Wanneer kun je hedera planten? Beste tijdstip + tips voor het aanplanten!

Ben je van plan om Hedera / klimop aan te planten als bodembedekker in je tuin of als haag? Wanneer je Hedera gaat aanplanten zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies voor goede kwaliteit planten en plant op het juiste moment. Er zijn namelijk een aantal momenten wanneer je Hedera beter niet aan kunt planten.

In dit artikel geef ik je advies wanneer je hedera kunt aanplanten en waar je bij het aanplanten nog meer rekening mee moet houden. Tot slot geef ik je nog een tip waar je goede kwaliteit hederaplanten kunt kopen.

Waarom Hedera planten in je tuin?

Hedera wordt in de tuin vaak aangeplant als bodembedekker of als haag. Hedera als bodembedekker heeft meestal als doel om een plantvak snel dicht te laten groeien. Dit betekent dat je minder onkruid hoeft te wieden, waardoor je aanzienlijk minder onderhoud hoeft te plegen.

Naast bodembedekker komt hedera ook als haag voor. Het voordeel van een hederahaag is dat deze wintergroen is. Hedera groeit vrij snel waardoor de haag op korte termijn dichtgroeit. Dit is één van de redenen waarom de Hedera een populaire haagsoort is.

Wanneer Hedera planten?

Het aanplanten van Hedera kan vrijwel het hele jaar. Op een aantal momenten kun je Hedera beter niet aanplanten. Eén van deze momenten is wanneer het buiten erg heet is. Hierbij kun je denken aan temperaturen boven de 25 graden Celsius. Na het aanplanten met deze temperaturen heeft de Hedera veel water nodig. Ben je te laat met watergeven dan is de kans op uitval van de planten groot. Beter kun je daarom met aanplanten even wachten wanneer de temperaturen iets lager zijn.

Een ander moment wanneer je Hedera beter niet kunt aanplanten is tijdens de vorstperiode. Tijdens de vorstperiode kun je moeilijk in de grond komen. Een andere reden waarom je beter niet kunt aanplanten in deze periode, is dat de wortels kunnen bevriezen. De plant droogt hierdoor uit. Dit kan funest zijn voor de plant. Goed om te weten is dat Hedera wel bestand is tegen vorst.

Lente

De lente is een goede periode om Hedera te planten. De temperaturen lopen in de lente op waardoor de plant al direct gaat groeien. In de lente valt meestal hier en daar een bui wat de groei van Hedera alleen maar ten goede komt. De eerste maanden na de aanplant is het belangrijk om in periode van droogte de planten van voldoende water te voorzien.

Zomer

In de zomermaanden kun je ook Hedera aanplanten. Toch kun je beter niet gaan planten als de temperaturen boven de 25 graden zijn. De planten drogen snel uit en je moet de Hedera de komende dagen veel water geven. Doe je dit niet dan is de kans aanwezig dat een deel van de planten uitvalt en dat je deze later moet vervangen.

Herfst

De herfst is misschien wel de meest ideale periode om Hedera aan te planten. De grond is nog warm waardoor de plant al direct begint met wortelen. Zijn de temperaturen nog redelijk aangenaam dan zal de plant ook nog wat groeien. In de herfst wordt het meestal wat vochtiger en is het niet meer zo warm in de zomer. Dit betekent dat je minder water hoeft te geven om de plant in leven te houden.

Winter

Regelmatig wordt de vraag gesteld of het mogelijk is om in de winter klimop aan te planten. Dit is zeker mogelijk zolang het niet vriest. Het voordeel van het aanplanten in de winter is dat je niet of nauwelijks water hoeft te geven. De grond is vochtig waardoor de plant zelf voldoende vocht op kan nemen.

Hedera is prima bestand tegen vorstperiodes en zal na aanplant geen schade oplopen als het vriest.

Hoe moet je Hedera planten?

Wanner je Hedera gaan planten, raden we aan om er voor te zorgen dat de bodem goed los is. Dit zorgt er voor dat de plant beter kan wortelen wat de ontwikkeling van de plant ten goede komt. Het los maken van de grond kan door te spitten, frezen of door de grond te woelen met een woelvork.

Nadat de grond goed is los gemaakt, kun je de gekochte planten verdelen over oppervlak. Wanneer de planten gelijkmatig zijn verdeeld kun je de pot van de plant verwijderen en de plant aanplanten.

Bij het aanplanten, is het belangrijk dat je het plantgat groot genoeg maakt. Zorg er voor dat deze ongeveer 1/3 groter is dan de potmaat. De plantdiepte moet ongeveer even hoog zijn als de pot. Voorkom dat je de plant te hoog of te laag plant.

Om er voor te zorgen dat de plant aangroeit kun je aanplantgrond vermengen met de bestaande grond. Vul het plantgat aan en druk de grond rondom de plant goed aan. Na aanplant kan het nodig zijn om de planten water te geven.

Hoeveel Hedera per meter planten?

Hoeveel Hedera je per meter moet aanplanten, is afhankelijk van de maat plant. Per strekkende meter kun je ongeveer uitgaan van 4 tot 6 planten. In het artikel ‘hoeveel hedera per meter’ wordt duidelijk hoeveel planten per strekkende meter je moet planten bij verschillende hoogtes.

Hoeveel hedera per vierkante meter?

Ga je de hedera als bodembedekkers aanplanten dan heb je bij een P9 formaat 5 tot 9 planten per vierkante meter nodig. Hoe meer planten je per vierkante meter zet, hoe sneller het plantvak dichtgroeit. Wanneer een plantvak sneller dichtgroeit, hoef je minder onkruid te wieden. Dit scheelt je aan tijd en onderhoud.

Hederahaag snel dicht laten groeien

Wanneer je een hederahaag aanplant, wil je waarschijnlijk het liefst dat deze zo snel mogelijk dichtgroeit. Dankzij een dichtgegroeide haag heb je minder inkijk en meer privacy. Het kan enkele jaren duren voordat een hederahaag volledig is dichtgroeit, zodat je er niet meer doorheen kunt kijken.

Er zijn enkele manieren hoe je er voor kan zorgen dat een hederahaag sneller dichtgroeit. Eén van de manieren is door de plant voldoende water te geven en regelmatig te bemesten. Dit kan met een speciale hederameststof. Een andere manier is om de jonge scheuten van de hedera regelmatig in te vlechten door het gaashekwerk of gaaspaneel. Hierdoor help je de Hedera om dichter te worden.

Eerder schreven we een artikel ‘hederahaag sneller dicht laten groeien’ waarin we enkele tips geven om de haag sneller dicht te krijgen.

Hoe voorkom je inkijk bij een Hederahaag?

Een Hederahaag is na aanplant meestal nog niet dicht, tenzij je een kant- en klaar haag koopt. Wil je er voor zorgen dat andere mensen niet in je tuin kunnen kijken omdat de hederahaag nog niet dicht is, dan kun je een aantal maatregelen treffen. Zo wordt er vaak een wilgenmat geplaatst tegen een hekwerk. De Hedera groeit door de wilgenmat heen en de wilgenmat beperkt de inkijk in je tuin.

Een andere optie is het bevestigen van een doek aan het hekwerk. Door dit doek kun je niet of nauwelijks heen kijken wat voor meer privacy zorgt.

Waar Hedera kopen?

Hederaplanten kun je kopen in een tuincentrum kopen of online bestellen bij een plantenwebshop. Mijn advies is om de planten te kopen bij een betrouwbare plantenkweker, bijvoorbeeld Tuinplant.nl. Dit is één van de grootste plantenwebshops in Nederland met een assortiment uit duizenden bomen en planten.

De Hedera die bij Tuinplant.nl wordt verkocht, heeft een prima prijs/kwaliteit verhouding en is verkrijgbaar in verschillende lengtes. De kleinste maat is een hoogte 20-50 centimeter. De hoogste maat is 200-250 centimeter.

Bestel je de planten online bij Tuinplant.nl dan heeft dit de volgende voordelen:

  • Je bespaart tijd omdat je online kunt bestellen;
  • Geen vieze auto door het vervoeren van planten;
  • Je hebt geen aanhangwagen nodig;
  • De planten worden indien gewenst bij je thuis bezorgd;
  • De prijzen tussen de verschillende maten zijn overzichtelijk op de website te vergelijken;
  • Je voorkomt dat je naar een tuincentrum rijdt en dat de planten zijn uitverkocht.
Bekijk het aanbod Hedera's!
Thijs
 

Welkom op Tuintipsonline.nl. Mijn naam is Thijs en tuinieren is een van mijn favoriete bezigheden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het groen en heb ik een hoveniersachtergrond. Graag deel ik mijn kennis en ervaringen in mijn artikelen.

>