2

Gras groeit slecht onder bomen: Deze tips brengen hier verandering in!

Groeit in jouw tuin het gras onder de bomen erg slecht? Een slechte groei van gras onder bomen is probleem dat vaak voorkomt. Wist je dat dit met het juiste graszaad en verzorging makkelijk op te lossen is?

In dit artikel geef ik je enkele tips, zodat het gras onder je bomen er binnen enkele weken weer prachtig bij staat. Dit begint al met het gebruik van het juiste graszaad. Veel mensen kopen in de winkel graszaad, zonder er rekening mee te houden dat niet alle grassoorten goed groeien onder bomen.

Na het lezen van dit artikel weet je welk graszaad je moet toepassen en hoe je het gras moet verzorgen, zodat je deze in topconditie houdt.

Gras groeit slecht onder bomen

Slechte groei van gras onder bomen

Een slechte groei van gras onder bomen herken je aan kale plekken. Terwijl de rest van je gazon misschien wel groen is, is deze onder de bomen juist kaal. Dit kan een aantal oorzaken hebben.

Te weinig licht

Een van deze oorzaken is te weinig licht. De meeste grassoorten hebben voor een goede ontwikkeling veel licht nodig. Licht zorgt er mede voor dat het grasplantje groeit en dat deze zich gaat vermeerderen in de vorm van ondergrondse uitlopers. Hierdoor krijg je een dichte grasmat.

Onder bomen is voornamelijk in het voorjaar en zomer weinig licht. De boom staat vol in het blad, waardoor het onder je boom altijd donker is. Soms krijg je al wat meer lichtinval als je enkele takken wegsnoeit.

Boom neemt voeding weg

Het kan ook zijn dat je boom rondom de stam veel vocht en voeding wegtrekt. Het gras rondom de boom groeit hierdoor vaak erg slecht. Extra verzorging kan het gras op dat moment wel gebruiken.

Gebruik schaduwgazon graszaad

Heb je in verleden al geprobeerd om het gazon te herstellen en is het je nog steeds niet gelukt? Grote kans dat je dan geen schaduwgazongraszaad hebt gebruikt.

Regelmatig zie ik mensen die het gazon in de schaduw proberen te herstellen. Ze hebben het gazon ingezaaid met grasmengsels die juist veel licht nodig hebben of hebben nieuwe graszoden gelegd. Het heeft vaak een tijdelijk effect, maar na ruim een jaar ben je weer terug bij af.

Het gebruik van schaduwgazon graszaad heeft wel het gewenst effect. Schaduwgazon graszaad is speciaal ontwikkeld voor gazons in de schaduw. Het graszaad bevat verschillende rassen welke bij weinig licht en in de schaduw goed kiemen en groeien.

Dankzij deze grasmengsel ontstaan er geen kale plekken en wordt mosvorming grotendeels tegengegaan. Net als de meest toepaste grasmengsels zijn er voor schaduwgazons ook grasmengels die goed bestand zijn tegen betreding.

In het artikel ´beste schaduwgazon graszaad´ vertel ik je welke grasmengsels er zijn voor schaduwgazons.

Schaduwgazongraszaad kun je het beste aanbrengen in het voorjaar of in het najaar. In de zomer aanbrengen kan ook, belangrijk is dat je in deze periode genoeg water geeft en dat het niet al te heet is. Wil jij ook een groen gazon in de schaduw of onder bomen, dan raad ik je aan om deze graszaad voor in de schaduw toe te passen.

Bestel direct!

Schaduwgazon verzorgen

Om je schaduwgazon in goede conditie te houden, vraagt deze om een goede verzorging. De verzorging van een schaduwgazon is het zelfde als een normaal gazon welke vaak wordt toepast.

Bemesten

Het bemesten van een schaduwgazon is drie keer per jaar nodig. De eerste bemesting geef je rond het voorjaar in april. Gebruik hiervoor een organische meststof. Het voordeel van een organische meststof is dat deze een lange werking heeft, namelijk 100 dagen.

De tweede bemesting hoef je daarom pas rond juni toe te passen. In vergelijking met kunstmest is organische meststof beter voor het milieu. Hiernaast worden de meststoffen langzaam vrij gegeven, waardoor geen explosieve groei ontstaat, zoals dat bij kunstmest wel het geval is.

In het voorjaar en zomer kun je het beste Vital Green van DCM gebruiken om je gazon te bemesten.

In het najaar moet je het gazon nog een keer bemesten. Dit doe je met een andere meststof dan in het voorjaar en zomer. In het najaar gebruik je speciale najaarmeststof.

Deze najaarsmeststof zorgt er voor dat het gazon sterk de winter in gaat en ook in de winter fris oogt. DCM najaarsmeststof is een meststof die je hiervoor prima kunt gebruiken.

Kalk strooien

Het strooien van kalk is een klus welke jaarlijks rond januari / februari moet worden uitgevoerd. Kalk zorgt er voor dat de ideale groeiomstandigheden ontstaan voor de groei van gras.

De bodem heeft bij gras de neiging om steeds zuurder te worden. Door kalk te strooien wordt de bodem minder zuur, waardoor het gras beter gaat groeien en haar voedingsstoffen beter opneemt.

In het artikel ´wanneer kalk strooien´, laat ik je zien welke soorten gazonkalk je kunt toepassen.

Watergeven

Om je gazon onder bomen groen te houden, is het belangrijk dat je het gazon voldoende water geeft. Eerder in dit artikel vertelde ik je al dat bomen graag vocht en voeding van het gras wegnemen. Kale plekken in het gazon, zijn hiervan vaak het gevolg.

Voornamelijk in het voorjaar en in de zomer wanneer het erg droog is, is watergeven regelmatig nodig. Om het beste resultaat met watergeven te krijgen, kun je dit het beste doen in de vroege ochtend of in de avond.

Beregen je het gazon midden op de dag, dan verdampt er veel water.

Kale plekken herstellen schaduwgazon

Ontstaan er na enige tijd toch nog kale plekken in je gazon. Schroom dan niet om deze kale plekken weer te herstellen. Je kunt hiervoor prima schaduwgazon graszaad gebruiken welke je misschien nodig over hebt van het inzaaien van het gazon.

Schaduwgazon graszaad is meestal enkele jaren houdbaar als je deze op de juiste manier bewaard. Wil je weten hoe je graszaad moet bewaren en wil je testen of je graszaad nog bruikbaar is? In het artikel ‘houdbaarheid graszaad‘ vertel ik je hier alles over.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

  • H. Nijboer schreef:

    Bij ons lukt het op geen enkele manier. Hebben alle stappen gevolgd. Kale plekken opnieuw, nu twee keer ingezaaid.

  • >