht vraag je jezelf af of dit een goede methode is en hoe planten reageren als ze met azijn in aanraking komen. Ik vertel je graag wat meer over de voor- en nadelen voor het bestrijden van slakken met azijn.

Na het lezen van dit artikel kun je zelf een overweging maken of je de slakken wilt bestrijden met azijn of toch een andere methode kiest.

Waarom slakken bestrijden?

Wanneer er enkele slakken door je tuin kruipen hoeft dit nauwelijks een probleem te zijn voor je planten. Bestrijden is dan niet persé noodzakelijk. Als je weet dat één slak voor enkele honderden nakomelingen kan zorgen, dan kan er in vrij korte tijd een flinke slakkeninvasie in je tuin ontstaan. In dit geval zullen slakken veel schade aan kunnen richten. Dit doen ze door gaten in bladeren te vreten waaronder bij een Hosta. Is dit bij jou ook het geval, dan zou je de slakken kunnen gaan bestrijden

Twijfel je nog of slakken de oorzaak zijn van de gaten in de bladeren van je planten? Je zou dan eens onder de bladeren van de plant kunnen kijken. In het geval van een slakkenplaag zie je dan als snel enkele slakken verstopt zitten onder de bladeren. Overdag zitten slakken vaak verstopt omdat ze vooral in de avond en nacht actief zijn. Een slijmspoor over de bladeren is ook een teken dat er slakken aanwezig zijn.

Werkt azijn tegen slakken?

Azijn werkt prima om slakken te bestrijden. Het is voordelig in de aanschaf en bijna iedereen heeft azijn thuis wel op voorraad staan. Door het aanbrengen van azijn op slakken worden de slakken door het azijn weggevreten en blijft er een hoopje slijm over.

Toch heeft deze methode mijn voorkeur zeker niet! Het is een dieronvriendelijke manier om slakken te bestrijden en het gebruik van azijn is niet goed voor het milieu. In azijn zitten zure die een negatief effect hebben op de bodem. De grondwaterkwaliteit wordt hierdoor aangetast en bij de waterzuivering moet extra energie worden gestoken om het azijn uit het water te filteren.

Azijn heeft ook een negatief effect op het bodemleven. Niet alleen slakken worden door het azijn bestreden. Ook nuttige insecten gaan dood wanneer ze met azijn in aanraking komen.

Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat je met azijn ook planten aan kunt tasten. Je hoort regelmatig verhalen van mensen die azijn op slakken hebben aangebracht maar hierbij ook de plant hebben geraakt tijdens het aanbrengen met een plantenspuit. Dit resulteert in gele of bruine bladeren en in het ergste geval kunnen planten het loodje leggen.

Kort samengevat: Gebruik nooit azijn voor het bestrijden van slakken!

Wat is een betere alternatief?

Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven die een stuk milieuvriendelijker en diervriendelijker zijn om slakken te bestrijden. Mijn favoriete manier is om te bestrijden met aaltjes.

Bestrijden met aaltjes

Om slakken te bestrijden gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van aaltjes. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van natuurlijke organisme. Zo heb je specifieke aaltjes voor het bestrijden van slakken. Wanneer je aaltjes aanbrengt in de omgeving van slakken dan gaan de aaltjes in de grond op zoek naar slakken en dringen deze binnen via openingen in het lichaam. Wanneer de aaltjes eenmaal in de slak zitten, scheiden ze een bacterie uit.

De bacterie zorgt er voor dat de slak stopt met eten en krijgt een zwelling op de rug waarna deze uiteindelijk sterft. In het lichaam ontwikkelen de aaltjes zich op dat moment verder waarna ze bij ontbinding van de slak vrijkomen en weer op zoek gaan naar andere slakken.

Wanneer je het product hebt aangebracht zullen de slakken meestal ondergronds binnen 2 weken sterven. Het aanbrengen van schade zal al veel eerder afnemen omdat de slak stopt met eten wanneer de aaltjes bij de slak naar binnen zijn gedrongen. Het is een methode met een goed en snel effect. Aaltjes werken in totaal ongeveer 6 weken en hebben de overlast meestal binnen deze 6 weken beperkt.

Het product is in de volgende situaties te gebruiken:

  • Siertuin;
  • Moestuin;
  • Bloembak
  • Tuinkas

Aandachtspunten bij het aanbrengen

Voor een goede werking van de aaltjes zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo moeten de aaltjes direct contact kunnen maken met de bodem en mag de bodem niet belemmert worden door grind, schors of boomschors. Verder is goed om te weten dat je voor een goede bestrijding het beste de complete border of tuin kunt behandelen. Het is niet zinvol om hier en daar wat oplossing rondom de planten te gieten. Dit komt omdat je te weinig aaltjes per vierkante meter aanbrengt.

Tijdens het aanbrengen is het belangrijk om met de volgende aandachtspunten rekening te houden:

  • Zorg voor een vochtige grond als je de aaltjes gaat aanbrengen. Verstandig is om in een droge periode de beregening aan te zetten;
  • De aaltjes moet je oplossen in water zoals op de verpakking staat aangegeven. De oplossing moet je direct gebruiken en niet (gedeeltelijk) bewaren voor later;
  • Het aanbrengen kan met een nematodenspuit of drukspuit. Doe dit niet in de volle zon maar liever tijdens een bewolkte dag of in de avonduren;
  • Na het aanbrengen moet je de bodem 2 weken vochtig houden;

In de onderstaande video van Biogroei zie je hoe het aanbrengen van aaltjes precies in zijn werk gaat.

Tijdstip van aanbrengen

Aaltjes kun je het beste toepassen in de periode maart tot oktober. Hierbij het belangrijk dat de bodemtemperatuur minimaal 6 graden Celsius bedraagt. De grootste overlast van slakken zal in het voorjaar en in de zomer zijn tijdens vochtige weeromstandigheden. Het beste resultaat bereik je wanneer de bodemtemperatuur rond de 15 graden Celsius is. Dit is meestal in de periode maart/april.

Bestrijden met slakkenkorrels

Een andere manier om slakken in je tuin te bestrijden is met behulp van slakkenkorrels. Het voordeel van slakkenkorrels is dat het voordelig in aanschaf is en eenvoudig is aan te brengen. Ben je van plan om slakkenkorrels te gebruiken, gebruik dan geen chemische slakkenkorrels! Dit is slecht voor het milieu en het bodemleven.

Heb je huisdieren zoals honden en katten, dan is het verstandig om er op te letten dat je slakkenkorrels aanschaft die niet giftig zijn voor huisdieren. De onderstaande slakkenkorrels van Escar-Go zijn biologisch en niet schadelijk voor (huisdieren).

Wanneer je dit product aanbrengt, zal de slakkenvraat vrijwel direct stoppen. De slakken trekken zich terug en komen niet meer tevoorschijn.

Slakken preventief voorkomen

Heb je jaarlijks last van slakken in je tuin en wil je voorkomen dat het komende jaar de tuinplanten niet worden aangevreten? In dit geval zou je de slakken preventief kunnen bestrijden. Dit kan ook met behulp van aaltjes.

Voor een preventieve bestrijding breng je de aaltjes aan tussen eind augustus en begin september. Het voordeel van het aanbrengen in deze periode is dat de slakken die je in najaar dood geen eitjes meer leggen die in het voorjaar uitkomen. Je voorkomt hiermee een heleboel slakken!

Bekijk het aanbod op Biogroei!
Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>