Vrouwenmantel: soorten, combineren, snoeien en kopen
Vrouwenmantel oftewel Alchemilla is een vaste plant die in veel tuinen wordt aangeplant. De plant staat bekend om zijn gele bloei in het voorjaar en zijn groene blad waar in de vroege ochtend dauwdruppels op blijven liggen. Een bijzonder gezicht en daarom is de vrouwenmantel een populaire tuinplant.
Ben je van plan om vrouwenmantel aan te planten of wil je graag meer weten of het snoeien, de variëteiten en de planten waarmee vrouwenmantel goed te combineren is? Lees dan dit artikel waarin ik enkele tips met je deel.
Inhoudsopgave
Over vrouwenmantel
Vrouwenmantel is een vaste plant. Dit wel zeggen dat het bovengrondse deel van de plant in de winter afsterft en in het voorjaar weer opnieuw uitloopt. De plant biedt voornamelijk in het voorjaar en in de zomer veel sierwaarde.
In het voorjaar rond de periode april/mei komt de vrouwenmantel in bloei. De kleur van de bloemen zijn geel. Raken de bloemen rond eind mei uitgebloeid, dan kun je de plant terugknippen waarna deze in de zomer nog een tweede bloeit geeft.
Naast de bloemen biedt vrouwenmantel ook sierwaarde door zijn blad. In de zomermaanden zie je in de ochtend tijdens vochtige weersomstandigheden wel eens dauwdruppels op het blad liggen.
Vrouwenmantel wordt afhankelijk van de soort 15 tot 50 centimeter hoog. Het beste komt de plant tot zijn recht op een plek in de zon/halfschaduw met als voorkeur een normale tot vochtige standplaats.
Zelf plant ik ook regelmatig vrouwenmantel aan. De meest ideale plek vind ik aan de rand van de border. De bloei en de dauwdruppels op het blad zijn dan het best zichtbaar.
Soorten
Vrouwenmantel heb je in verschillende variëteiten. Hieronder zijn enkele variëteiten toegelicht.
Alchemilla mollis
- Meest toegepaste soort
- Bladeren: Ronde, gekartelde bladeren
- Hoogte: 40-50 cm
- Bloeitijd: mei t/m augustus
- Standplaats: zon / halfschaduw
Alchemilla mollis staat er om bekend dat deze kan gaan woekeren doordat de plant zich zaait. Wil je een plant die niet woekerd, kies dan voor Alchemilla erythropoda
Alchemilla erythropoda
- Bladeren: Ronde, gekartelde bladeren
- Hoogte: 25 tot 35 cm
- Bloeitijd: mei t/m augustus
- Standplaats: zon / halfschaduw
De plant wordt iets lager dan Alchemilla mollis en woekerd niet.
Alchemilla alpina
- Eén van de laagste vrouwenmantel soorten
- Kleinere bladeren
- Hoogte: 15 cm
- Bloeitijd: mei t/m augustus
- Standplaats: zon / halfschaduw
De Alchemilla alpina is een ideale bodembedekker. De laagbloeiende plant verspreidt zich over de border waarna deze op korte termijn dichtgroeit.
Alchemilla vulgaris
- Bladeren: Ronde, gekartelde bladeren
- Hoogte: 30 cm
- Bloeitijd: mei, juni
- Standplaats: zon / halfschaduw
De Alchemilla vulgaris lijkt veel op Alchemilla mollis. De grootste verschillen zijn dat de plant iets kleiner is en de bladeren en bloemen groener. De bladeren zijn ook doffer en onbehaard.
Snoeien
Het snoeien van de vrouwenmantel is heel eenvoudig. Om in de zomer een tweede bloei te creëren, knip je na de eerste bloei de plant tot enkele centimeters boven de grond af. Door dit te doen ontwikkelt de plant snel nieuw blad en komt in de zomer/nazomer opnieuw in bloei.
In de herfst of aan het einde van de winter kun je de plant nogmaals snoeien. Dit kun je doen door de plant weer enkele centimeters boven de grond af te knippen. Eventueel kan dit ook vroeg in het voorjaar.
Combineren
De vrouwenmantel is een plant die zich goed laat combineren met andere planten. Daarom past vrouwenmantel bijna in iedere tuin met vaste planten borders. Wanneer je de vrouwenmantel combineert met blauwpaarse bloemen, zorgt het er voor dat deze paarsblauwe bloemen er extra uitspringen.
Bergenia cordifolia – Schoenlappersplant
De Bergenia cordifolia, ook wel bekend als schoenlappersplant, is een vaste plant die voornamelijk een sierwaarde heeft vanwege zijn blad en de roze bloemen die in april/mei verschijnen. Deze plant wordt ongeveer 30 centimeter hoog en is wintergroen.
Brunnera macrophylla – Kaukasische-vergeet-mij-nietje
De Brunnera macrophylla is een lichtblauwbloeiende vaste plant. Deze plant bloeit in de maanden april, mei en juni en wordt ongeveer 50 centimeter hoog. Zijn favoriete standplaats is een plekje in de halfschaduw of in de zon. Naast zijn bloei geeft de plant ook veel sierwaarde door zijn blad. Het blad is grijsgroen van kleur en steekt mooi af tegen de lichtblauwe bloemen.
Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ – Lavendel
De Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ bloeit paars in de maanden juni t/m augustus. De dieppaarse kleur van de lavendel combineert mooi met de vrouwenmantel als deze zijn tweede bloei geeft.
Lavendel heb je in verschillende soorten maar de Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ is een van de sterkste soorten. Om deze reden wordt deze soort ook het meest verkocht. Het beste komt de plant tot zijn recht op een plek in de volle zon. De bloei van de lavendel is dan op zijn mooist.
Nepeta faassenii – Kattenkruid
De Nepeta faassenii is een geurende vaste plant. De Nederlandse naam van deze plant is Kattenkruid omdat katten er namelijk dol op zijn. De plant bloeit in de maanden juni t/m augustus en kan in het najaar ook nog een tweede bloei geven.
De Nepeta faassenii heb je in verschillende soorten. De ene wordt net wat hoger of grover dan de andere Nepeta soort. Wil je graag weten welke Nepeta past bij jouw tuin? Meer weten over kattenkruid? In het artikel ‘Nepeta Faassenii‘ geven we je hierover meer informatie.
Salvia nemorosa – Salie
De Salvia nemorosa wordt van afstand wel eens verward met de Lavendel. De vaste plant heeft paarsblauwe bloemen en bloeit in juni t/m september.
De plant wordt ongeveer 45 centimeter hoog en het liefst staat deze op een plek in de volle zon. In het najaar sterft de plant bovengronds af waarna deze in het voorjaar weer opnieuw uitloopt.
Vermeerderen
Het is goed om de vrouwenmantel regelmatig te verjongen. Zo krijg je een sterkere plant. Het verjongen van de vrouwenmantel kan door de plant te scheuren.
Het scheuren van de plant kan door de plant uit de grond te graven. Met een schop kun je de plant in meerdere stukken delen. Misschien heb je onvoldoende plek in je tuin om al deze planten opnieuw terug te planten.
Er zijn wellicht wel wat mensen zoals een buurtgenoot of een familielid die je met vrouwenmantel blij kunt maken.
De vrouwenmantel vermeerdert zich ook door te zaaien. Jonge zaailingen kun je oppotten of elders verplanten in de tuin waar ze kunnen opgroeien.
Kopen
Wil je graag vrouwenmantel kopen dan kun je dit doen bij een tuincentrum of online bestellen bij een plantenwebshop. Meestal is het aanbod vrouwenmantel online wat groter en vaak een stuk voordeliger.Tuinplant.nl is een voorbeeld van een online plantenwebshop. Het bedrijf heeft met meer dan 15.000 bomen en planten het grootste aanbod van Nederland.
Voordelen online planten bestellen
Het online bestellen en thuis laten bezorgen van bomen en planten heeft veel voordelen. Wil je weten wat deze voordelen zijn?
- Je hoeft geen aanhanger of busje te regelen om de planten op te halen.
- Door online te bestellen, bespaar je tijd. Je hoeft namelijk niet naar het tuincentrum toe om daar planten uit te zoeken.
- Je bestelling kan thuis geleverd worden ook als je niet thuis bent. De bezorgers zetten de planten bij jouw voordeur neer of op een plek in jouw tuin.
- Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.
- Je krijgt groeigarantie!
Veelgestelde vragen over vrouwenmantel
Vrouwenmantel is niet wintergroen. Het loof sterft af in het najaar en loopt in het voorjaar weer opnieuw uit.
Vrouwenmantel kan prima tegen vorstperiodes. Je hoeft de plant niet te beschermen. Echter is het nooit verkeerd om de plant op een natuurlijke manier te beschermen door de (herfst)bladeren op de plant te laten liggen.
Vrouwenmantel is gelukkig niet giftig voor mensen en dieren.
Vrouwenmantel kan redelijk tegen droogte. In droge zomers is het niet verkeerd om de plant van extra vocht te voorzien.