Molshopen verwijderen en herstellen: Zo doe je dit!

Molshopen verwijderenMolshopen in de tuin zijn erg vervelend. Het zorgt voor oneffenheden in het gazon en maakt het grasmaaien er niet makkelijk op. Voor dat je aan de slag gaat met het verwijderen van de molshopen, is het zinvol om eerst de mollen uit de tuin te verwijderen. Met een aantal hulpmiddelen zoals een mollenklem, mollenverjager of het plaatsen van mollengaas kun je de mollen tegengaan.

Wanneer de mollen zijn verdwenen uit de tuin, kun je aan de slag het herstellen van de schade. Hoe je het beste molshopen kunt verwijderen en welke fout je niet moet maken, wordt in dit artikel duidelijk.

 

Maak eerste je tuin mollenvrij

Het herstellen van je gazon heeft pas zin als er geen mollen meer in je tuin aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om eerst alle mollen te vangen of te verjagen. Doe je dit niet dan blijft het herstellen van het gazon een terugkerende klus.

Onderstaand licht ik enkele manieren toe hoe je jouw tuin mollenvrij kunt maken. Mijn voorkeur is om mollen te verjagen met een mollenverjager. De reden dat ik hiervoor kies, is dat het een diervriendelijke manier is. Hiernaast heb ik er weinig omkijken naar in vergelijking met een mollenklem die ik dagelijks moet checken.

Mollenklem

Eén van de meeste gebruikte manieren om tuinen mollenvrij te maken, is het plaatsen van een mollenklem. Je plaatst een mollenklem in een mollengang. Wanneer de mol zijn gang bewandeld is de kans groot dat deze in de klem terechtkomt.

Voordelen

  • De mol is voorgoed uit je tuin
  • Voordelige bestrijdingsmethode
  • Werkt direct

Nadelen

  • Niet diervriendelijk
  • Dagelijks controleren op gevangen mollen
  • Minder geschikt om te plaatsen als je huisdieren in de tuin hebt lopen
  • Minder geschikt in een tuin met spelende kinderen

In het artikel ‘beste mollenklem’ wordt duidelijk welke mollenklemmen de beste zijn. Voor een grotere vangkans is het verstandig om meerdere mollenklemmen in de tuin te plaatsen.

Mollenverjager

Een mollenverjager verdrijft de mollen met behulp van trillingen. Deze trillingen zijn voor de mens niet of nauwelijks voelbaar. Mollen voelen deze trillingen wel. Een mol vertrekt door deze signalen uit het gebied. Mijn ervaring is dat een mollenverjager prima werkt. Eerder deelde ik al mijn ervaringen met een mollenverjager.

Bij kopen van een mollenverjager is het slim om rekening te houden met het bereik van het apparaat. Het ene apparaat houdt een omgeving van slechts 100m2 mollenvrij terwijl andere apparaten een omgeving van 1000m2 mollenvrij kunnen houden. Hiernaast kun je nog rekening houden met de werking. Mollenverjagers komen voor op elektriciteit, batterij en zonne-energie.

Voordelen

  • Diervriendelijke methode
  • Weinig omkijken naar de mollenverjager
  • Makkelijk om te plaatsen
  • Geschikt om de omgeving van huisdieren

Nadelen

  • Duurder dan een mollenklem
  • Werkt niet direct

Molshopen verwijderen

Mollen graven ondergrondse gangen, wanneer ze de grond uit de gangen omhoog drukken ontstaan er molshopen. In één nacht kunnen in een gazon meerdere molshopen ontstaan. Deze molshopen zorgen uit eindelijk voor verzakkingen en maken het grasmaaien een stuk lastiger.

Het verwijderen van molshopen is eenvoudig. Ga als volgt te werk:

  1. Maak de hopen met een spade weer gelijk met het omliggende gazon;
  2. Vul de gangen aan met aarde uit de molshoop
  3. Druk de aarde in de gangen goed aan. Voor het aandrukken gebruik ik meestal de achterkant van de steel van de spade of stevige houten lat.
  4. Zaai de kale plekken in met snelkiemend graszaad
  5. De komende weken geef je de ingezaaide plekken voldoende water

Een fout die vaak wordt gemaakt bij het verwijderen van molshopen, is dat de grond met een spade wordt weggehaald. De grond wordt dan in de border gegooid omdat deze als ‘overbodig’ wordt gezien. Na enige tijd gaat de grond op de voormalige molshoop verzakken waardoor je oneffenheden krijgt. Dit resulteert in de volgende problemen:

  • Geen egaal maaibeeld
  • Water blijft op het gazon staan
  • Struikelgevaar

Molshopen voorkomen door mollengaas

Weet je zeker dat alle mollen uit jouw tuin zijn verwijderd? Dan kun je overwegen om rondom je perceel mollengaas aan te brengen. Mollengaas kun je aanbrengen door het gaas verticaal te plaatsen op een minimale diepte van 60 centimeter. Dankzij mollengaas kunnen mollen van buitenaf niet meer in jouw tuin komen.

Mijn ervaring is dat het plaatsen van mollengaas rondom een perceel een intensieve klus kan zijn wanneer je perceel een grote omtrek heeft. Omdat er op een diepte van minimaal 60 centimeter gegraven moet worden, kan het handig zijn om een minigraver in te zetten. Bij het graven, is het verstandig om rekening te houden met kabels en leidingen. Vraag indien nodig een Klic-melding op bij het kadaster. Met een Klic-melding worden aanwezige kabels en leidingen inzichtelijk gemaakt.

Ga je graszoden leggen of een nieuw gazon inzaaien, dan kun je mollengaas ook direct onder de graszoden aanbrengen. Breng het mollengaas dan aan op een diepte van maximaal 2 centimeter. Breng je het mollengaas te diep aan, dan kunnen mollen alsnog gaten graven. Een mol kan al een gang graven als deze 5 centimeter ruimte krijgt.

Veelgestelde vragen over molshopen verwijderen

Hoeveel molshopen maakt een mol?

In één nacht kan een mol wel tientallen molshopen maken.

Kun je met een grasmaaier molshopen verwijderen?

Ik adviseer je om met een grasmaaier niet over molshopen heen te maaien. Dit zorgt er voor dat de messen meer te lijden hebben en sneller bot worden. Door het maaien (met een zitmaaier) gaan de molshopen wel weg. Nadeel is wel dat er verzakkingen kunnen ontstaan doordat de grond niet wordt aangedrukt.

Verdwijnt een mol als ik de molshopen verwijderen en de gangen dichtdruk?

Mijn ervaring is dat het verwijderen van molshopen en dichtdrukken van gangen niet werkt om mollen te verjagen. Meestal graven mollen gewoon weer verder en ontstaan er nieuwe molshopen.

Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>